Connect with us

Галерия

Чапа твори на Дунав за Бедиг Бедросян

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Столична община подкрепя вдигането на мемориал на светлия художник в Силистра, заяви зам.-кметът по култура Тодор Чобанов

„Пристани“ е част от Пътуващата изложба „Земя между реката и морето“, която представя платната на един от най-известните художници на ХХ век Бедиг Бедросян.

Припомнянето на твореца се реализира от платформата „Родова памет“ на сдружение „Арарат“ – Варна.  А идеята е на председателя на сдружението Кеворк Крикорян. Премиерът Бойко Борисов се обърна със специален поздравителен адрес към Крикорян:

„За мен е удоволствие да Ви приветствам по случай откриването на изложбата на българския живописец Бедиг Бедросян в Софийска градска художествена галерия. Поздравявам Ви за усилията и за грижите, които полагате за утвърждаването на един творец – значима част от съвременното българско изкуство и от културното ни наследство.“

Един от най-големите приятели на Бедиг Бедросян – Георги Чапкънов – Чапа подари на сдружение „Арарат“ – Варна най-новия си проект за паметник на майстора на четката. „Столична община подкрепя на сто процента реализацията на мемориала. Пътуващата изложба „Земя между реката и морето“ е сред най-уникалните преживявания, които съм имал през последните години“, заяви в емоционално слово пред множеството зам.-кметът по култура на Столична община – Тодор Чобанов.

Advertisement

„Казват, че паметта е изначален код за любов във времето. Затова и тази вечер искам да кажа голямо благодаря на всички ви, които отделихте време , за да усетите любовта и почти магичната енергия на Бедиг Бедросян. Благодаря ви, приятели! Паметта е и принадлежност към бъдещето“, каза по време на премиерата племенникът на твореца и вдъхновител на проекта – Кеворк Крикорян.

За пръв път в ретроспективния вернисаж на СГХГ са показани уникалните иконописи на художника от най-стария арменски храм у нас в Силистра.

Сред официалните гости бяха Нелли Матевосиан, съветник на посолството на република Армения у нас, депутати, общински съветници, директори на галерии в страната. Речите закри с арменска песен любимият на българи и арменци – Хайгашод Агасян.

Картините на Бедиг Бедросян ще останат в залите на СГХГ до 14 август, а „Земя между реката и морето“ вече е включена в културния план на Националната галерия на Армения през месец юни 2017-та година.

Continue Reading
Advertisement