Connect with us

Музика

Черни и бели кукери в спектакъла „Мистичен ритъм“ на ансамбъл “Чинари”

Avatar

Публикувано

на

ANV 5389

снимка: ПР

Вълнуваща приказка за доброто и злото, любовта и раздялата, вдъхновена от народните предания и песни ще “разкажат” артистите от ансамбъл ”Чинари” на 28 ноември в зала 1 на НДК. С премиерата на най-новият спектакъл “МИСТИЧЕН РИТЪМ” ще бъде поставено началото на подготовката за отбелязване на 25-тата годишнина от създаването на ансамбъла.

Приказната история за вечната борба между доброто и злото ще бъде разказана от “Старият Чинар” – основен пресонаж в спектакъла. Неговите корени се простират надълбоко, а короната му стига до небето – затова той знае какво се случва и на Горната и на Долната земя. Това разказва Асен Павлов – основател и ръководител на ансамбъл “Чинари”. Другите два основни герои са Черният и Белият кукер, които с танц и мистично присъствие обединяват отделните музикално-танцовите картини. За първи път на сцена в спектакъл публиката ще види и автентични бабугери, които представляват не само маска, а цял много въздействащ костюм. Дръмс шоу и интересната визия на целия спектакъл – костюми, визуални и пиро ефекти ще допринесат за неповторимата атмосфера в “МИСТИЧЕН РИТЪМ”.

vizia

В премиерният спектакъл на 28 ноември ще вземат участие артистите от ансамбъл „Чинари“, група “ETNOTIX”, трио “Булгарина” и квартет “Българи”. Авторската музика и аранжиментите са дело на композиторът Костадин Генчев, а саунд дизайна е на Алекс Нушев. Хореографията и режисурата са в ръцете на Асен Павлов и Калоян Павлов. На сцената ще видим 24 танцьори от ансамбъла и 12 музиканти – възпитаници на прочутата българска фолклорна школа.

“В спектакълът залагаме на динамиката, съответстваща на съвременния начин на живот, а съчетанието от музика, песен и танц е изключително въздействащо и добре премерено” – добавя Асен Павлов.

Билетите за “МИСТИЧЕН РИТЪМ” на 28 ноември в зала 1 на НДК се продават с пълна сила в системата на Ticketportal.bg, в Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, бензиностанции ОМВ, магазини Orange. Цената им е от 20 до 35 лв. (според мястото в залата).

Advertisement

Продуцентът и ръководител на ансамбъл „Чинари“ – Асен Павлов е носител на ИКАР 2015г. за спектакъла “Траките”. През 2016 година aнсамбълът e удостоен с „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за спектакълa „Ние, българите“. През 2017 г Министерство на Културата награди ансамбълът с грамота и почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – за принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Чрез изразните средства на фолклорният танц, оригиналната музика и визия, ансамбъл “Чинари” за пореден път ще покаже защо продължава да е емблема и пазител на българските традиции вече 25 години.

Можете да последвате “Чинари” във фейсбук – ТУК.

Билети за “МИСТИЧЕН РИТЪМ” можете да намерите – ТУК.

Continue Reading
Advertisement