Connect with us

Танц

Чешката компания DOT504 изследва човешката природа чрез танц

Avatar

Публикувано

на

Запознайте се с главните герои на спектакъла КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА – Том – eвреина, силно приспособимия Нейтън, Дано – помощника, невинния Кнут и шефа  – Джууна. Чешката компания DOT504 ви кани да последвате тази забавна група на 17 октомври в Драматичен театър ПловдивГоляма сцена, и да станете свидетели на едно проучване на мощния социален феномен – удоволствието, което хората получават от участие в насилствени актове.

Чешкият проект, който ще бъде представен в рамките на деветото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2016, е носител на престижното отличие „Спектакъл на годината“ на Czech Dance Platform за 2015.

img_4370

КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА, който впечатлява както с естетическите си достойнства, така и с нивото на техническо изпълнение, хореографите Ленка Отова, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа се обръщат към архетипни теми – добро и зло, удоволствие и насилие, живот и смърт. Оригиналната музика и специалният светлинен дизайн изграждат неповторимо усещане на сцената, а подборът на изпълнители от различни части на света – Израел, Белгия, Франция, Швеция и Словакия – избрани след кастинг с над 500 елитни артисти, допринася за мултикултурния облик на случващото се на сцената.

„Разглеждаме темата на спектакъла през оптиката на историята на изкуството и особено през критическата му рефлексия, видима в изящните изкуства и културния сектор като цяло – споделят хореографите Линда и Йозеф за създаването на КОЛЕКТИВНА ЗАГУБА НА ПАМЕТТА   Представлението изследва провокацията, като не се докосва до очевидното, а по-скоро се занимава с неуловимите аспекти на еволюцията на човешкото поведение.“

img_4317

Чешката компания DOT504 работи в областта на физическия театър и танц и поставя акцент върху високата техническа подготовка и физическа издръжливост. Заличаването на границите между театър и танц е една от основните линии на естетиката на компанията, заедно с акцента върху творческото съучастие на танцьорите на концептуално и интерпретативно ниво. Съвместната дейност на тримата хореографи – Ленка Отова, артистичен директор на DOT504, Йозеф Фручек и Линда Капетанеа от компания RootLessRoot Company започва с проекта Holdin’ Fast (2008г.), който получава престижната номинация за Total Theatre Award за най-добра млада компания на фриндж фестивала в Единбург, а една година по-късно спектакълът 100 Wounded Tears (2009г.) получава наградата The Herald Angels Award отново в Единбург. Новият проект на тримата артисти се реализира в ко-продукция с големия международен танцов фестивал Tanec Praha.

Advertisement

Двама от хореографите – Йозеф и Линда дълги години танцуват за световноизвестната белгийска компания Ultima Vez на Вим Вандекейбус, която посети България през 2008 г., което обяснява склонността им към динамични хореографски серии, почти на ръба на опасността, в които физическата издръжливост и техническо умение са базови условия.

img_4283

Гостуването на Компания DOT504 се случва с подкрепата на Чешки Център София и Министерство на културата на Чешката република.

Трейлър:

 

Advertisement

Фотография:© Petr Otta / © Marilena Stafylidou 2014

Допълнителна информация: www.onedanceweek.com

Билети и фестивален пропуск в мрежата на EVENTIM: http://goo.gl/jkGmZP

Continue Reading
Advertisement