Connect with us

Култура

Чешката писателка Ива Прохазкова идва в България

Avatar

Публикувано

на

По време на Панаира на книгата, традиционно провеждан всяка година в НДК през декември, ще се състои и Софийският международен литературен фестивал. От създаването си фестивалът се фокусира върху определена езикова група във всяко свое издание. Тази година фокус е Вишеградската четворка и гости ще бъдат 12 автори от Полша, Чехия, Унгария и Словакия. Сред тях ще бъде и Ива Прохазкова.
Ива Прохазкова е най-бележитата детска авторка на Чехия – с най-много награди и най-превеждана и издавана в чужбина. ​ ​Отличена е с над 20 награди, сред които Националните награди на Австрия и на Германия, Държавната награда на Чехия, както и номинация за най-престижното отличие в света на детската литература – медала „Ханс Кристиан Андерсен”. Възхитителни постижения, взимайки предвид, че като дете на дисидент пътят ѝ е бил осеян с трудности и преплетен със събитията от Пражката пролет. Повече информация можете да намерите в прикачения файл „За Ива Прохазкова“.
 
На български език са преведени две нейни произведения: „Ваканция с магарешки уши“ (подходяща за 5-7 клас) и „Портокалови дни“ (подходяща за 7-10 клас).
Continue Reading
Advertisement