Connect with us

Знаменитости

Чиприян Броаскъ: „От ранни години съм запознат с организирането на спектакли“

Avatar

Публикувано

на

ciprian wb

Фотография (C) Скендерман

Чиприян Броаскъ е президент от 2003 г. на румънския клон на Международния танцов съвет към ООН.  От 1999 е президент на спортния клуб „Нова Генерация“ – гр. Мангалия, Румъния.  Има магистърска степен за мениджмънт, завършва Националното училище по политически науки и публична администрация, както и Националната акедемия по физическа подготовка и спорт. Той е треньор по плуване и лека атлетика. Организира многобройни събития в Румъния: спортни състезания, международни танцови фестивали, национален театрален фестивал, международен музикален фестивал – Калатис и  мн. др.  От 2015 година е съорганизатор на международния арт форум „БезГраници“ и отговаря за събития провеждащи се в Румъния.

С г-н Броаскъ разговаря Румяна Тенева:

Какво мислите за миналогодишното сътрудничество България-Румъния по време на предходия форум „БезГраници“?

За мен беше чест да мога да поддържам отворени границите между изкуството и искам да благодаря на хората участвали в организацията от българска страна. (арт мрежа „Скендерман“, „Стопанска камара“ – Варна и Двореца „Балчик“) , Аз съм горд да продължа тази година това което започна нашата румънска художничка Луйза Кала през 2013 година, да популязирам  ценностите на традиционното, класическото и съвременното изкуство на международно ниво. За мен „БезГраници“ е много повече от международен арт форум, това е среща на приятели, на възможности за запознаства с нови хора и създаване на истински солидни връзки с прекрасни хора, прекрасни души, автентични артисти.

Advertisement

Моля кажете ни относно  Вашите планове свързани с културна дейност и сътрудничества в „БезГраници“ (не само България и Румъния)

Както казах по рано „БезГраници“ популяризира артистични ценности на международно ниво.  Иска ми се в бъдеще когато има възможност да планирам и  организирам международни симпозиуми (рисуване, скулптора), за деца както и за възрастни.

Как съчетавате Вашата активна организационна позиция с личния си  живот?

Аз произхождам от артистично семейство и от ранни години съм запознат с организирането на спектакли. За мен това е нещо натурално което правя. Моето семейство ми дава баланса от който се нуждая и ме подкрепя във всеки проект който имам.

Събитията които организирате, свързани ли са с етническото културно наследство на Румъния и какво е влиянието на Вашата страна върхо работата Ви?

Advertisement

Организирал съм всякакъв вид културни събития за хора които принадлежат към различни етнически култури, както и малцинствата от нашия регион. Ние интегрираме децата чрез уроци по плуване, различни събития и мулти-културни спектакли, гастрономически панаири и кулинарно изкуство от всички култури, включително за хора с цигански и тюркско-татарски корени.

Какви са Вашите предпочитани изкуства?

Харесвам живопис. Когато бях малък, много време прекарвах в рисуване и живопис. Не мисля, че съм един от големите  художници, но намирам моето място в изкуството и когато намеря свободно време разпускам по този начин.

Разкажете ни за вашите най-интересни проекти?

Имам много проекти които се случват в момента, но един от най-интересните е организирането на международен арт симпозиум за юноши, също така хуманитарен проект с цел получаването на спешна медицинска помощ която може да се използва в пет селища от региона където живея, които имат нужда именно от такава помощ.

Advertisement

Какво е усещането когато се намирате в „Двореца“ – Балчик?

Ще го опиша с думи, въпреки, че от моя гледна точка не може да бъда описано с тях. Изглежда като у дома. Предлага същата радост с която се срещаме връщайки се обратно у дома след дълго дълго пътуване.

Реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“ . В началото на октомври тази година се планират изложби в градовете Добрич и Балчик, както и в Румъния в Северна Добруджа. Тази година форумът ще се проведе в малък формат с фокус към визуалните изкуства, а през 2017 се очаква пълно издание с музикална фестивална програма и традиционната конференция в рамките на форума.

Continue Reading
Advertisement