Connect with us

Музика

Чуйте “Pora Sotunda” на “Мистерията на българските гласове”

Avatar

Публикувано

на

Първият сингъл от предстоящия нов албум на „Мистерията на българските гласове“ със заглавие „Pora Sotunda“ излиза официално на музикалния пазар в целия свят днес. Той е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Дед кен денс. Сингълът се издава в ограничено количество – в 7 инчов винилов формат (вече наличен и на българския пазар,) от които ще бъдат разпространени само 1,000 бройки в света (в България те ще са 50). Ще се разпространява и цифрово във всички дигитални платформи.

Песента „Pora Sotunda“, която е А страна на сингъла, е изключително нежна и лирична. Тя е първият официално издаден студиен запис на “Мистерията на българските гласове” след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла звучи песента “Ганка”, която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав – носител на награда Грами от 1990 г. В основата й стои съществуваща народна мелодия, развита и композирана от Петър Дундаков, а в записът участва и Дейвид Кукерман – перкусинист на Дед кен денс.

Меломани и ценители могат да се насладят и на въздействащ, магичен, черно-бял видео клип заснет към песента „Pora Sotunda“, който също има своята световна премиера днес. Видеото е дело на режисьорът Иван Москов и е снимано в България, а част от кадрите са направени в едно напълно обезлюдено село в Родопите – Дядовци. Главният герой във видеото не е актьор или звезда, а уличен художник, който се справя чудесно в своя дебют пред камера.

„По време на снимките целия екип се чувствахме, като в някаква магия – всичко просто се случваше и сякаш някой ни направляваше от горе“, споделя вълнението си режисьорът Иван Москов. А композиторът Петър Дундаков добавя: „Мисля, че този проект се превърна в истинска Мистерия на гласовете…, носи невероятна енергия и сила и сякаш надскача невидими граници“.

Новият албум на „Мистерията на българските гласове“ е плод на почти двегодишна работа на хорът, продуцентският екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард известна на меломаните както като член на дуото Дед кен денс, така и като композитор и изпълнител на филмова музика. През 2000 г. тя печели „Златен глобус“ за музиката към филма „Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер.

M0A8069

снимка: ПР

Advertisement

В албума участват още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. С неповторимо присъствие са и българските музиканти: Петър Миланов – китара, Христина Белева – гъдулка, Костадин Генчев – кавал и Димитър Карамфилов – контрабас. Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните в него са специално композирани за хора от Лиса Джерард, ирландския композитор Джулс Максуел и българския композитор Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума. Новият албум на „Мистерията на българските гласове“ се очаква да излезе през пролетта на 2018 г. Съвместните изпълнения на хора и Лиса Джерард бяха представени за първи път пред българска публика по-рано тази година с два изключителни концерта в София и Пловдив.