Connect with us

Галерия

Чума Аргинариз: „Винаги имам нови проекти“

Avatar

Публикувано

на

chuma wb

снимка: (C) Скендерман

Емблематичният художник от испанска Навара – Чума Аргинариз ще посети България за първи път в края на септември тази година. Той ще бъде участник в арт пленера в рамките на седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“, който ще се проведе от 30 септември до 8 октомври 2016, в „Двореца“ – Балчик.

Чума Аргинариз е роден през 1954 г. в столицата на Навара – Памплона. След като завършва артичничното си образование със специалност „Комикс и илюстрация“ започва активна творческа дейност от 1975 година. Има реализирани огромно количество изложби и артистични проекти в цяла Испания и Франция. Живее и твори в родния си град.

С художникът разговаря Румяна Тенева.

Г-н Аргинариз, моля представете се:

Advertisement

Добър ден, аз съм Хесус Аргинариз – Чума, познават ме в изобразителното изкуство като Чума и съм от Памплона, Навара, Испания. Памплона е световно известна с Фестивала „Сан Фермин“, на който каня всички да дойдат. Ще имате една щастлива изненада и ще носите прекрасни спомени. Относно темата за живописта, започнах творчество по специалност „комикс и илюстрация“. Всичко това ме доведе да насоча своята кариера, правейки картини, горе долу голям формат масло върху платно, както и върху дървена плоскост и смесени техники- акрил, масло и т.н. Имал съм много изложби, сред които от най-важните, няколко във Франция, една конкретно например в центъра за съвременно изкуство в Малага и още много други в цяла Испания.

Някакъв нов проект?

Да, винаги имам нови проекти. Когато свърша едно нещо, веднага започвам ново. Конкретно сега ме помолиха да участвам в една обща изложба с моя творба и освен това там нямам никакво ограничение в размера. Така имам желание да направя нещо в голям формат, например 2х2м или повече….и сега работя над този проект. После ще комбинирам всичко това с бъдещ проект, който ще реализирам с изложба в началото на 2017г. в която ще се концентрирам в темата за Памплона, както и в човешката фигура. Нормално освен всичко това ми допада много да рисувам жени, не знам защо…

В какъв момент на живота си се намираш?

Вече се намирам в един такъв момент, в който технически се чувствам определен и завършен и започвам да рисувам каквото ми харесва наистина.

Advertisement

Ако би могъл да помолиш за едно желание?

Да продължа да рисувам. Защото това ме изпълва всеки път повече и да мога да продължавам да рисувам също и да имам физическа и психическа възможност.

Харесва ли ти да пътуваш?

Харесва ми много да пътувам, освен това пътуването ми позволява да увеличавам идеите си, които после прилагам в живописта или ги използвам като проекти.

Разкажи ни за твоята предпочитана техника?

Advertisement

До сега – акрил, тя ми позволява удобство и бързина, защото съхне бързо и мога да напластявам…и може би защото ми дава тази възможност за един по-мек стил.

Каква част от себе си си оставил в твоите творби?

Всеки път все повече оставям от себе си, защото рисувам, каквото ми харесва на мен и неща, които излизат от моето вътрешно състояние.

Какви очаквания имаш за тази среща на форума „БезГраници“ тази година?

Имам голямо желание да намеря различни хора с различни интересни техники на работа и да разширя преди всичко своите човешки и лични контакти. Общуването с хората винаги ми е харесвало и това мисля, че ще ми позволи да обогатя себе си и като творец също. Това е истината, идеята, (нали?), тези контакти, обогатяване, общуване, познанства…

Advertisement

Реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“ . В началото на октомври тази година се планират изложби в градовете Добрич и Балчик. Тази година форумът ще се проведе в малък формат с фокус към визуалните изкуства, а през 2017 се очаква пълно издание с музикална фестивална програма и традиционната конференция в рамките на форума.

Continue Reading
Advertisement