Connect with us

Кино

Шекспир вдъхновява 8 презентатори в навечерието на Нощ на театрите

Avatar

Публикувано

на

„Знаем, че сме, но не знаем какво можем да бъдем – ако бях герой от пиеса на Шекспир, щях да бъда…” е темата на 16-ото издание на Pecha Kucha Night в София, което ще се проведе в навечерието на Нощта на театрите. На 18 ноември от 20:00 ч. в клуб C2H5OH (площад Петко Р. Славейков 4) 8 презентатори, свързани с театъра и изкуството, ще посрещнат публиката с интерпретация на Шекспировия цитат и ще разкажат кои Шекспирови герои биха искали да бъдат. Събитието се организира от фондация „Арт проджектс“ и сайта за театър Love Theater.bg.

“Всеки ден влизаме в различни спектакли – жестока драма, комедия от грешки, ирония на съдбата или изгаряща любов. Да участваш в пиесата „Живот“, да бъдеш сценарист, продуцент и режисьор сам на себе си е повече от трудно”, разказват организаторите за темата, избрана в унисон с концепцията на това издание на Нощ на театрите, която е посветена на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир.

Форматът на събитието Pecha Kucha (от японски означава „свободен разговор“) за пръв път е организиран в Япония, където в началото се провежда от млади архитекти и дизайнери. Запазената му марка е рамката 20х20 – участниците правят свята презентация чрез визуален материал в рамките на 20 слайда, за не повече от 20 секунди всеки.

У нас събитието се случва за първи път през 2009 г. През 2013 г. Pecha Kucha започва да се организира от фондация „Арт Проджектс“, която вече 3 години събира почитатели на формата, заради свободното и непринудено споделяне на идеи и мисли, различната емоция, която провокират презентациите, за да се получи един отворен разговор, в който няма граници и бариери и който среща креативни творчески възгледи.

Идеолозите на Pecha Kucha вярват, че „ключът към добрата презентация е да представите нещо, което ОБИЧАТЕ”. Именно затова избраните презентатори тази година са:

Advertisement

– Актрисата, носителка на „Аскеер” за изгряваща звеза – Весела Бабинова.

– Актьорът, който обича да се хвърля в дълбокото – Стелиан Радев.

– Рицарят на книгите и създател на сайта “Аз чета” (azcheta.com) – Александър Кръстев.

– Чаровната актриса с много таланти – Стефания Кочева.

– Реалистът, който вярва е чудеса и обича предизвикателства, най-новото от които е предаването „+1“ по Дарик радио – Нуша Спирова.

Advertisement

– Специалистът по маркетинг и блогър, който обича изкуството и самоиронията – Василена Вълчанова.

– Актьорът, който може да накара дори най-срамежливите да запеят в караокето – Иван Тодоров.

– Авторът в LoveTheater.bg с голямо въображение, сърце и нестихващи емоции – Калина Дамянова

Гости и участници ще имат възможността да посрещнат зората на Нощ на театрите в приятна атмосфера. Разговорите за Шекспир и героите му винаги са празник на душата, а форматът на Pecha Kucha допринася за нужната доза съвременност и освободеност. Всички, които искат да останат след 22:00 ч. в клуб C2H5OH, нека не пропускат да направят своята резервация.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement