Connect with us

Кино

„Шери“, най-известното произведение на Колет, в книжарниците от 26 септември

Avatar

Публикувано

на

На 26 септември излиза от печат „Шери”, най-известното произведение на френската писателка Сидони Габриел Колет.

Пропит с декадентска чувственост и хаплив хумор, „Шери“ (превод: Силвия Вагенщайн, ИК „Колибри“, луксозно издание с твърди корици) е издаден за първи път във Франция през 1920 годи­на. На фокус е скандалната връзка между чаровния Фред Пьолу, наречен Шери, и много по-възрастната от него куртизанка Леа дьо Лонвал. Ироничното описание на светските среди, тънкото навлизане в лабиринтите на женската душа, жесто­ките прелести на прелъстяването и малко тъж­ният хумор правят от „Шери“ един от бисерите на френската изящна словесност от първата поло­вина на ХХ век.

Голямата френска писателка Сидони Габриел Колет (1873–1954), по-известна като Колет, олицетворява изящен стил и деликатна чувствителност. Тя е втората жена, член на Френската академия, и първата, избрана за неин президент. Творчеството на Колет е до голяма степен автобиографично и е белязано с тънък психологизъм, безметежна жажда за хармония и пиетет към човешката природа. Най-известното й произведение, „Шери“, е посрещнато като събитие от Андре Жид и Марсел Пруст.

Българската публика ще има удоволствието да види великолепната екранизация на режисьора Стивън Фриърс, с участието на Мишел Пфайфър и Рупърт Френд, в рамките на предстоящия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе от 5 до 16 октомври! Билетите за всички прожекции вече са в продажба на касите на съответните киносалони и на ticketportal.bg.

Прожекции на ШЕРИ в столицата:

Advertisement

8 октомври, събота, Евро Синема, 18:30 ч.

11 октомври, вторник, Kултурен център Г8, 19:30 ч.

14 октомври, петък, Евро Синема, 18:30 ч.

15 октомври, събота, Френски институт, зала „Славейков, 18:00 ч.

16 октомври, неделя, Kултурен център Г8, 20:30 ч.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement