Connect with us

Джаз

Ще слушаме джаз под звездите в София през юли

Avatar

Публикувано

на

Само месец ни дели от петото издание на най-джазовия фестивал в столицата A to JazZ Festival, който ще се проведе от 3 до 5 юли в Южен парк 2. Обаянието на джаз музика ще покори сетивата ни с едни от най-популярните и ключови фигури от съвременната джаз сцена  ROY HARGROVE Quintet, KENNY GARRETТ Quintet и JOSÉ JAMES. Талантът и безмерният магнетизъм на артистите ще бъдат споделени в три поредни вечери с пламенната компания на българската публика под свежестта и простора на открито небе.

Първият ден от A to JazZ, 3 юли, ще ни срещне с един от най-великите тромпетисти на всички времена ROY HARGROVE. От квинтети, квартети и кубински джаз, през няколко награди “Грами”, собствен биг бенд и фънк с формацията The RH Factor, Hargrove се справя успешно с всеки един проект. Освен богатото си солово творчество, той участва и в албумите на известни изпълнители, сред които D’Angelo, Erykah Badu, Common и др. Тази година, за първи път в България, Roy Hargrove ще ни зашемети, заедно с квинтета си.

Следващият ден ще бъде оглавен от един от най-успешните саксофонисти в света KENNY GARRETТ. От първото си участие с Duke Ellington Orchestra през съвместни проекти със знаменити музиканти като Freddie Hubbard, Woody Shaw, Art  Blakey & The Jazz Messengers и Miles Davis, творчеството на Garret се отличава с много живо, мелодично и специфично звучене. Освен,  че за последните 20 години Kenny се изявява като фронтмен, той постепенно започва и да композира музика. С богато си творчество, съчетаващо класически ритъм енд блус, джаз интерпретации и фюжън, Garret се утвърждава като изключителен виртуоз, а музиката извира от сърцето му. На тазгодишното издание на A to JazZ Festival, американецът ще излезе на сцената заедно с квинтета си, включващ Corcoran Holt (bass), Vernell Brown (piano), Marcus Baylor (drums) and Rudy Bird (percussions).

Последният ден, 5 юли, остава в ръцете на иноватора с кадифен и магнетично приковаващ глас JOSÉ JAMES. С безпогрешнен усет, постоянство, смело сърце и амбиция за създаване на  съвременна и различна музика, JOSÉ умело вплита в едно хомогенно цяло нежни вокали, хип-хоп, джаз, соул и R`n`B. A с албума „While you were Sleeping” (2014) заслужено печели и титлата за смел експеримент с рок звучене. Днес последният албум на Хосе „Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday” е в чест на 100 годишнината от рождението на легендарнaта певица, която той определя като свой учител. Това е задълбочен, зрял и проникновен трибют, продуциран от президента на компанията Blue Note – Дон Уас, който американецът ще представи специално за публиката на A to JazZ.

Advertisement

Входът за A to JazZ Festival 2015 е свободен. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на Фондация “Америка за България”. Събитието е част от Културния календар на Столична община и под почетния патронаж на г-н Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. Очаквайте още подробности за програмата на фестивала на www.atojazz.bg и www.facebook.com/atojazzfestival.

Continue Reading
Advertisement