Connect with us

Интервю

Ърнест Клайн пише продължение на „Играч първи, приготви се“

Avatar

Публикувано

на

RP1 JB 02140r

снимка:ПР

Броени дни преди успешният фантастичен роман от 2011 г. „Играч първи, приготви се“ да се появи и на големия екран на 30 март под режисурата на Стивън Спилбърг, авторът Ърнест Клайн обяви в интервю за Hollywood Reporter, че подготвя втора част на историята за виртуалния свят ОАЗИС. Клайн не дава повече подробности за дата на излизане на продължението или конкретни елементи от сюжета, но вече е обсъдил няколко идеи със Спилбърг.

„Трябваше да започна да пиша втора част на книгата миналата година, когато филмът по първата беше финализиран. Реших, че ако лентата се хареса на публиката, много скоро ще има интерес към втора част по него и тогава трябва да имам готова книга“, споделя писателят, който е и съсценарист на адаптацията на Спилбърг.

Историята в „Играч първи, приготви се“ се развива през 2045 г., а светът е опустошен от климатични катаклизми, пренаселеност и глад. Хората намират спасение от мрачната реалност във виртуален свят, наречен ОАЗИС. Когато ексцентричният му създател умира, оставя след себе си поредица дяволити пъзели, породени от обсебеността му от попкултурата на отминалите десетилетия. Първият, който ги разреши, ще наследи огромното му богатство – и контрола над ОАЗИС. Тийнейджърът Уейд Уотс разплита първата загадка и внезапно се оказва заобиколен от противници, готови да убиват, за да стигнат до наградата.

„Да видя как Спилбърг визуализира първата част беше вдъхновяващо за мен, но се опитвам да пиша продължение на книгата, а не на филма. Така че е малко сложно да имам две версии на историята в главата си“, допълва Клайн и посочва, че филмът е поел своя посока на развитие.

Първоначално сценарият, който Клайн пише, включва сцена от книгата, която се развива в условия на нулева гравитация в танцувален клуб в ОАЗИС. Впоследствие Warner Bros. решават да я премахнат изцяло заради скъпото ѝ реализиране. Стивън Спилбърг обаче се намесва, настоявайки сцената да бъде включена и постига успех. Клайн пък споделя, че самата книга е нямало да се получи такава, каквато я четем в настоящия ѝ вариант, ако не е било творчеството на Спилбърг, вдъхновявало го през годините.

RP1 JB 03046r

снимка:ПР

Advertisement

В ролята на Уейд ще видим Тай Шеридън, познат от големия екран в ролята си на Циклоп в „Х-Мен: Апокалипсис“, а звездният състав се допълва от Оливия Кук („Панаир на суетата“), Саймън Пег („Стар Трек“, „Мисията невъзможна“), Летисия Райт („Черната пантера“), Ти Джей Милър („Силициевата долина“). Партньор на Клайн в писането на сценария е Зак Пен („Отмъстителите“, „Х-Мен: Последният сблъсък“, „Невероятният Хълк“).

Ърнест Клайн работи още и по сценарий за романа си от 2015 г. „Армада“, който също е свързан с електронните игри, но не е част от вселената на „Играч първи, приготви се“. Книгата разказва историята на тинейджър, който открива, че любимата му видеоигра всъщност е симулатор на предстоящо нашествие на извънземни.

„Продадох правата за книгата още преди да я завърша. Бях написал резюме от 20 страници, с което я продадох. Със същото резюме сключих договор и за адаптация по романа. Тогава се наложи да завърша започнатата книга и се оказа, че в процеса трябва да пренапиша почти всичко“, разказва Клайн.

Правата за филма по „Армада“ се държат от гиганта Universal, а самата книга ще излезе и на български до края на 2018 г. с логото на изд. Locus.

RPO 2nd edition

Continue Reading
Advertisement