Connect with us

Култура

Юнас Юнасон се завръща с Убиеца Андерш и неговите приятели!

Avatar

Публикувано

на

На 25 май Юнас Юнасон се завръща с цял отбор приятели и неприятели, кога произлезли от необузданата му фантазия, кога изплували от самия живот!

 „Убиеца Андерш и неговите приятели (и някой и друг неприятел)“ (ИК „Колибри“, превод: Любомир Гиздов) ни запознава с главния герой в ключов момент от живота му. След 30 години, прекарани в затвора, бившият убиец, наречен Убиеца Андерш, излиза на свобода, за да срещне бившата свещеничка Йохана Шеландер и почти бившия рецепционист Пер Першон. Убиеца Андерш се влюбва в Библията и се сприятелява с Исус, за сметка на това свещеничката отдавна ненавижда и Библията, и Исус, а на рецепциониста му е все едно. Тези различия няма да им попречат да се заемат с поръчково раздаване на правосъдие, а впоследствие и с други небогоугодни, но доходоносни дейности. Великолепната тройка следва принципа „По-блажено е да се взима, отколкото да се дава“ и макар да не вярва в даването, което не включва взимане, все пак извършва и някои добри дела. Динамичен и дяволски забавен, разказът преплита много теми и мотиви: изопачените тълкувания на библейските норми, последиците от фанатизма, медиите като ловец на сензации, предприемаческия дух и вцепеняващата човешка глупост… А в основата на всичко стои крехката надежда, че никога не е късно да започнеш отново, да получиш втори, а защо не и трети шанс.

Нашумелият шведски писател Юнас Юнасон в продължение на две десетилетия гради кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент. За щастие на читателите, внезапно решава да обнови живота си и се посвещава на литературата. Историческата сатира „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ е стопроцентов триумф в Швеция, в резултат романът е преведен на 35 езика. Екранизацията с Робърт Густафсон в ролята на най-сериозния смешен човек в литературата – Алан Карлсон, също има цели легиони от почитатели. Много скоро феноменалният успех на „Стогодишният старец” е дублиран – през 2013 г. излиза „Неграмотното момиче, което можеше да смята“. До момента от двете книги са изкупени над 13 милиона екземпляра в цял свят. На този фон съдбата на „Убиеца Андерш” е, меко казано, прозрачна.

Continue Reading
Advertisement