Connect with us

Музика

Японският виртуоз ЙОШИДА ТАЦУЯ за първи път в България

Avatar

Публикувано

на

Yoshida Tatsuya 1

снимка: ПР

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ затваря зимния си цикъл за 2017г. с гостуването на един от най-влиятелните музиканти на авангардната джаз и прогресив-рок сцена в Страната на Изгряващото слънце. Барабанистът-композитор Йошида Тацуя идва в България, и то за цели три концерта – на 26 ноември в „ТАМ“ (Велико Търново), на 27 ноември в клуб *Mixtape 5*, B-Side (София) и на 29 ноември на „Пост-културната сцена“ в Пловдив. Междувременно виртуозът-барабанист ще пътува и до Белоградчишките скали, където нашият екип ще заснеме кратък документален филм за него, но това е още тайна, така да се каже. Можем само да ви подхвърлим да се оглеждате и ослушвате, ако сте там в ранния следобед на 28 ноември.

Когато и да се спомене името на Йошида Тацуя, той неминуемо бива определян като „безусловния майстор-барабанист на японския ъндърграунд“. Роден е през 1961г. в японския североизток – Китаками, префектура Ивате (най-слабо населената област в страната след Хокайдо).

От края на 80-те години до ден днешен е създател на и участник в някои от най-забележителните формации, за които можете да се сетите. Разбира се, поставяме на първо място прогресив-хардкор-джаз дуото Ruins, както и Korekyojinn, но нека не забравяме още и че той е последният барабанист на Painkiller на Джон Зорн и Бил Ласуел (наследявайки Мик Харис на тази позиция), както и един от музикантите, участвали в най-късния вариант на шведския прогресив-колектив Samla Mammas Manna на покойния авангардист Ларс Холмер. Тук можем да добавим барабаните на Йошида и към нойз-рок класиците Zeni Geva, както и мощното му присъствие в немалко албуми и турнета на Acid Mothers Temple, които също видяхме на българска територия тази есен. Той е дългогодишен барабанист и на фрий-джаз квартета на пианистката Сатоко Фуджий, с която има и два дуо-албума за лейбъла Tzadik на Джон Зорн. Неговият собствен лейбъл пък се нарича Magaibutsu (по името на едноименния му солов албум от далечната 1991г.).

В България Йошида пристига като one man band с програмата си Ruins Alone – незабравимо ъгловато едночасово пътешествие през странни и странно накъсани ритми, комбинирани с нойз, причудливи клавирни партии и вокален екзорсизъм. Не пропускайте!

Advertisement

 БИЛЕТИ и за трите концерта можете да намерите онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.

Continue Reading
Advertisement