Открийте ни и в

Lifestyle

150 години „Добра храна, добър живот“

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

От 1866 г. досега най-голямата компания за храни и напитки – Нестле, разработва иновативни продукти, вдъхновени от страстта към балансираното хранене и инвестира в развитието на обществата, в които оперира

С отбелязването на своята 150-годишнина, Нестле се придържа към убеждението, че за да успее в дългосрочен план, трябва да създава споделена стойност не само за своите акционери, но и общностите, в които развива дейност и за обществото като цяло. Основните изражения на този глобален ангажимент на компанията са балансираното хранене, устойчивото развитие и младежката заетост. Компанията работи със силен фокус върху създаването на стойност за обществото и устойчивото развитие. Вече 150 години Нестле е водещата компания, производител на храни и напитки в света с над 330 000 служители в над 150 страни и над 1 милиард продукти, продавани всеки ден.

В сферата на балансираното хранене компанията се фокусира върху предлагането на иновативни продукти, които да подпомагат човешкия живот всеки ден и във всеки етап, отразено и в мотото на компанията „Добра Храна, Добър Живот“. Нестле се фокусира върху оптимизиране на използваните ресурси и подобряване на влиянието на опаковките на продуктите върху природата.

В България Нестле България ежегодно провежда редица инициативи с цел промотиране на балансираното хранене. През 2016г. най-голямата от тях – ЖИВЕЙ АКТИВНО!, се проведе за единадесета поредна година в София, Варна, Бургас и Пловдив с участието на най-големите спортни звезди в България. Всяка година ЖИВЕЙ АКТИВНО! придобива все по-мащабни размери и все повече хора са привлечени от идеята да спортуват, да се движат и да изкарат един балансиран ден на открито. Като част от инициативата, компанията подкрепя различни спортни клубове и федерации, към които през тази година се присъедини и Българска федерация по художествена гимнастика с четири клуба в четирите Живей Активно! градове. А Баскетболен клуб „Левски 2014“ се възползва от ново оборудване и подобряване на условията в спортната си зала. С цел популяризиране на активния начин на живот, през 2016 Нестле съфинансира и изграждането на нова площадка за уличен фитнес на територията на Столична община, район Студентски.

В областта на младежкото развитие, компанията провежда редица инициативи, които да подпомогнат младите хора в подготовката им за добър кариерен старт. Основната програма – „Нестле се нуждае от младите хора“, се ангажира да предостави възможности за работа, стаж или обучение на 20 000 млади хора в Европа за периода 2013 – 2016 г. Една от основните инициативи в областта на младежката заетост – „Алианс за младежта“, обедини усилията над 200 компании – партньори на Нестле от цяла Европа, в борбата с безработица сред младите хора на континента.

Нестле България има дългогодишни традиции в подкрепата и наемането на млади хора на работа и вече над 19 години развива стажантските си програми. В рамките на програмата „Нестле се нуждае от младите хора“ в България компанията даде възможност на 330 младежи под 30-годишна възраст да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г. Нестле България поема ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г., като предложи възможности за работа и учене на над 300 млади хора. Като част от ангажимента си към развитието на младите хора в България, Нестле България стартира проект за оборудване на компютърни зали, като оказа съдействие на 3 училища да получат модерна техника, а до края на 2016г. още две ще бъдат подкрепени.

В унисон с глобалната политика, повече от 22 години на пазара, Нестле България се налага като стратегически инвеститор, надежден работодател, доверен партньор и социално-отговорна компания, подкрепяща множество значими каузи, свързани с развитието на българското общество.

Инвестициите на Нестле България са насочени в обновяване на производствени линии, разработване на нови продукти, безопасност на служители и продукти, подобряване на условията на труд, обучение на екипите и социални проекти в сферата на активния начин на живот и балансираното хранене. За последните 22 години, компанията е инвестирала над 140 милиона USD. Само през 2016 г. планираните инвестиции са над 9 милиона лева, което е с 3.5 млн лв. повече от инвестираното през изминалата година. Най-голям е делът на инвестициите в дълготрайни материални активи, по около 1 милион лева годишно компанията отделя за безопасност, за информационни технологии и за социални проекти, 4 милиона лева за допълнително здравно осигуряване на служителите и над 300 хил.лева за обучения, половината от които в чужбина. Действайки като отговорен работодател, Нестле има силна корпоративна култура, която се отличава с високи изисквания към здравословни и безопасни условия на труд, с осигуряване на специални програми за професионално обучение и развитие и с работна среда, мотивираща откритата комуникация и инициативността на всеки служител.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Лятно училище в НБУ! Нова възможност за вашите деца

MIKA

публикувано

на

от

Преподаватели от Нов български университет и външни лектори отварят виртуално вратите на знанието за всички ученици от 8 до 12 клас. В рамките на четири седмици – от 13 юли до 07 август 2020 г., поредица от онлайн занятия ще въведат младежите в света на рекламата, графичния дизайн, дигиталния маркетинг, туризма, предприемачеството, финансите, информационните технологии.

 На живо, във виртуална среда, участниците ще се обучават как да отстояват и продават идеите си, как да управляват проекти, да разказват истории в маркетинга и рекламата, да разработят туристически пакет, да разбират и управляват финанси, ИТ курсове и как да се подготвят за бъдеща кариера.

 Целта на проекта е участниците да развиват различни ключови умения, да прилагат знанията си в реални ситуации, да се запознаят с възможностите за обучение на НБУ и … да се забавляват.

 Занятията (уъркшопи) ще са с продължителност от 45 минути за 1 учебен час, разпределени в сутрешни и ранно следобедни сесии, с фокус върху ключови умения с ценно приложение и подготовка за бъдещето. Обученията ще се провеждат в електронната обучителна платформа на Училището за професионално и продължаващо обучение при НБУ: https://lll.nbu.bg

 Пълна програма по седмици и повече информация можете да намерите тук: https://teenschool.nbu.tzarsimeon.bg/

 Участниците ще получат сертификат от НБУ с указаните курсове и обучения, през които са преминали.

 Лятно училище в НБУ е проект на Училището за професионално и продължаващо обучение при НБУ и Училище „Цар Симеон Велики“, гр. София.

Продължете понататък

Lifestyle

Летен детокс: причини да консумираме диня всеки ден

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Вече може да приготвяте здравословни рецепти с български дини без семки

Едва ли има плод, който повече да свързваме с лятото от динята. Тя е позната с високото съдържание на вода – цели 92%. Ползите от честата ѝ консумация обаче стигат далеч отвъд хидратацията на организма. А добрата новина това лято е, че вече в България се отглеждат и предлагат дини без семки, които са особено подходящи за приготвяне на всякакви здравословни рецепти.

Освен, че вкусовите качества на безсеменните дини са подобрени спрямо традиционните разновидности, тяхното още по-голямо предимство е, че им липсват обичайните големи черни семки. Това ги прави изключително удобни и предпочитани за приготвяне на смутита, шейкове, фрешове, лимонади, салати и коктейли. Със сигурност бихте си поръчали по-уверено десерт с диня в ресторант, ако ви е спестено неудобството да се чудите как деликатно да отделяте семките. Освен, че са подходящи за сервиране в заведенията, родителите ги харесват, защото децата могат да ги консумират без чужда помощ.

Какво наричаме детокс

Когато говорим за детокс, е важно да отбележим липсата на категорични научни доказателства, че поддържането на строго рестриктивен режим на хранене води до освобождаване на токсините от организма. Телата ни са уникални машини, програмирани да преработват всички вредни и отпадни продукти през черния дроб и бъбреците, и да ги изхвърлят навън. Затова не бива да се впускаме в лишения и крайности, когато става дума за хранене. Според учените от Харвард, за да поддържаме естествената детокс система на организма си в добра кондиция, е препоръчително да се храним здравословно и балансирано, да имаме повишена двигателна активност, да пием много вода, да спим достатъчно и да посещаваме редовно профилактичните прегледи при личния лекар. Затова смятаме, че усилията ни в храненето трябва да са насочени към това да поемаме повече от продуктите, които имат доказано полезно въздействие върху нас. Динята е плод, който отговаря на всички изисквания в това отношение.

Малко захар, малко калории

Динята е добре дошла във всеки балансиран хранителен режим, тъй като съдържа много малко калории – едва 42 на чаена чаша. За сравнение, калориите са двойно повече в същото количество боровинки. Динята е и съществено по-бедна на плодова захар от повечето други плодове.

Ценни витамини и двойно повече антиоксиданти

Динята е богата на витамините А и С, а това означава, че редовната ѝ консумация води до  подобряване във функционирането на имунната система и въздейства благотворно върху здравето на кожата и косата. Освен това, динята е с високо съдържание на веществото ликопен, а то е известно като мощен антиоксидант. Плодовете, които го съдържат,  се отличават с розов или червен цвят. Може би не знаете, но безсеменните дини съдържат двойно количество антиоксиданти спрямо традиционните разновидности и това ги прави много по-полезни. Освен освежаващия вкус на лятото, динята носи също и богати дози калий, калций, желязо и бета каротин.

Подобрена функция на организма и вътрешните органи 

Динята има многостранни ползи за организма. Сред най-съществените от тях са свойството ѝ да подобрява здравето на сърцето, да се бори с възпалителните процеси и оксидативния стрес, както и да облекчи до известна степен някои мускулни болки благодарение на това, че съдържа цитрулин. Освен това, тя подобрява храносмилането заради изключително високото съдържание на вода, към което са добавени и фибри.

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия. 

Продължете понататък

Горещо