Connect with us

Спорт

Световното първенство по лека атлетика в зала – на живо по Евроспорт

Avatar

Публикувано

на

Indoor Athletics World Championship

Първият голям форум в Царицата на спортовете за 2016 г. ще се проведе от 17 до 20 март в „Орегън Кънвеншън Сентър” в Портланд. Едва за втори път в историята САЩ ще домакинства на Световно първенство по лека атлетика в зала. Предният случай бе първият официален шампионат под покрив на планетата в Индианаполис през 1987 година.

Преди 29 години България спечели един златен (Стефка Костадинова в скока на височина), два сребърни (Йорданка Донкова на 60 м с препятствия и Анелия Нунева на 60 м) и два бронзови медала (Емилия Драгиева в скока на височина и Гинка Загорчева на 60 м с препятствия). Сега ситуацията е коренно различна. Повечето от топатлетите ни пропускат първенството, за да се концентрират върху Европейското първенство на открито и Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Така България ще има само един представител – бронзовата медалистка от миналогодишното Европейско първенство в зала в тласкането на гюле Радослава Мавродиева. Нейното участие е в нощта на събота срещу неделя от 2:45 часа българско време.

Заради натоварения летен календар част от големите звезди в атлетиката ще се появят в Портланд, но други пропускат целия зимен сезон. През 2012-а единственият, който направи хеттрик със Световна титла в зала, Европейска на открито и за десерт Олимпийска в Лондон, бе Рено Лавийени в овчарския скок. Французинът се очаква да бъде сред основните атракции в Портланд.

След многобройните скандали за допинг и корупция на Световното първенство няма да има атлети от Руската федерация. Отборът на САЩ обаче наброява 58 души. Сред тях и Джен Сур, която по-рано през сезона постави световен рекорд в овчарския скок в зала (5,03 метра). Стартът на Световното първенство е именно с тази дисциплина в нощта на четвъртък срещу петък българско време.

Евроспорт 1 ще покаже пряко всички сесии от Портланд. Те са както следва:

Advertisement
  • 18 март – 3:45 часа и 20:15 часа;
  • 19 март – 2:15 часа и 20:00 часа;
  • 20 март – 2:00 часа и 21.30 часа.
Continue Reading
Advertisement