Connect with us

Култура

„1984“ на Оруел вдъхновява проект за медийна грамотност

Avatar

Публикувано

на

01

Нов превод на класиката „1984“ от Джордж Оруел ще бъде в основата на национална кампания за медийна грамотност през следващите 15 месеца, организирана от сайта за книги и четене „Аз чета“ и НЧ „Читалище.то-2014“. В рамките на „Проект 48“ знаковата антиутопия ще излезе в ново, библиофилско издание, а 10% от тиража ще бъде дарен на училищни библиотеки в страната. За целта стартира кампания за набиране на средства, необходими за превода и отпечатването на романа.
 
Книгата ще излезе в началото на 2021 г. и ще отбележи и 15-годишнината на книжния сайт. С приходите от продажби на изданието ще се финансира поредица от срещи и уроци по медийна грамотност за ученици и възрастни в цялата страна. Всеки желаещ да подкрепи новото издание може да се включи в набирането на средства чрез специалната кампания в platformata.bg.
 
Не е тайна, че според Индекса за свободна преса на „Репортери без граници“ България е на 111 място по свобода на словото (2019 г.). „Проект 48“ обединява любовта към книгите с каузата за повече медийна грамотност.
 
„Медицината и науката напредват всеки ден, но книгите и четенето си остават единствената ваксина срещу пропагандата, невежеството и страха. „1984“ от Джордж Оруел е книгата, с която започва историята на „Аз чета“, казва Милена Ташева от „Аз чета“ и допълва, че в епохата на фалшивите новини романът звучи по-зловещо от всякога. „Оруел дава нагледен урок как се подменят ценности, идеи и вярвания, как медиите се превръщат в бухалки и как се отнема всяка надежда за достоен живот и почтеност.“
„1984“ от Джордж Оруел е една от най-знаковите антиутопии в литературната история. Написан през 1948 г., романът разказва за едно далечно (към онзи момент) бъдеще – 1984 г. и е открито противопоставяне на тоталитаризма, диктатурата и цензурата. Преводът на новото издание е поверен на Борислав Стефанов, а тематичната „цензурирана“ корица е създадена специално за проекта от Стоян Атанасов от Kontur Creative.
1984 azcheta cover
През 2005 г. „1984“ е избран от списание Times за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г. В списъка на Modern Library за 100-те най-добри романи той достига 13-о място по редакторска преценка и 6-о по мнение на читателите.
 
Сред постоянните каузи на „Аз чета“ е популяризирането на четенето както за забавление, така и като част от образователния процес, модернизиране на учебната програма по литература, привличане на общественото внимание към работата на библиотеките и отразяване на най-доброто от съвременната и класическа литература с фокус върху българските автори, развитие на функционалната грамотност.
 
В това направление през последните години особено внимание сайтът обръща на развитието на медийната грамотност и критичното отношение към новини и друго съдържание, както при ученици и подрастващи, така и при възрастни. Един от най-важните партньори в тази кауза е и НЧ „Читалище.то-2014“, съвместно с което вече са организирани няколко инициативи в подкрепа на медийната грамотност.
 
„Медийната грамотност е сред приоритетите на нашата дейност, заложени още при учредяването ни като просветно сдружение. Като съорганизатори на „Проект48″ очакваме да достигнем до повече млади хора и да дискутираме заедно с тях посланията на едно от най-значимите литературни произведения на XX век, което за съжаление в днешно време звучи все по-актуално“, сподели Милена Златарова от настоятелството на НЧ „Читалище.то-2014“.
 
„Аз чета“ е най-голямата медия за книги и четене в България и редовен партньор на някои от най-големите инициативи у нас, свързани с книгите и четенето. Сайтът е носител на Националната награда „Хр. Г. Данов“, наградата на „Фондация Глобални библиотеки“, „ПР Приз“ за програмата „Писател назаем“, а създателят му Александър Кръстев е отличен със званията „Рицар на книгите“ и „Посланик на библиотеките“.
 
НЧ „Читалище.то-2014″ е модерно самоуправляващо се културно-просветно сдружение. За кратката си петгодишна история Читалище.то е организирало близо 100 събития в различни сфери, между които две издания на Национален конкурс за детска рисунка „Книги-пътешественици“ (2015, 2016), Буккросинг инициативата „Пусни книга на свобода по случай Деня на книгата“; поредица дискусии, свързани с медийната и дигитална грамотност, и др. През последните две години Читалище.то бе домакин на две общоевропейски инициативи – „Нощ на литературата 2018″ като читателско „гнездо“ на Посолството на Кралство Белгия, и „Нощ на театрите 2019″.

Continue Reading
Advertisement