Открийте ни и в

Събития

Уникален огнен спектакъл представят в Бургас през август

снимка: КРОССИстински огън ще запали сърцата на малки и големи на 3 август от 20:30 ч. от сцената на Летния театър в Бургас. За първи път в морския град най-известните нестинари на България Иван и Михаил Георгиеви, заедно с Театъра на огъня и сенките – Fireter, ще представят мистичния спектакъл „Огън и магия“.

Огнени великани на кокили, акробати и жонгльори ще разкажат неземни истории под въздействащата режисура на директора на Fireter Пламен Иванов. Палеонтологът по образование, посветил се на уличния театър, е съчетал по изключителен начин музика, хореография и костюми, с което постига почти хипнотично въздействие върху зрителя.

MIKA

публикувано

на

„Театърът на огъня и сенките не залага на статични представления, а търси интеракцията. За нас е много важно не само да създадем приказка от огън, светлина и сенки, но и да накараме публиката да се потопи напълно в нея, да усети магията по кожата си и да отнесе удома усещането за нещо божествено.“ разказва Иванов. „Съчетаването на експерименталните похвати на Fireter с нестинарските танци, обличането им в история и създаването на среда, в която безопасно да ги покажем на зрителя се оказа предизвикателство. За късмет, ние пък се оказахме упорити и „Огън и магия“ е на лице.“ допълва режисьорът.

Сблъсъкът на модерното изкуство с тайнствения вековен ритуал на Странджа създава несравним с нищо друго продукт, който провокира и разтърсва сетивата. В центъра на спектакъла е нестинарският танц, изпълнен от главния нестинар на с. Българи- Михаил Георгиев. Молитвен шепот и писък на гайда ще огласят Летния театър, за да потърсят благослов по начин, познат от древни времена по нашите земи.

снимка: КРОСС

Идеята за огненото представление се ражда в главата на 31-годишния Иван Георгиев, в чийто род пет поколения назад мъжете танцуват върху жарава. Закърмен от най-ранно детство с любов към тайнствения ритуал, Иван се е заел с нелеката задача да извади нестинарството от кръчмите, където в последните години се предлага като забавление за туристи и да го нареди сред високото театрално изкуство. Според младия нестинар и продуцент на „Огън и магия“ само така традицията ще успее да се запази за поколенията. „Искам хората да усетят онази магия на танца върху огъня, която векове наред е служила като връзка между човека и светците, с която дедите ни почти в транс са измолвали здраве и берекет, а не като трик, който се поема между салатата и основното в крайморските ресторанти. Не трябва да губим мистиката на един изконен български ритуал, на едно хилядолетно тайнство и да го принизяваме до евтина кръчмарска забава.“ обяснява разпалено Иван.

През 2012 екипът на „Огън и магия“ за първи път в България вкарва огън в затворено пространство и изправя на крака зала 2 на НДК в София със спектакъла „Огния“. Днес младите ентусиасти обещават да направят много по-внушително представяне в Бургас. За нестинарския танц ще бъде поставена специално конструирана и обезопасена сцена, двойно по-голяма от тази, с която са се представили в София

Билетите за спектакъла „Огън и магия“ са на цени между 15 и 25 лв. и вече са пуснати в продажба на касите на Държавна опера, Летен театър, както и на възлови места в Бургас.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Обществопреди 2 седмици

Рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за цяла година

Поппреди 2 седмици

Ясен Григоров е режисьор на видеото към новия сингъл на Алек Кирев

Tехнологиипреди 1 месец

DataArt обяви пускането на SkinCareAI – мобилно приложение, откриващо ранни признаци на меланом

Tехнологиипреди 1 месец

Нови удобства за клиентите на VIVACOM в обновения online магазин

Tехнологиипреди 1 месец

ГАЛИНКА ЧАВДАРОВА, психолог и логопед в Люлин, в безплатно видео обучение за АУТИЗМА

Tехнологиипреди 1 месец

Acronis и Advantech подписват глобално споразумение за дистрибуция за по-високо ниво на IoT киберзащита

Tехнологиипреди 1 месец

Логопед в Люлин за деца, а кабинетът е само за игри!

Lifestyleпреди 1 месец

ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

Lifestyleпреди 1 месец

НАД 20 НОВИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ПАЗАРА

Lifestyleпреди 1 месец

Естетична клиника NeoEffect отвори врати в София

Горещо