Открийте ни и в

Интервю

6 неща, които не знаете за най-успешния датски автор Юси Адлер-Улсен

MIKA

публикувано

на

Досега на сцената на скандинавския трилър доминираха шведи и норвежци – Стиг Ларшон, Хокан Несер, Ю Несбьо, Карин Фосум, но и Дания може да се похвали със свое голямо име. Юси Адлер-Улсен вече е носител на множество награди в родната си страна, престижния „Стъклен ключ”, връчван за най-добър скандинавски криминален роман, както и наградата „Бари” за най-добър криминален роман на годината, издаден в САЩ и Канада. Книгите му вече са преведени на над 40 езика, а 11000 екземпляра от тях се продават на ден в цял свят. Юси Адлер-Улсен дебютира като автор на 47 години, а животът му преди да се отдаде изцяло на писането е всичко друго, но не и скучен…

Кариерата на бащата на Юси, известния психиатър и сексолог Хенри Улсен, се е развивала главоломно и семейството се е местело от град на град и от болница в болница. Един от най-ярките му спомени датира именно оттогава. На осем години, докато семейството живее в психиатричен комплекс в Зеландия, Юси вижда мъж, затворен в клетка, който крещи в изстъпление. Тогава баща му се приближава и му обяснява, че и този човек някога е бил дете – точно като Юси. От този миг нататък Юси никога не е избягвал сблъсъка и срещите с хора с проблеми. Животът в психиатричната болница и досегът с болни хора го е направил чувствителен към човешкото нещастие и го е научил да проявява разбиране и емпатия. Недоумява защо някои хора старателно пазят децата си от сблъсъка с погребения например. Смята, че това е част от живота и не бива да бъде тема табу. Благодарен е на баща си, че го е направил съпричастен към професията си, вместо да го изолира от пациентите си.

Започнал е да пише, след като е напуснал позицията си на административен директор в издателство „Бониер“. Искал е да има повече време за себе си и да може да приготвя палачинки на сина си, да играе с него футбол, да се отдаде и на музиката, едно от любимите му занимания. Видял е как хората от издателския бранш си отиват без време. Кратките срокове и напрежението съкращават живота на мнозина негови колеги.

Като млад заедно със съпругата си Хене отваря магазин за комикси – „Пегас“. Навлиза в издателския бранш като редактор на списания и комикси. Смята, че именно магазинът за комикси, наред с необичайното му детство, са го формирали като писател с тънък усет за човешката душевност.

Пътува много; приблизително 135 дни в годината не е в дома си.

Той казва, че само две неща могат да състарят човека: липсата на креативност и липсата на любознателност. Самият той винаги се е вълнувал от новото и продължава да се вълнува.

Книгите от серията за специален отдел „Q“ ще бъдат десет, засега Юси е стигнал до седмата. Но пък държи рекорда за най-голям първоначален тираж в историята на Дания – шестият случай, „Безгранично“, е отпечатан във фантастичните 230 000 екземпляра.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Solar Christmas 2017

Интервю

Първата жена, изкачила всички 14 осемхилядници без кислород пред “Директно” по Bulgaria ON AIR

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Bulgaria ON AIR

Герлинде Калтенбрунер – първата жена, изкачила всички 14 осемхилядници без допълнителен кислород, с ексклузивно интервю за „Директно“ по Bulgaria ON AIR.

За най-опасните и запомнящи се моменти от годините й като алпинист до момента и за изкачването на К2, след поредицата от опити да достигне върха – вижте цялото интервю на Юлия Христова с Герлинде Калтенбрунер.

Продължете понататък

Интервю

Майкъл Маларки: “Mongrels” е един по-различен албум

MIKA

публикувано

на

от

Майкъл Маларки,
снимка: Chelsea Lauren-Rex

Майкъл Маларки, пристига в София за концерт и събитие, посветено на хитовата продукция на 21 ноември в SOFIA LIVE CLUB

Роден в Бейрут, Майкъл Маларки завършва лондонската Академия за Музика и Драматично изкуство. Кариерата му на актьор започва с главни роли в постановки по драми на Тенеси Уилиамс и Юджийн О’Нийл. Ключов актьор е в трупата на Британския Национален Театър в Лондон, докато не стига до големия екран и ролята си на Лоренцо в култовата телевизионна продукция „Дневниците на вампира“.

Паралелно с кариерата си на актьор, Майкъл Маларки се занимава активно с композиране на музика, като през 2014 излиза първото му ЕР  „Feed The Flames”, последвано от „Knots” през 2015. Първият му  студиен албум „Mongrels“ излезе  на бял свят на 8 септември 2017  –  а българската публика ще може да му се наслади на живо на 21 ноември в Sofia Live Club.

Имаме невероятната възможност да се срещнем с Майкъл броени дни преди първата му концертна изява в София и да му зададем няколко въпроса за живота, музиката и вдъхновението.

Здравей, Майкъл! Радваме се да се запознаем и ти благодарим за отделеното време. Очакваме с нетърпение предстоящето ти участие в София. Това е второто ти посещение в България, но е първият ти концерт тук като  част от промоционалното турне към албума “Mongrels”.  Какво беше музикалното начало за теб?

В началото стартирах с многобройни участия в пънк и хардкор банди. Голяма част от живота си прекарах в крещене и редене на думи, вместо в пеене.  Освен това работих и в музикален магазин доста дълго, така че бях заобиколен от влиянието на различни музикални жанрове и среди.

Музиката винаги е била неделима част от живота ми. Като най-голямо въздействие върху мен е оказала музиката, която е по-драматична, дори театрална, но съдържа в себе си неподправена искреност и послание.

В същината си “Mongrels” е албум за..

Като цяло албума показва моята собствена културна и музикална хибридност, но освен това показва, че тази смесицата е присъща за всеки един от нас. Всеки човек преминава през различни нюанси на едно и също.  Затова нарекох албума “Mongrels” (мелези). Въпреки всичко това, хибридността не описва изцяло същината на албума. Той е сбор от парчета, записани в различни периоди от моя живот. Смея да кажа, че някои от тези периоди бяха много особени и драматични за мен. Ето защо в песните от албума можете да откриете не само много номадски звучения, но много динамика, а също и много поставени въпроси.

“Mongrels” е един по-различен албум. Бих казал, че той предоставя едно специфично музикално преживяване, чрез което се надявам всеки слушател да намери нещо специфично за себе си.

снимка: ПР

Ако трябва да избираш между това да си актьор или музикант, какво би избрал?

Това е въпрос, който много хора ми задават. Но всеки път, аз наистина не знам как да отговоря. За мен изборът да бъда актьор или музикант е равносилен на това да избера да се разделя с лявата или дясната си ръка. Не мога да го направя! Харесва ми да имам и двете си ръце!

От къде черпиш своето вдъхновение?

Моето най-голямо вдъхновение е моята съпруга.

Очакваме с нетърпение участието ти на 21 ноември. Какво си ни подготвил?

Аз също очаквам с нетърпение концерта ми в София. Той е не само първата ми концертна изява в България, но и дава старт на европейското турне, а също и първият от четири поредни солови изяви. Самостоятелните участия са винаги по-специални за мен. Те са част от онези интимни моменти, в които сме само публиката и аз. Ще ви представя песни от албума, а също и няколко любими стари парчета. Освен това ви подготвям и изненада – представяне на няколко напълно нечувани до сега песни. Това са съвсем нови парчета, които бяха написани скоро и ще се радвам да чуя какво мислите за тях.

Вратите на клуба отварят в 19:30. Събитието е без възрастово ограничение. Само лица под 14г. е нужно да бъдат с пълнолетен придружител.

Цени и видове билети:

  • Ранно Пиле от 25лв само в магазин Яко /ул. Граф Игнатиев 43/
  • Стандартни Билети от 30лв в НДК, ОМV, НА ТЪМНО, Booktrading и мрежата на Тicketportal.bg
  • Онлайн и ВИП Билети директно от: http://bit.ly/MichaelMalarkeyLive
  • ВИП Пакет // VIP Package: 100лв

– Приоритетен и по-ранен достъп в клуба – влизате 30 минути преди да отворят вратите за останалите посетители и имате приоритетен достъп на входа;

– Среща с артиста и снимка с него след концерта;

– Специален VIP ламиниран бадж за концерта – получава се на място в клуба

Продължете понататък

Горещо