Открийте ни и в

Музика

9. Антистатик стартира след седмица

MIKA

публикувано

на

снимка: antistaticfestival.org

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, който ще се проведе между 14 и 20 април в София, не само представя интересна програма от представления, но си поставя за цел и да стимулира развитието на публиките на това изкуство с нови и атрактивни формати. Той предоставя на почитателите си възможност за директно общуване с артистите и опознаване на творческия им процес. На това е посветена специалната платформа „Без дистанция“, която „Антистатик“ осъществява вече пета поредна година с организацията „Нови драматургии“. Нейната цел е да развива общуването на съвременния танц с неговите аудитории, както и да създава обмен на артистични практики между български и международни танцови професионалисти.

За първи път в България тя въвежда формата на физически въведения към гостуващите на фестивала представления. В момента те са хит на големите международни форуми като „Танц през август“ в Берлин. Така наречените warm up сесии, или загрявки, дават възможност на посетителите на фестивала по забавен и игрови начин да се въведат „първа ръка“ в творческия процес на артистите и да придобият личен опит от него. Единственото, което се очаква от зрителите, е да дойдат преди представленията, заредени с ентусиазъм и любопитство и да участват в кратка и достъпна игра с артистите. Даниел Кок (Германия / Сингапур) ще въведе зрителите в стила на мажоретките и ще обясни защо той го избира за своето представление „Мажоретката на Европа“, в което си поставя амбициозната задача да направи щастливи всички нетърпеливи и скептични европейци. Физическо въведение, или Warm up преди представлението предлага и Херман Хайзиг (Германия), който ще увлече зрителите във виртуозно парадно пътешествие в света на комичното. Специална „загрявка на сърцата“, която ще ги отвори за магията на театъра, обещава Фернандо Белфиоре (Бразилия / Холандия). Той ще въведе в тайните на неговото представление  „AL13FB<3”. Едно от българските заглавия в програмата на фестивала –НЕОН на Гараж Колектив. Номинирани за наградата Икар 2016, младите артисти ще въведат в своята идея за празнуващото тяло. Зрителите са поканени час преди началото на представленията да ги опознаят „отвътре“ и да отворят по нов начин сетивата и очите си за съвременния танц. Така warm up сесиите предлагат уникална възможност на широката публика да се запознае „отвътре“ с идеите и начина на работа на артисти, които създават нови тенденции в изкуството на танца.

„Разговори за тялото“ е другият формат на фестивала, който ще разтърси статиката и ще срещне артистите с публиката след края на представленията. Неговата цел е да се отвори разговор за значимостта и мястото на тялото в съвременната култура и общество и да обогати възприемането на представленията. Затова и за модератори на разговорите са поканени изявени млади специалисти от различни области – визуални изкуства, социология и съвременна философия.

„Без дистанция“ си поставя за цел да развива и нови форми на отразяване и критика на съвременните изпълнителски изкуства. Затова тя включва още и експерименталната инициатива Фейсбук критици@Антистатик, която ще изследва възможностите на . социалните мрежи за създаване и разпространение на нови форми за онлайн критика и журналистика в съвременните изпълнителски изкуства. В нея се включват млади критици от специалността „Театрознание“ в НАТФИЗ, ръководени от професионални ментори за работа с текст и видео в социалните мрежи. Следете след 10 април на фейсбук профила на фестивала за адреса на специалната фейсбук страница, която ще се създаде.

Образователната програма за професионалисти на „Без дистанция“ включва един от най-провокативните уъркшопи на международната сцена на съвременния танц “More than naked” с Дорис Улих от Австрия. Съвместно с програмата “Dance Port Derida” на Derida Dance Center ще се осъществи и тренингът „Какво би станало, ако Бойс дойде да танцува с нас“ с Фернандо Белфиоре (Бразилия / Холандия), който е в селекцията за обещаващи хореографи в Европа на международната мрежа за танц Aerowaves.

Програма „Без дистанция“ се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

 Специалните събития на 9. „Антистатик“ включват още изложбата с фото принтове от фестивала „Антистатик“ през годините „Без обувки“. Нейн автор е Стефан Зефиров, който от 2012 г. следи с обектива си програмата на фестивала. Изложбата се открива на 15 април в 18:00 часа в Център за култура и дебат „Червената къща“, зала „Гъливер“, а след 16 април ще бъде разположена в ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс. Стефан Зефиров е концептуален артист, фотограф и автор. Негови изложби, видео-инсталации и фотографски работи са представяни в Софийска градска художествена галерия, Червената къща и на Sofia Architecture Week. Публикува поезия и проза в самостоятелни книги и периодични издания.

Точните дати и часове на Warm up сесиите и на „Разговори за тялото“ можете да откриете на www.antistaticfestival.org.

Билети на касите на фестивалните пространства на цена 10/8 лв. Фестивален билет за всички представления от 48 лв. може да бъде закупен в Център за култура и дебат „Червената къща“. Следете за актуална информация и на фейсбук профила на фестивала www.facebook.com/Antistaticfest.

 Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ е инициатива на Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2016 г. Провежда се в партньорство с Гьоте-институт България, Платформа „Нови драматургии“, ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс и Център за съвременен танц „Derida Dance Center“, както и с подкрепата на Министерството на културата, на Австрийското посолство в София,  INTPA Международна мрежа за танц и пърформанс, Австрия и на Берлинския сенат. Платформа „Без дистанция“ е проект на Платформа „Нови драматургии“, съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Културапреди 2 часа

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

EDMпреди 2 часа

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Музикапреди 2 часа

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Кинопреди 2 часа

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 14 часа

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди 19 часа

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди 19 часа

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди 21 часа

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 5 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 5 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Горещо