Открийте ни и в
Exit Festival

Swing

Alarma Punk Jazz открива годината с квинтета FISH IN OIL от Белград

MIKA

публикувано

на

Новият сезон на радио фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев” започва на 1 февруари в Първо студио на БНР. Изкушаваме се да наречем FISH IN OIL „балканските Bar Kokhba“, или „балканските Electric Masada“, а защо не и „балканските Sacri Cuori“. Въпреки че това би било хронологически недостоверно. Макар да следва същата естетика в музиката, наложена в световен мащаб от споменатите формации, макар Джон Зорн и Марк Рибо определено да са повлияли на звука на групата, FISH IN OIL е по-скоро един от предвестниците, отколкото последовател на тази сцена (поне тук, на Балканите), тъй като съществува още от далечната 1993г. Нюйоркската даунтаун сцена е по-скоро късно влияние, появило се в началото на новото хилядолетие, докато корените на музиката на FISH IN OIL са същите, които имат и героите на тази сцена (Зорн, Рибо, Lounge Lizards) – т.е. създателят и основен композитор във FISH IN OIL Братислав Радованович също като Зорн, Рибо и Джон Лури доста е слушал и автентичен блус, и Нино Рота, и Енио Мориконе, и Алберт Айлер, и Орнет Колман.

В настоящия си състав – Велко Николич – Папа Ник (Veljko Nikolić – Papa Nik) – перкусии, Том Федя Франклин (Tom Fedja Franklin) – барабани, Бранислав Радойкович (Branislav Radojković) – контрабас/бас китара, Братислав Радованович (Bratislav Radovanović) – китара, и Душан Петрович (Dusan Petrović) – саксофони/флейти – FISH IN OIL функционира на сръбската и международната сцена от няколко години.

Петимата музиканти като група мат два издадени албума – Poluostrvo (2012) и Drnch (2013) – и в момента работят по трети. Китаристът им е от Косово. Барабанистът им е от Лондон. Басистът им е от добре познатата и обичана у нас група Naked. Свирят авторска музика на границата между сърф-рок, фрий-джаз, филмови теми в духа на спагети-уестърните и film noir класиката, блус, пънк и съвременна импровизирана музика. Членовете на FISH IN OIL свирят и в международния импро-колектив NO LAND’S MEN, където участват още също добре познатите на българската публика Георги Шарески (Skopje Connection) и Джиян Емин (Skopje Connection, Проект „Жлуст“), както и специални гости като Васил Хаджиманов и Войно Диздар (клавириста на групата на Рамбо Амадеус). За Братислав Радованович джазът е „пънкът на своето време”, което разбиране по дефиниция лишава звука на FISH IN OIL от всякаква комерсиалност, салонност и лустросаност. FISH IN OIL не свирят стандарти, а именно „бунтовна” музика – такава, каквато е била музиката на Орнет Колман, Мингъс, Айлер и Телониъс Монк в съотвения исторически период, а и до днес, макар често да забравяме това.

Наред с EYOT и NAKED, FISH IN OIL е един от  „трите слона“ на новата сръбска джаз сцена, както обичат да казват организаторите от „Аларма Пънк Джаз”, и то не без сериозни основания…

Вратите на Първо студио на „Драган Цанков” 4 отварят за публика в 21:00ч. на 1 февруари, а концертът – първо за FISH IN OIL в България – ще започне точно в 21:30ч.

БИЛЕТИ можете да закупите в системата и на касите на EVENTIM, както и непосредствено преди концерта на входа на залата:

https://www.youtube.com/watch?v=4kzOvvdM3_E

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Събитияпреди 2 седмици

Излъчиха българските финалисти в CHIVAS VENTURE 2020

Музикапреди 1 месец

Песента става 19-ият по ред #1 сингъл на певицата в Billboard

Културапреди 1 месец

Алек Попов и невероятната „Митология на прехода“ – за полета на фантазията без забрани!

Кинопреди 1 месец

Какво да очакваме от филма и саундтрака „Котките“

Културапреди 1 месец

Излезе „Най-голямата книга за Хитър Петър и Настрадин Ходжа”

Музикапреди 1 месец

DRIVE YOUR LIFE ще участват на Wolf Fest – Вълчата пътека 2020 

Lifestyleпреди 1 месец

Празнична коледна селекция по канал Da Vinci на 24-ти и 25-ти декември

Tехнологиипреди 1 месец

СИХРЕ 2020: Оптимални условия за хорека сектора, разширен тематичен обхват и продукти от последно поколение

Tехнологиипреди 1 месец

Nokia 7.1 е третият смартфон модел на марката, който ще получи Android 10 след Nokia 9 PureView и Nokia 8.1

Tехнологиипреди 1 месец

Коледно филмово забавление за цялото семейство от VIVACOM

Горещо