Открийте ни и в

Танц

„Антистатик“ празнува своя 7-ми рожден ден

„Антистатик" празнува своя 7-ми рожден денВ деня на шегата, 1-ви април, Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ съвсем не на шега отбелязва своя символичен рожден ден – 7 години от своето създаване.
В духа на тазгодишното мото на изданието – „Как го виждаш?“, организаторите дадоха своите отговори за това какво се е променило през изминалите седем години за „Антистатик“.
„Пластовете се разместиха“, категоричен е Стефан А. Щерев. „На ауфтакт със статуковото“, добавя Вили Прагер. Ива Свещарова отговаря с усмивка: „Пораснахме на ръст със 7см.“ Според Ангелина Георгиева пък фестивалът става все по-добър.

MIKA

публикувано

на

„Антистатик" празнува своя 7-ми рожден денВ деня на шегата, 1-ви април, Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ съвсем не на шега отбелязва своя символичен рожден ден – 7 години от своето създаване.
В духа на тазгодишното мото на изданието – „Как го виждаш?“, организаторите дадоха своите отговори за това какво се е променило през изминалите седем години за „Антистатик“.
„Пластовете се разместиха“, категоричен е Стефан А. Щерев. „На ауфтакт със статуковото“, добавя Вили Прагер. Ива Свещарова отговаря с усмивка: „Пораснахме на ръст със 7см.“ Според Ангелина Георгиева пък фестивалът става все по-добър.

Точно след седмица фестивалът ще представи в София най-горещите имена в европейския и българския съвременен танц и пърформанс.
Началото ще бъде поставено със световната премиера на „Тайно радио“ – най-мащабният проект на Асоциация „Информбюро“ с една от най- интересните немски групи ЛИГНА, разработила жанра на радио балета – хореография от забранени и изключени жестове, която достига до участниците посредством медията на радиото, и Гьоте-институт в България.

Изхождайки от потайността и темата за подслушванията – актуална както в България, така и в Германия, артистите разработват представление, в което зрителите се превръщат не просто в участници, а в агенти на тайните служби. Те ще усвоят тактики за следене и подслушване и ще ги приложат лично, ще изпълняват мисии и ще търсят тайни съобщения. Какво точно ще се случи ще разберат ЕДИНСТВЕНО най-бързите 100, които закупят своите билети от касата на Център за култура и дебат „Червената къща“.
Не пропускайте да участвате в световната премиера на „Тайно радио“ в България Мол – на 7-ми април, от 17.30 ч. и след това от 20 ч. Възможно е едновременното участие на не повече от 50 души.
„Тайно радио“ е втората съвместна работа на LIGNA с „Информбюро“ след проекта „Без радио не мога“ (2013), както и второ участие на „Антистатик“ след радиобалета „Новият човек“ (2011). Осъществява се в сътрудничество с: Life Long Burning, Nomad Dance Academy, STATION-Service for contemporary dance-Belgrade. С подкрепата на Програма „Култура“ на ЕС, Гьоте-институт в България, Министерство на културата на България и България Мол.
Вторият фестивален ден ще продължи с пърформанса „Вместо какво са те“ на Джаред Градингер и Ангела Шубот – две от най-горещите звезди на съвременния танц в момента, които са и на визията на рекламните материали на фестивала.
Двамата ще предприемат един радикален физически експеримент на сцената – чрез движение, водено от интензивно дишане, те размиват границите между телата си в търсене на форма на безусловна заедност. Движението се превръща в ритъм, телата им заживяват в симбиоза. Градингер и Шубот провокират, задавайки множество въпроси като: „Доколко сме способни да преодолеем физическата си индивидуалност?“ и „До каква степен в интимността можем да обгърнем другия и да се формира едно общо същество?“
Какво кара телата на изпълнителите и за миг да не остават в покой – разберете на 8-ми април, от 19.00 ч. в Театрална работилница „Сфумато“.
Продукция на Jared Gradinger and Angela Schubot в копродукция с les grandes traversées/ Bordeaux, Haus der Kulturen der Welt and Schwelle7. В сътрудничество с Pictoplasma. „Вместо какво са те“ гостува на „Антистатик“ с подкрепата на Гьоте-институт в България.
Сред участниците на фестивала ще бъде и австриецът Михаел Турински, хореограф и танцьор с двигателни увреждания. На 10-и април артистът ще преобърне представите на зрителите за това на какво е способен един мъж в инвалидна количка. „Хетерономен, от мъжки пол“ ще разруши всички норми и стереотипи и ще ги изгради наново.
„Движенията му притежават качества, които веднага ни отвеждат в свят, който за мнозинството на обществото ни е непознат… За миг всички зрители се оказваме там, накъдето Турински ни тласка: отвъд ограничените представи“, казва Хелмут Пльобст от „Дер Щандарт“ за третия самостоятелен проект на Турински, който ще видим в София.
„Хетерономен, от мъжки пол“ е номинирано за Европейската танцова награда за млади хореографи Prix Jardin d’Europe 2013.
Представлението е реализирано с любезното съдействие на TANZ*HOTEL, M.A.P. Vienna and MA 7 Kultur. Гостуването на „Heteronomous male“ e осъществено с подкрепата на Австрийското посолство в София.
Следете „Антистатик“ и в интернет – на http://antistaticfestival.org и във Фейсбук на www.facebook.com/Antistaticfestival

Билети:

Билети за 7-мото издание на „Антистатик“ могат да бъдат закупени от касата на Център за култура и дебат „Червената къща“, с изключение на билети за „Вместо какво са те“ и „Реалия“. Билетите за тях се продават на касата на Театрална работилница „Сфумато“.
За най-страстните почитатели на съвременния танц и пърформанс „Антистатик“ предлага абонамент за всички представления от програмата на цена от 45лв., който може да бъде закупен до 7-ми април.

Важни адреси:

Център за култура и дебат „Червената къща“: София, ул. „Любен Каравелов“ 15
Театрална работилница „Сфумато“: София, ул. „Димитър Греков“ 2
България Мол: София, бул. „България“ 69

 

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2014 се организира от „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“, Център за култура и дебат „Червената къща“ и в партньорство с Платформа „Нови драматургии“, както и със съдействието на Театрална работилница „Сфумато“. Осъществява се с подкрепата на Гьоте-институт България, Австрийското посолство в София и посолството на Кралство Белгия.

„Антистатик“ е част от Културния календар на Столична община и се реализира в подкрепа на София и Югозападен регион – кандидат за Европейска столица на културата 2019.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

36-ото издание на Аполония ще оживи Созопол с разнообразна програма 

MIKA

публикувано

на

от

снимка:ПР

Влади Ампов – Графа и група „Фондацията“ са само част от любимите български изпълнители, които ще зарадвaт гостите на Фестивала

Тази година Аполония отново ще представи специална програма с повече от 30 културни събития. 36-ото издание на любимия на мнозина Фестивал на изкуствата ще събере на едно място обичани изпълнители, актьори, писатели и други популярни творци. Пълната програма на Аполония може да бъде открита на официалния сайт – www.apollonia.bg, а билетите за събитията се предлагат в мрежата на Eventim.

Дългоочакваният Фестивал отново ще представи редица вълнуващи изпълнения, премиерни филми и театрални представления, като всички ще се проведат под открито небе.

В програмата на 36-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония ще се включат едни от най-обичаните съвременни музиканти и групи, като Любо Киров, Влади Ампов – Графа, Ицо Хазарта и група „Фондацията“, които ще изпълнят на сцената хитовите си песни – „Всички пътища водят към теб“, „Ти грееш“, „Дива роза“, „Имам човек“ и много други.

Почитателите на българското кино ще имат невероятната възможност да гледат премиерните продукции „Страх“ на Ивайло Христов и „Мълчание с достойнство“ с режисьор Адела Пеева, а един от най-ярките акценти по време на Фестивала ще бъде излъчването на късометражните анимационни филми, „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ на художника и режисьор Теодор Ушев.

Изненада в тазгодишния майсторски клас, воден от големия оперен певец Орлин Анастасов, ще бъде участието на популярната руска пианистка и диригент Лариса Габитова. По традиция, класът ще завърши с концерт на участниците, като част от програмата на Аполония 2020.

снимка:ПР

По време на Фестивала посетителите ще могат да се насладят и на няколко премиери на книги, сред които са „Аполония Понтийска. Колекции на Лувър и български музеи“, „Земното щастие“ на Георги Лозанов, а Стефан Вълдобрев ще представи своята първа „Книга на песните“.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства. 

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

На Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/ 

И на Instagram страницата на фестивала: https://www.instagram.com/apolloniabg/?hl=bg

Билети за Фестивала може да закупите от тук: https://www.eventim.bg/bg/tursi/?searchText=%D0%90%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+2020&lang=bg

Продължете понататък

Култура

ONE DANCE WEEK 2020 ще се проведе през пролетта на 2021 година

MIKA

публикувано

на

от

Dimitris, снимка: © Julian Mommert

Поради огромния интерес и разпродадените места на двете обявени дати за новия спектакъл на Димитрис Папайоану, ONE DANCE WEEK ще представи спектакъла в още две вечери  

13-то издание на международния фестивал за съвременен танц ще се случи от 13 май до 6 юни на ’21-ва година. Постоянно променящите се условия за използването на театрите (до 30% от капацитета ), както и цялостно влошаващата се картина с разпространението на вируса в страната, доведоха до това тежко за нас решение. Здравето на всички почитатели на съвременния танц, както и на артистите, поканени да участват в програмата на фестивала, е от първостепенно значение и не бихме желали да го подлагаме на риск.

Съвсем скоро ще бъде обявена и цялата програма на 13-то издание на ONE DANCE WEEK.

Представянето на най-новата сценична творба на Димитрис Папайоану в Пловдив ще се проведе на 13, 14, 15 и 16 май 2021. Всички закупени билети за датите 3 и 4 септември 2020 важат без презаверка за датите 13 и 14 май 2021. Разпродадените места ни вдъхновиха да договорим още две допълнителни дати и така в програмата на фестивала за 2021-а представянията на спектакъла на Папайоану стават общо 4. Билети за 15 и 16 май са вече в мрежата на еPay.

Предвидената за май 2020 г. световна  премиера на дългоочаквания спектакъл на Димитрис Папайоану не се състоя заради световната пандемия и се очаква през декември в Атина. Българската публика отново ще е бъде една от първите в света, която ще има изключителната възможност да се докосне до новото произведение на един от най-значимите световни артисти в областта на съвременните изпълнителски изкуства.

Кадър от репетиция © Julian Mommert

Спектакълът ГРАЦИИ на италианската хореографка Силвия Грибауди, който беше насрочен за 20 септември 2020 г. в Дом на културата “Борис Христов”, ще бъде представен на 6 юни 2021 година, като част от 13-ото издание на ONE DANCE WEEK.

Епидемичната  обстановка в страната и рестрикциите за провеждането на културни събития на закрито наложиха преместването на фестивала през май-юни 2021. Всички закупени билети за спектакъла важат без презаверка за 6 юни 2021 г. Допълнителна информация ще намерите тук.

За огромно съжаление на организаторите европейската премиера на спектакъла ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ на канадския хореограф Алън Лейк отпадна от програмата на 13-ото издание на ONE DANCE WEEK. Причината е съвпадение между новите дати на фестивала през пролетта на 2021 година и отдавна планираното турне на компанията в Мексико по същото време.

Всички, закупили билети за спектакъла на 27 септември в Дом на Културата “Борис Христов” в Пловдив, могат да върнат своите билети на касите на EasyPay в цялата страна, с краен срок 30 септември 2020 година, а допълнителна информация ще намерите тук.

Билети за спектаклите през май месец 2021 в Дом на културата “Борис Христов” вече можете да намерите на касите на EasyPay и онлайн от мрежата на EpayGo.

За повече информация следете  www.onedanceweek.com

13-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.  Билети се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства, с подкрепата на “Пловдив 2019” и Министерството на Културата на Република България.

Продължете понататък
Културапреди 2 дни

Кои са „Кралете на Европа” – евротриумфите на новия шампион на Испания „Реал Мадрид”

Lifestyleпреди 2 дни

Samsung стартира предварителните поръчки на най-новите Galaxy Note20 и Tab S7 | S7+

Кинопреди 2 дни

Гледайте сериала „Майки и мащехи“ ексклузивно по Timeless Drama Channel

Кинопреди 2 дни

„Соник: Филмът“, „Малки жени“ и „Островът на фантазиите“ в А1 Видеотека през август

Gamingпреди 2 дни

Troy на Creative Assembly Sofia излиза на 13 август и ще се предлага безплатно

Музикапреди 2 дни

Виктория с поредица от 12 онлайн концерта в месеците преди Евровизия 2021

Lifestyleпреди 2 дни

Историята на топ модела Росица Георгиева, покорила Парижката седмица на модата

Lifestyleпреди 2 дни

„Руж” – роман за създаването на козметичната индустрия

Културапреди 4 дни

„Изкуството да бъдеш спокоен” от Райън Холидей – животът е по-щастлив далеч от шума

Lifestyleпреди 4 дни

Подаръци за потребителите на Lidl и през лятото

Горещо