Открийте ни и в

Tехнологии

С Bosch интернет влиза в автомобила

снимка: Bosch Photography

Преди 20 години интернет осъществи революция в компютърния свят. През следващите няколко години това ще се случи и при автомобилите. Бош вече превръща автомобила в активен участник в глобалната мрежа. Очарованието на дигиталния свят ще бъде пренесено на пътя и това ще донесе много предимства за шофьорите – ще се увеличат комфортът, сигурността и ефективността при пътуване. „Автомобилът, свързан в комуникационна мрежа, винаги ще бъде по-добрият автомобил“, твърди Волф-Хенинг Шайдер, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH и говорител на направление „Автомобилни технологии“.

MIKA

публикувано

на

Стратегическите цели на Бош са свързването на возилата с интернет и създаването на асистиращи функции с добавена стойност, превръщането на интернет в интуитивно изживяване на борда на автомобила и свързването на автомобилите в една мрежа с пътната инфраструктура.

„Свързването в такава комуникационна мрежа е нещо много повече от сърфиране по време на пътуване“, убеден е Шайдер. Бош работи интензивно по всички необходими технологии и първите решения вече се произвеждат серийно. Например т. нар. „разширена реалност“ („augmented reality“ – AR) ще свърже виртуалния с реалния свят на борда на автомобила. Предното стъкло ще се превърне в централен дисплей, представящ цялата информация за автомобила и обкръжението му в зрителното поле на водача.

Стратегическа цел 1: Интернет влиза в автомобила

Свързването в комуникационна мрежа е на път да се превърне в мегатренд в автомобилната индустрия, тъй като дигитализацията променя живота на все повече хора. Автомобилът също ще се превърне във важен елемент от цифровата вселена. Ето защо инженерите от Бош работят по интуитивни и интелигентни решения в тази посока. Сред тях е MySpin – система, която перфектно интегрира iPhone и смартфоните с Android в автомобила. Екранът на мобилното устойство се „пренася“ на централния дисплей на автомобила. По този начин приложенията се използват много по-лесно, сигурно и удобно.

Бош свързва автомобила с интернет и без мобилен телефон. Модерните навигационни системи с лекота откриват например ресторантите и кафенетата в близост до всяка дестинация. Със сервизните услуги на Бош шофьорите на електромобили ще си спестят усилията да търсят най-близката зареждаща станция, тъй като навигацията ще ги отведе направо там. Ще можете и да си резервирате най-близкото място за паркиране и да го намерите бързо.

Бош свързва дори задвижването на автомобила с интернет. eHorizon – „Електронният хоризонт“ от Бош полага основата, като обединява десетилетния опит в изграждането на задвижващи системи с иновативното софтуерно програмиране. „Сливаме света на мехатрониката и дигиталния свят“, твърди Волф-Хенинг Шайдер. Бош предлага „електронния хоризонт“ за товарни автомобили още от 2012 г. Системата улеснява и съкращава пътуването като намалява ненужните ускорения и забавяния. Навигационният софтуер разпознава например, че след два километра спускане следва населено място и сигнализира на автомобила да премине тази отсечка в икономичен режим или да зареди акумулатора. Така водачите могат да спестят до 15% гориво. В бъдеще данните от навигацията ще се допълват с актуална информация за пътния трафик от интернет, така че автомобилите ще могат своевременно да намалят скоростта преди задръстване.

Стратегическа цел 2: Автомобилът влиза в интернет

Трафикът на данни в автомобила няма да е еднопосочен. Превозните средства не само ще ползват информация от интернет, но и ще подават данни към обкръжението си – така Бош превръща автомобилите в част от интернет. „При свързването на колата с облака най-важното условие е защитата на данните. Ползата трябва да надхвърля многократно потенциалните рискове“, сподели Шайдер. За тази цел дъщерното дружество на Бош escrypt разработва специални решения за сигурността на автомобила от типа на автономното криптиране.

Самите автомобили на бъдещето ще бъдат „сензори“, които ще събират информация за обкръжението си и ще я обменят помежду си или със сървър. Така наречените Floating Car Data – данни за движещия се автомобил, са необходими за получаването на високо динамични карти и подобряване на пътната безопасност. Например шофьорът вижда пред себе си само един завой, но навигацията вече знае, че след него има заледен участък или че ще попадне в опашката на задръстването. Така може да се избегне струпването на автомобили на мястото на пътно-транспортно произшествие, както и рязкото набиване на спирачки при достигане на колона от спрели коли. Системата може да предупреди водача или сама да започне автоматично спиране. „Комуникационната мрежа е основен елемент на автоматизираното шофиране и обратното“, твърди Шайдер.

Вече са създадени първите приложения, с които превозните средства комуникират с външния свят. Сред тях е eCall, който през 2015 г. ще стане задължителен за Европейския съюз. При произшествие автомобилът автоматично се обажда на телефона за спешни случаи. Повикването се задейства от същите сензори, които активират въздушните възглавници. По този начин времето за достигане на спасителните екипи до местопроизшествието се съкращава с 50% в извънградските райони и с 40% – в града. Ролята на Бош тук е не само технологична. Компанията предоставя свързващо звено между авариралото превозно средство и службите за спешна помощ. Служители на Бош приемат обажданията в специален оперативен център и се грижат за бързото и точно предаване на информацията на аварийните екипи.

Събирането на данни от автомобилите не само ще повиши безопасността, но и ще спести доста разходи – особено на фирмите с големи автопаркове. С „LeasePlan“ Бош свързва автомобилите в мрежа и създава изцяло нов инструмент за анализ на автопарка. Концернът проектира и решения за превантивна поддръжка. Например параметрите от двигателя на багер се изпращат към базата данни, анализират се и се сравняват с постоянно растящия информационен архив за превозни средства със сходно натоварване. По този начин може да се предвиди кога някой важен компонент ще се износи и ще трябва да бъде заменен. Така се предотвратяват престоите и се спестяват излишни разходи на собственика. В бъдеще тези функции ще бъдат разработени и за леките автомобили. Собствениците им ще подменят своевременно износените детайли, за да не им се налага да чакат с часове пътна помощ.

Стратегическа цел 3: Автомобилът става част от „интернет на продуктите и услугите“

„Свързването на автомобилите в мрежа полага началото на нова ера – досега превозните средства бяха изолирани от обкръжението си, в бъдеще те ще взаимодействат с него“, твърди Шайдер. Един голям град с цялата си инфраструктура може да бъде свързан в комуникационна мрежа, за да се гарантира оптимална мобилност. Платформите на Бош за мобилни услуги дават възможност на компаниите за обществен транспорт и на фирмите за отдаване под наем на автомобили, електромобили и е-bikes да изработват комбинирани оферти за различни маршрути. Ако искате да достигнете по-трудно достъпна дестинация, можете например да пътувате с влак или автобус докъдето позволява инфраструктурата, а след това да продължите с автомобил във вашата посока, като си поделите разходите с други пътници.

Софтуерните платформи на Бош вече управляват инфраструктурата на големите проекти по електротранспорта. Един от примерите е Hubject, роуминг системата за зарядни колонки за електромобили. С нея клиентите могат да зареждат колите си на станции на различни фирми и да заплащат услугата заедно със сметката си за ток. Бош работи и по много други проекти. С „Truck Secure Parking“ – „Сигурен паркинг за камиони“, могат онлайн да се резервират паркоместа покрай магистралите. Всички паркинги са с видеонаблюдение и са свързани с телефонна централа на Бош, така че безопасността на водачите и товарите е гарантирана.

Бош разработва проект за включване на цял град в „интернет на продуктите и услугите“. От края на 2013 г. в Монако се прилагат новите дигитални мрежови технологии на Бош. Това е първата стъпка за реализиране на договора за сътрудничество, подписан през 2012 г. между Княжество Монако и Бош. Проектът отваря вратата към бъдещето, където мобилността ще бъде основният фокус на свързания в комуникационна мрежа град. Приложенията в тази посока за много – отвеждане на водача до най-близката зарядна колонка, резервация и плащане на паркинг, преминаване от електромобил към e-bike в зависимост от трафика. Това са тенденции в развитието на инфраструктурата и транспорта на всички световни мегаполиси.

Бош смята, че за свързването на автомобила с комуникационна мрежа има глобален пазар – както производителите, така и крайните клиенти в цял свят са силно заинтересовани. Автоматизираните и свързани с комуникационни мрежи автомобили могат да подобрят трафика с 80% и да осигурят безопасна и удобна мобилност на възрастните хора. Проучванията показват, че броят на жертвите при пътно-транспортни произшествия ще се намали с 90%, когато автомобилите станат по-автономни (в посока автоматизирано шофиране). За свързването на превозните средства с интернет Бош работи в тясно сътрудничество с глобалните автомобилни концерни и с иновативни фирми от други браншове от Европа, Северна Америка и Азия.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Три месеца безплатно Дигитално радио от А1 и Медиа 35 за бизнеса

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

 

А1 предлага оферта, насочена специално към собствениците на заведения, хотели и други търговски обекти, които могат да използват музика за създаването на приятна атмосфера за своите клиенти. Хотелиерският и ресторантьорският бранш са сред най-засегнатите от пандемията от COVID-19, тъй като бяха принудени да затворят напълно, а туристическият поток още е далеч от нивата преди кризата.

В тази ситуация А1 предлага промоционални условия за Дигитално радио. Бизнес клиентите, които се абонират за услугата за 12 месеца, ще получат първите 3 месеца безплатно. Специализираната услуга на А1 решава една от трудностите, с които собствениците на хотели, ресторанти и търговски обекти се срещат, когато искат да инсталират озвучаване за по-добра атмосфера за своите посетители.

Уреждането на легалното излъчване е предизвикателство и изисква лицензиране към различни организации за колективно управление на права. С услугата Дигитално радио, този сложен процес се поема изцяло от екипа на А1 и Медиа 35. Това не само помага на бизнеса, но и гарантира защитата на авторските права на творците.

Услугата се предлага в два варианта: с включена музикална програма и реклами за излъчване на събития, концерти и услуги, или само с музика. Щом бизнес клиентът избере план, екипът на Медия 35 има ангажимент да извърши цялата разработка и инсталация между 5 и 10 работни дни, в зависимост от сложността на съответния обект.

Технологията, която използва услугата Дигитално радио от А1, разчита на разпространяване чрез стрийминг. Тя е достъпна чрез платформата URBO, в партньорство с Медиа 35, и не се влияе от стабилността на интернет връзката.  Собствениците на бизнеса могат да добавят и допълнителни опции, с които да подобрят още повече преживяването на своите гости. А1 предлага изграждане и управление на програма с анонси, предавания или други програмни елементи. Екипът на телекома е готов да съдейства и с продуцирането на фирмени предавания, служебни съобщения, подкасти и др.

Продължете понататък

Lifestyle

Телевизорите Samsung QLED 8K, Lifestyle и Crystal UHD 2020 вече в България

MIKA

публикувано

на

от

Samsung Electronics Co., Ltd. обяви старта на официалните продажби в България на най-новата гама QLED 8K, Lifestyle и Crystal UHD телевизори. С въвеждането на нови размери на екрана, 8K AI възможности за подобряване на картината, иновативна технология за различно пространствено ориентиране на дисплея и много други, Samsung демонстрира как със своите продуктови серии  предефинира потребителското изживяване и революционизира интеграцията на устройства в домашни условия. С новите телевизори, Samsung отговаря на променящите се нужди на потребителите да използват екрани всеки ден, не само за забавление – а и за работа, спорт и онлайн-пазаруване. Освен флагмана QLED 8K – Q950TS, на българския пазар е наличен и Q800T.

Samsung предлага на потребителите в България и The Sero, най-новия представител на портфолиото от Lifestyle телевизори, както и моделите The Serif и The Frame, които се отличават с функционалността си и артистичния си дизайн. Потребителите в България, закупили The Frame, ще имат 3 месеца безплатен достъп до виртуалния Art Store на Samsung с над 1200 дигитализирани произведение на изкуството от колекциите на световни музеи и агенции като например Прадо, Албертина, Ермитажа, Magnum Photos и Lumas.

Портфолиото на Samsung включва и най-новите Crystal UHD телевизори – по-достъпни модели, базирани на технологии от най-висок клас. Устройствата от Crystal UHD гамата се отличават с мощен процесор и дисплей за изразителни цветове, изчистена и същевременно жива картина. 3D color mapping технологията оптимизира и показва всеки нюанс. А мощният 4K Upscaling гарантира качеството на 4K резолюцията, без значение какъв е източникът на картината.

Серията 8K QLED телевизори с оптимизиран AI Quantum Processor 8K и впечатляващ дизайн

Флагманският QLED 8K телевизор Q950TS на Samsung е първият 8K телевизор в индустрията, който комбинира впечатляващ, ултра тънък форм фактор, първокласно 8K качество на картината и впечатляващ съраунд звук. Наред с това, Q950TS за пръв път разполага с „Infinity Screen“, който създава съотношение между екрана и тялото от 99 процента.

Благодарение на зашеметяващата 8K резолюция, Q950TS осигурява най-доброто качество на LCD картина на пазара. „Samsung Q950TS 8K QLED TV e „произведение на изкуството“ в сферата на 8К технологиите. Той е демонстрация на потребителско изживяване от бъдещето. В същото време е пример за това колко добре всъщност 4К съдържание може да изглежда на 8К телевизор“, коментира световният технологичен сайт Techradar.com.

Оборудван с AI Quantum Processor 8K, Q950TS има вградени 8K AI възможности за подобряване на картината и сериозно машинно обучение, които могат автоматично да подобрят съдържание, което не е 8K, до първокласна и истинска 8K резолюция. С функцията, наречена Adaptive Picture, той също така може да оптимизира екрана както към условията в заобикалящата го среда, така и към отделни изображения. AI Quantum Processor – двигателят зад флагманския дисплей, помага за захранването на отворената платформа за интелигентен дом на Samsung, Tizen, като позволява на потребителите да изпитат всичко – от подобрено качество на картината до разширена ползваемост с други свързани функции за дома.

8K серията на Samsung се отличава и с първокласните звукови функции на QLED 8K – Q-Symphony, Object Tracking Sound+ (OTS+) и Active Voice Amplifier. Тези функции увеличават максимално завладяващо аудио изживяване, като осигуряват обемен и динамичен звук, кореспондиращ с изживяването на голям екран. А когато са сдвоени с наградения с отличието „Най-доброто от иновациите“ на CTA саундбар HQ-Q800T, високоговорителите на телевизора се синхронизират с него, за да служат като допълнителен аудио канал и да създадат по-динамична звукова среда.

The Sero – новият член в семейството на Lifestyle телевизорите на Samsung

„The Sero“ (от корейски: „вертикално“) разполага с разширени възможности по отношение на дисплея. Екранът може да се завърта в хоризонтална и вертикална позиция – точно като смартфон или таблет. Технологията за различно пространствено ориентиране на дисплея на Sero се свързва лесно и безпроблемно с мобилните устройства на потребителите, за да може плавно и естествено да показва съдържание в традиционните хоризонтални, както и вертикални мобилни формати. Потребителите могат да се насладят на разнообразно съдържание – включително от социални мрежи, YouTube и лични видеоклипове – в каквато и да е ориентация на дисплея, отразяваща тази на мобилното им устройство.

Насочен към милениал потребителите и Z поколението, Sero се отличава с модерен дизайн, който се откроява във всяко пространство и разполага с набор от разнообразни функции на дисплея, когато не се използва. Отличен с наградата „Най-доброто от иновациите“ на CTA на CES, Sero съчетава най-модерните функции на първокласните дисплеи на Samsung, като същевременно предоставя нов подход към технологиите за домашно забавление, която отговаря на нуждите и навиците на нарастващата мобилна аудитория.

The Serif и The Frame – дизайнерски бижута за дома в портфолиото на Samsung

Портфолиото, което от днес се предлага в България, включва и оптимизираните The Serif и The Frame. The Serif се вписва идеално във всяко пространство, има характеристиките на мебел – може просто да бъде поставен на рафта. Моделът е разработен от парижкото дизайнерско студио Ronan&Erwan Bouroullec и се отличава с екран със заоблен ръб и цял панел без никакви разделителни линии. Красотата и изисканият му дизайн, обаче, далеч не са единствените му предимства, защото и този модел идва с висококачествен звук и картина, и редица високотехнологични функционалности.

The Frame e истинската наслада за ценителите на красотата и световното изкуство –моделът превръща дома в място, където изкуството среща технологиите, и дава добавена стойност на изживяването във всеки момент – дори и когато е изключен. Рамката може да бъде добавена според предпочитанията и интериора. Налични са два вида поставяне – стойка за стена No Gap и Studio стойка под формата на триножник-статив, който превръща телевизора в разрошна картина

Благодарение на виртуалния Art Store на Samsung потребителите имат достъп до повече от 1200 дигитализирани произведение на изкуството от колекциите на световни музеи и агенции като например Прадо, Албертина, Ермитажа, Magnum Photos и Lumas. Панелът на телевизора подобрява характеристиките на образа, така че да съответстват на всяко изображение и така, когато е изключен, телевизорът ще те отведе в твоята частна галерия, в която ще се сменят картини на световноизвестни художници – Ван Гог, Клод Моне и много други.

Потребителите в България, закупили The Frame, ще имат 3 месеца безплатен достъп до Samsung Art Store. След изтичането на гратисния период месечната такса за абонамента е 10 лева.

Повече информация за QLED 8K, Lifestyle и Crystal UHD телевизорите на Samsung можете да намерите на https://www.samsung.com/bg/tvs/

Продължете понататък
Lifestyleпреди 3 седмици

А1 спечели две награди за „Продукт на годината 2020“

Кинопреди 3 седмици

„Преди да кажеш Да“ и „Проблемът с Ди Ди“ – хитовите филмови предложения на FilmBox този четвъртък

Обществопреди 4 седмици

Онлайн премиера на необикновената пиеса на Рич Орлоф „Забавно като патерица“

Кинопреди 4 седмици

Джавада Филм обявява селекция за продуциране на независими игрални и документални проекти

EDMпреди 4 седмици

CACAO BEACH (пре)ОТКРИВА 2020!

Tехнологиипреди 4 седмици

Ефектът на COVID-19 върху света на маркетинга: ключови промени и водещи тенденции

Културапреди 4 седмици

„Отнесени от вихъра“ в ново естетско издание

Tехнологиипреди 4 седмици

Новият таблет Prestigio Q Pro идва във VIVACOM

Културапреди 4 седмици

„Въображаема реалност“, ново приключение от Станислава Айви

Обществопреди 2 седмици

Корабът на приключенията акостира в Пловдив

Горещо