Открийте ни и в
Exit Festival

Култура

DA Fest стартира и награждава най-добрите видео творби

MIKA

публикувано

на

С подкрепата на Societe Generale Експресбанк, организарторите на DA Fest и НХА наградиха талантливи български автори, участвали в конкурса за най-добро експериментално видео. Банката раздаде две специални отличия по време на официалната церемония по откриването на едно от емблематичните есенни арт събития на столицата – Международен фестивал за дигитални изкуства – DA Fest.

Голямата награда за най-добра видео творба, създадена от български автор, е парична премия в размер на 1000 лв. Тя бе получена от Ивайло Николов, който е завършил Изящни изкуства в Universidad Complutense в Мадрид през 2015, специализирайки дигитални и аудиовизуални изкуства. Петко Танчев спечели поощрителна награда за млад автор (на възраст до 25 г.) в размер на 300 лв. Той има магистърска степен на програма „Проектиране на авторски визуален спектакъл“ в специалност Сценография и е завършил специалност „Сценография“ на Националната Художествена Академия. Отличията бяха присъдени от жури в състав Галина Димитрова-Димова и Венелин Шурелов (куратори на DA Fest), Мартин Заимов (Societe Generale Експресбанк), и един независим експерт – Весела Ножарова (куратор и критик). Също така бе направена специална селекция от изпратените за конкурса видеа, които ще бъдат показани в рамките на прожекционната програма на фестивала.

DA Fest е международен фестивал на дигиталните изкуства, организиран от Националната художествена академия (НХА), чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. Фестивалът има мисията да изгради благотворна културно-образователна среда в полето на дигиталните изкуства, създавайки платформа за диалог между артисти, студенти, изследователи, преподаватели и критици, работещи в тази сфера.

Петото издание на DA Fest се провежда от 15-ти до 19-ти септември 2015 г. Разнообразната му програма включва изложба, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи. В рамките на фестивала световноизвестни творци ще представят най-новите тенденции и практики в сферата на дигиталните изкуства. Сред участниците са Cod.Act (Швейцария), Сузана Хертрих (Германия), RaumZeitPiraten (Германия), Вибеке Соренсен (САЩ/Сингапур), Кристиан Делеклюз (Франция), Гийом Байшелие (Франция), Наталия Петкова (България/Канада) и много други.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“960″]Societe Generale_DA Fest_Photo 1[/media-credit]

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 2 седмици

Боя за коса – как да направим правилен избор

Lifestyleпреди 2 седмици

КАРЛСБЕРГ БЪЛГАРИЯ С НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПРИ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ БИРИ

Tехнологиипреди 2 седмици

Logitech представя ново решение за видео стрийминг за вашето домашно студио

Tехнологиипреди 2 седмици

VIVACOM дава поле за изява на ученици в официалните си профили в социалните мрежи

Tехнологиипреди 2 седмици

Фотоволтаични прозорци, магнитна брава и дървени фасадни профили – на едно изложение

Tехнологиипреди 2 седмици

Huawei обявява празнична сервизна кампания по случай деня на влюбените 14 февруари

Lifestyleпреди 2 седмици

Тайната на годежния пръстен

Tехнологиипреди 2 седмици

Suunto 7 с интегриран Wear OS и спорто проследяване

Tехнологиипреди 2 седмици

Актуализирането до Android 10 ПРАВИ ПРОБЛЕМИ НА НЯКОИ SONY СМАРТФОНИ

Tехнологиипреди 2 седмици

Мимо Гарсия коментира последните скандали между родители и учители

Горещо