Открийте ни и в

Общество

EMPATHEAST преобразява Враца за 3 дни

MIKA

публикувано

на

В рамките на три дни Международният форум за социална промяна EMPATHEAST ще превърне Враца в град на социални иновации, съвременна култура и пространство за нови идеи за развитието на Северозапада. Форумът търси различни отговори на въпроса “Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?” чрез лекции, интерактивни панели, работилници с международни практици от сферата на социалните иновации, дискусии и срещи. С фотографска изложба, посветена на темата за дълготрайната любов – “Босонога обич”, в която са показани историите на възрастни двойки от врачанските села Паволче и Челопек, в петък, 11-ти ноември ще бъде открит форумът. Сърцето на програмата е лекторски панел със социални иноватори и практици от Италия, Гърция, Холандия, Белгия/САЩ, България, който ще бъде в събота 12-ти ноември, от 10.00 в Младежки Дом, Враца. Всички лектори имат и работилници, на които ще покажат на практика как техните социални иновации могат да променят средата и създават алтернативи – в икономиката, гражданското участие, културата, образованието. Гостите ще бъдат посрещнати в специална зона, провокираща мисленето и развиването на идеи, а три от събитията ще бъдат овкусени от възрастните, но дейни жени, участвали в Резиденция баба като домакини с местни специалитети, баници и лютика.

Акценти от събитието:

jason-nardiКак да създадем алтернативна местна валута и гражданска банка, за да имаме по-устойчива локална икономика?  Можем ли да си създадем собствена валута и обменна система в подкрепа на регионалното производство и възможност да се съживи и (ново)изгради общността ни. Джейсън Нарди – от Фондацията на банка Етика (Италия), съосновател на първата социална мрежа за солидарна икономика в Италия и председател на RIPESS – Мрежата за солидарна икономика в Европа (ripess.eu) ще покаже, разкаже и покани да пробваме различни ефективни съществуващи примери за създаване на местна обменна валута като LETS (Местни системи за обменна търговия), която ще пробваме чрез игра, за да разберем приложима ли е за района на Северозапада.

Какво може да върне младите хора и професионалистите към региона на Враца и/или да ги накара да останат в него? В интерактивния панел Световно кафене, с Фабрика за идеи и Джуниър Ачийвмънт, ще изследваме възможностите на колективната интелигентност да разрешава казуси и дава иновативни решения на стари проблеми в нейерархичен, неформален, приятен и ефективен формат. Форматът ще ни помогне да създадем заедно списък от идеи и конкретни действия и отговорности за реализирането им. /Събота, 12-ти ноември, 14.30 – 17.00 в Младежкия Дом./

center-periphery

Център – Периферия е интерактивен панел, чиято цел е да обърне представите за Център и Периферия, с които борави mainstream културата ни и които са причина за затварянето и изолирането на огромни групи хора в съвременния ни свят и в България. Панелът ще търси отговор на въпроса как можем да обединим сили и променим настоящата ситуация, но преди това ще разгледаме причините и ще обобщим възможните решения. Стремим се панелът да провокира нови решения и да насърчи кооперирането между различни части на страната с подобни проблеми. Ще бъдат представени и конкретни идеи и инициативи от сферата на образованието, икономиката, културата и медиите.


Дигитализиране историята на България в реално време: нов вариант на познатата ни селска сбирка: Дигитална седянка на „Моята българска история“ е интерактивно пътешествие в търсене на скритите и малко познати истории, свързани с България. Всички гости стават разказвачи и автори на неизвестни разкази, предавани от поколение на поколение, местни предания, легенди и исторически събития. В Седянката те виждат как техните истории оживяват на дигиталната виртуална карта на „Моята българска история“ (www.myhistory.bg). По време на EMPATHEAST 2016 врачани ще разказват своите истории, а публиката ще документира.


catapult_2Катапулт: Пространство за изстрелване на социални иноватори и добри идеи
: идеи за социални предприятия, културни инициативи и множество социални иновации. Всяка от представените добри идеи се нуждае от подкрепа и градивна обратна връзка. Начинанията са започнати от участниците във форматите Резиденция Баба и Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи, развити са с помощта на ментори и имат истински потенциал да внесат позитивна социална промяна! По време на EMPATHEAST всяка идея има реален шанс да бъде осъществена.

Резултатите от Art Innovation Challege – форматът, чрез койтоmir-vam преобразяваме Враца чрез всички незабранени от закона средства, ще видим в петък по улиците на града! А интердисциплинарното представление Мир Вам, документиращо най-болезнените зони на бежанския проблем у нас, ще изследва праговете на толерантността ни на 12-ти, събота от 18:00 ч. в Драматичния театър, Враца.

Тези и много други теми и въпроси, свързани със социално предприемачество и иновации ще бъдат разгледани по време на форума за социална промяна, движена от емпатия – EMPATHEAST, който ще се състои между 11 -13 ноември във Враца. Международни лектори от САЩ, Италия, Гърция, Холандия и България ще допринесат със своя ноу-хау, опит и желание за партниране. Именно във Враца, тъй като регионът има нужда от решения на проблеми, добил популярност като най-бързо обезлюдяващия и най-беден в ЕС.

Организатори на Форума са Фабрика за идеи, които са и движещата сила зад инициативата „Резиденция баба”, активна в селата около Враца тази година. EMPATHEAST e третият пореден форум за три години. Първите два форума са проведени в София и Пловдив.

EMPATHEAST 2016 се случва в партньорство с община Враца, Junior Achievemеnt България, MOVE.bg, „Резиденция баба“, хората от село Челопек и Паволче, Plovdiv 2019, читалище Хамалогика – Бургас.

art-inno

Програмата на EMPATHEAST 2016, лектори и теми, можете да видите тук: www.empatheast.net

Регистрация участие: http://bit.ly/2eGBtNW

Повече за EMPATHEAST и снимки: http://bit.ly/2eFafb3

Facebook страница: www.facebook.com/empatheast

Facebook събитие: http://bit.ly/2dRzNC8

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Музика

Kygo с нов албум „Golden Hour“

MIKA

публикувано

на

от

Кредит: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Глобалната суперзвезда, продуцент и DJ, Kyrre Gørvell-Dahll – a.k.a Kygo, обяви 29 май за премиерна дата на предстоящия си албум Golden Hour. Той е наличен за предварителни поръчки във всички дигитални платформи тук.

В подкрепа на предстоящия си студиен проект, Kygo пусна още две нови колаборации – сингъла “Lose Somebody”, с участието на OneRepublic и втори общ проект с Valerie Broussard – “The Truth”, след релийза на “Think About You” през февруари 2019 г.

Освен двете нови парчета, Golden Hour ще включва и “Like It Is” със Zara Larsson и Tyga, “Freedom” със Zak Abel, “I’ll Wait” със Sasha Sloan, както и световния суперхит “Higher Love”, с неповторимата Whitney Houston. Песента е с над 651 милиона аудио и видео стрийма и е кавър на класиката на Steve Winwood от 1986 г. За създаването на песента, наследниците на Houston предоставят архивните записи на нейната версия на парчето, която преди това е издадена като бонус трак във физическия албум I’m Your Baby Tonight  от 1990 г. за Япония. След като чува песента на Whitney, Kygo директно влиза в студио, развълнуван от възможността да създава музика с една от най-великите вокалистки на всички времена.

Дали пред пианото в студиото или зад пулта на препълнен фестивал, Kygo с лекота утвърди статуса си на изумителен талант, иновативен продуцент, динамичен DJ и глобална суперзвезда. Норвежкият музикант за първи път представя таланта си на публиката през 2013 г., а 7 години по-късно има събрани над 15 милиарда аудио и видео стрийма, както и 3,3 милиарда гледания в YouTube. От тогава Kygo чупи редица рекорди, превръщайки се в „Изгряващ артист на годината“ през 2015 г. според Spotify, благодарение на световния успех на парчетата “Firestone” [feat. Conrad Sewell] и “Stole the Show” [feat. Parson James], които имат златен и платинен сертификат в 16 държави. Тези хитове затвърждават позицията му на „най-бързо събралия 1 милиард стрийма в Spotify артист“. След релийза на суперуспешния си дебютен албум Cloud Nine, той прави запомнящи се изпълнения в предаванията The Late Late Show with James Corden, Good Morning America, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon и The Ellen DeGeneres Show. Освен това, Kygo изпълнява песента “Carry Me” по време на финалната церемония на Олимпийските игри в Рио.

През 2017 г. той създава един от най-успешните си тракове – мултиплатиненият сингъл “It Ain’t Me” [feat. Selena Gomez], който се нарежда в Топ 10 на класацията Billboard Hot 100 и събира над 1 милиард стрийма в Spotify. Kygo използва момента, за да се изкачи още по-нагоре, и издава EP-то Stargazing, както и втория си албум Kids In Love. Световното му турне Kids In Love Tour разпродава арените на 4 континента, а след това Kygo пуска и сингъла “Remind Me To Forget” [feat. Miguel] с 812 милиона стрийма и гледания. Други негови колаборации включват мегахитове с U2, Imagine Dragons, The Chainsmokers, Ellie Goulding, Rita Ora и Chelsea Cutler.

През 2019 г. Kygo издава парчето “Higher Love”, с Whitney Houston и генерира още един милиард стрийма, а през май тази година предстои да издаде новия си албум Golden Hour.

Продължете понататък

Общество

Стартира спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19

MIKA

публикувано

на

от

Една тиха пандемия, различна от тази, предизвикана от коронавируса, е превзела много домове. Това е пандемията на домашното насилие. От началото на изолацията, ситуацията в много семейства се влошава драматично.

Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите. Случаите, за които се търси помощ в момента са много по-тежки от преди. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. Осем жени загубиха живота си, убити от своя партньор, само от началото на извънредното положение.

Български фонд за жените, съвместно с Фондация BCause и Български дарителски форум стартират спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19.

Той ще подкрепя жертвите на домашно насилие и техните деца, като подпомогне организациите, които работят на първа линия и предоставят юридически, психологически и социални услуги на жертвите на домашно насилие, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна. Сред първите организации, които отправиха апели за помощ са тези във Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково. Всички те имат дългогодишен опит като лицензирани доставчици на услуги за жени и деца, жертви на насилие, имат вече успешно реализирани проекти и участваха в допитване за актуалната ситуация при тях и нововъзникналите им нужди в условията на кризата, предизвикана от пандемията.

Проучването, направено от Български фонд за жените сред тези организации, показа, че услугите продължават да функционират, но са изправени пред големи и съвършено нови трудности. Случаите на насилие нарастват, местата в приютите не достигат. Необходимо е изграждането на помещения за карантиниране на новопостъпилите, има нужда от допълнителни часове работа на психолози и юристи. Нарастват и нуждите от закупуване на бързи тестове, дезинфектанти и предпазни средства, необходими за овладяването на заразата.

Организациите също така съобщават, че голяма част от пострадалите, които се обръщат за помощ към тях, са изправени пред крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за оцеляване през първите месеци от кризата и след края на извънредното положение.

Три компании и една фондация вече се включиха с целево дарение и подкрепиха инициативата в помощ на жертвите на домашно насилие. Това са: Bеiersdorf / NIVEA, EasyPay, Experian България и фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Каузата ще търси подкрепа и от индивидуални дарители. Всеки, който желае да подпомогне спешния Фонд за борба с домашното насилие, може да го направи по следния начин:

Български фонд на жените ще удвои всички индивидуални дарения, направени по каузата в Платформата.бг. Набраните средства ще бъдат поетапно разпределяни към най-нуждаещите се организации, като решението за това ще бъде вземано от Експертен съвет, включващ трите организации, инициатори на Фонда и корпоративни дарители.

Набраните дарения ще подкрепят следните спешни нужди:

  • Тестване на новопостъпилите в Кризисните центрове за COVID-19; обособяване на помещения за временна карантина преди постъпването; защитни облекла, лични предпазни средства (маски, ръкавици, шлемове) и препарати за дезинфекция; лекарства, витамини, медицински стоки от първа необходимост.
  • Допълнителни часове работа на психолози и юристи в центровете, поради увеличаването на търсената помощ и по-тежките случаи, които изискват незабавна защита.
  • Временно настаняване в хотел при липса на свободни места в Кризисните центрове.
  • Увеличаване на мобилните услуги, за да се достигне до малките населени места.
  • Обезпечаване с базисни технически средства за онлайн консултации.
  • Таблети и лаптопи за децата, настанени заедно с майките си в услугите, за да могат да продължат да учат дистанционно.
  • Спешна хуманитарна помощ за жени и децата им, в случаите, в които не разполагат с доходи, не получават издръжка и имат сериозни финансови затруднения (пакети с храна, лекарства, хигиенни материали).
  • Допълнителни легла, монтиране на прегради и спешно дооборудване на помещения; образователни материали и игри за децата на жените, настанени в центровете, които сега нямат възможност да играят много навън.

Медийни партньори на инициативата са Дарик радио, Жената днес, Майко мила и Момичетата от града.

Да подадем ръка на най-нуждаещите се жени и деца! Да им дадем надежда и сигурно убежище сега!

Продължете понататък

Горещо