Открийте ни и в

Интервю

Eufobia разкриват тайните на румънската метал сцена

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Миналата неделя Фрактура и PartyTr1p Br0s ви срещнаха с Eufobia. За да разберете повече гледайте пълната версия на интервюто в канала на PartyTr1p Br0s в Youtube.
Целта на съвместната инициатива на Фрактура и PartyTr1p Br0s е да запознае публиката с изпълнителите, които творят на българската алтернативна и рок сцена. Акцентът в интервютата е върху личността, светогледа и размислите на дадения артист. Интервютата в предаването „Фрактура“ се излъчват по телевизия Diema всяка седмица в неделя от 24:00 ч. и с повторение в петък от 00:30 ч. PartyTr1p Br0s цели подпомагане и популяризиране на родни изпълнители, и e част от компанията за международен аутсорсинг на видео и аудио продукции Brain Stock Footage House.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Интервю

Васил Петров: „Аполония е дълга традиция, но винаги те предизвиква да направиш нещо ново“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Васил Петров изпълни популярни рок и поп песни от 80-те и 90-те години на миналия век в суинг джаз аранжимент на 34-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония 2018. Проектът Rock Swings бe съвместен с Военния биг бенд на Стара Загора, който е част от духовия оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада с диригент кап. Цветомир Василев. Към военната формация принадлежат и младите фънкари от Overground Brass Band.

След това зашеметяващо изпълнение на авторски аранжименти в различен акомпанимент на биг бенд и щрайх на хитове на Metallica, Стинг, Soundgarden, AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin и др., имахме удоволствието да се срещнем и да разговаряме с невероятният Васил Петров.

Здравейте! Тази година отново силно развълнувахте публиката на ежегодния фестивал Празници на изкуствата Аполония. Как се почувствахте отново в Созопол и на сцената на Аполония?

Kакто обикновено, чудесно. Аполония е дълга традиция, но винаги те предизвиква да направиш нещо ново.

Имали сте участия на редица места, както в България, така и в чужбина. Къде е мястото, където имате най-добри спомени и където бихте искали да се завърнете за концерт?

Почти навсякъде, където съм бил. Очарованията са различни.

снимка: ПР

Кои са музикантите, с които с най-голямо удоволствие работите?

Това са най-добрите български музиканти, с които, слава Богу, имам удоволствието да работя – Заберски-младши, Стунджи Янкулов и много други (без да се обиждат тези, които не споменавам). Чест е да работя и с музиканти извън България, разбира се.

Коя е музиката, която изпълнявате с най-голяма любов?

Талантливата.

Мислили ли сте с какво друго щяхте да се занимавате, ако не беше музиката и пеенето?

Харесвам почти всички останали изкуства, като приоритет ми е живописта без да подценявам киното, театъра и литературата. Бих се занимавал и с някоя прозаична професия, като например автомонтьор, за какъвто съм учил навремето.

На тазгодишното издание на Аполония представихте най-новия Ви музикален проект ROCK SWINGS в колаборация с Военния бигбенд на Стара Загора. Ще ни разкажете ли с няколко думи за концерта Ви и за емоциите, преживени на сцената?

…. И щрайх-квартет София. Беше вълнуващо, защото за първи път се сблъсквам с така направени рок и поп стандарти. В същото време, ме беше страх да не сбъркам нещо в сложно направените аранжименти. Орекстърът акомпанира, както и солира забележително. Адмирации за инструменталистите-солисти – Вальо Геров, Венци Благоев, Станислав Арабаджиев и много други.

Как се роди идеята за проекта ROCK SWINGS?

Тя е изцяло на диригента на Старозагорския Военен Биг Бенд – кап. Цветомир Василев. Имаше сериозна селекция, както и дискусия впоследствие кои песни да присъстват и кои не, но накрая постигнахме консенсус.

снимка: ПР

Труд и талант стигат ли, за да станеш успешен музикант и изпълнител?

Заедно с добър мениджмънт, да.

БГ публиката проявява значителен интерес към джаз и суинг интерпретации на съвременни музикални хитове. Ще чуем ли някои от тях във Ваше изпълнение?

Последните ми проекти са свързани именно с това.

На 12 ноември тази година предстои второто издание на „СИНАТРА:ВЕГАС“. Бихте ли разказали какви изненади подготвяте?

Ако ви разкажа няма да има толкова изненади, но все пак мога да кажа, че спектакълът търпи развитие, както по отношение на репертоара, така и по отношение на дълбочината, пищността на шоуто, хореографията и театралността. Във второто издание специални гости са Брус Джонсън (САЩ), Михаела Филева и още един гост, който предстои да обявя скоро. За дизайна на новите костюмите на балета се грижи Кремена Халваджиян, а хореограф е Алекс Енева. Режисьори са Румен Григоров и Алекс Борназ.

Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Повече информация за програмата на Аполония можете да намерите на: https://www.apollonia.bg/

И на Facebook страницата на Фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

Въпросите за МИКА подготви Дамян Симонски.

Продължете понататък

Интервю

Имелда Мей: „Тъгата ти дава време да мислиш“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Броени седмици преди първият концерт на рокабили кралицата ИМЕЛДА МЕЙ в България, имаме удоволствието да представим едно кратко интервю с нея, благодарение на радио ТАНГРА МЕГА РОК в рамките на световния музикален форум Sounds of The Ages 2018. Новата музикална емлблема на Ирландия идва и у нас на 9-ти юни, при това на върха на славата си за един супер концерт в Античния театър в Пловдив.

ИМЕЛДА МЕЙ е излизала да пее на сцена с най-големите – ЛУ РИЙД, ТОМ ДЖОУНС, ДЕЙВИД ГИЛМОР, РОБЪРТ ПЛАНТ, U2 и много други…!

Най-новият й албум – ‘Life Love Flesh Blood’ хипнотизира критиката в Ирландия и Великобритания и с това, че в него, ИМЕЛДА пое в неочаквана посока – нов груув, комбинация от джазиран блус, соул, госпъл, фолк, рок , акустични и почти кинематографични преживявания.

Продуцент е американската легенда – Ти Боун Бърнет, носител на най-големите музикални и филмови награди за работата си с Боб Дилън, Елтън Джон, Робърт Плант и Алисън Краус, Рой Орбисън, Грег Алман, Counting Crowes, филма за Джони Кеш и много други.

С ИМЕЛДА МЕЙ за всичко това и за още други неща разговаря Васил Върбанов.

ЗДРАВЕЙТЕ, КАК СТЕ?

Добре, а вие?

РАДВАМ СЕ, ЧЕ СТЕ С НАС, НО ДА ЗАПОЧНЕМ С ТОВА – ‘LIFE LOVE FLESH BLOOD’ НАИСТИНА Е ЗВЕРСКИ ЯК АЛБУМ, НО НИЕ СМЕ ЖАДНИ И ГЛАДНИ ЗА ОЩЕ – КОГА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВ СЛЕДВАЩИЯТ?

О, хахаха! Очаква се да изляза в почивка, но първо имам турне и чак след това ще се отдам изцяло на писането на песни, поезия и всичко останало. Но първо са концертите – досега не сме били в България. Спирам временно творческия процес, заради концертите в Европа…А следващият албум? – Вероятно догодина!

ВИЕ СТЕ НЕ САМО ФАНТАСТИЧНА ПЕВИЦА, НО СЪЩО ТАКА СВИРИТЕ И НА МНОЖЕСТВО ИНСТРУМЕНТИ. ИНТЕРЕСНО – НА КАКВО КОМПОЗИРАТЕ – НА ПИАНО ИЛИ НА КИТАРА?

На китара! Пиша песните си на китара. E, не свиря на ЧАК толкова много инструменти, но да, мога да свиря на китара достатъчно, колкото да композирам на нея.

НОВИЯТ АЛБУМ Е ДОСТА РАЗРЛИЧЕН ОТ ПРЕДИШНИТЕ ВИ, НО ВИЕ МНОГОКРАТНО ОБЯСНИХТЕ ПРИЧИНИТЕ В МНОЖЕСТВО ПРЕДИШНИ ИНТЕРВЮТА. ТОЙ НАИСТИНА Е МНОГОПЛАСТОВ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ – ТОЛКОВА ЧОВЕШКИ И ЕСТЕСТВЕН. ТОВА ПОСЛЕДНОТО МЕ КАРА ДА ВИ ПОПИТАМ – ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТ ИЗВЪНЗЕМНИ?

ХАХАХАХАХАХ! Вярвам в това, че не знаем нищо. Не знаем нищо да това, което е извън границите на нашата галактика, така че е твърде възможно да има извънземни.

КОЕ ЧУВСТВО Е ПО-ПОЛЕЗНО ЗА ПИСАНЕТО НА ПЕСНИ – ТЪГАТА ИЛИ ЩАСТИЕТО?

Хъм, според мен и двете…И все пак, когато си тъжен, може би се замисляш повече, нещо те притеснява и разсъждаваш върху причината. Тъгата ти дава време да мислиш, а когато си щастлив – си толкова зает с щастието, че нищо друго не те интересува. Така че, естествено, зависи от способностите ти, но така или иначе, чувствата са много важни като източник на въхновение и писане на песни. Изкуството е в основата – то е връзката.

ВАШАТА ЧУДЕСНА КАРИЕРА ВИ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ СРЕЩНЕТЕ С НЯКОИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕРОИ В МУЗИКАТА – КОЙ ОТ ТЯХ Е НАЙ-ЯКИЯТ?

Ох, това не е лесен въпрос. Наистина, имах щастието да се запозная и да работя с удивителни хора. ДЖЕФ БЕК е дяволски куул…РОБЪРТ ПЛАНТ – винаги е страхотно да пееш с него – той е много секси мъж и го знае, ха ха ха…Да работя с ЛУ РИЙД беше страхотно – достави ми огромно удоволствие, а РОНИ УУД – господи, боже мой – да пееш с него е велико. Той има толкова много енергия и страхотна харизма. БОНО е готин пич. Всъщност, всички те са адски готини.

КАЖЕТЕ НИ ПОВЕЧЕ ЗА ДРУГИТЕ МОМЧЕТА ВЪВ ВАШАТА ГРУПА…ТОВА СЪЩИТЕ ХОРА, С КОИТО ЗАПИСАХТЕ ПОСЛЕДНИЯ АЛБУМ ЛИ СА?

Не, не. Записах албума с други музиканти. Правих го в Америка с продуцента ТИ БОУН БЪРНЕТ – той доведе музикантите и аз се запознах с тях в деня на записа. Това бяха МАРК РИБОТ (от бандата на ТОМ УЕЙТС и ЕЛВИС КОСТЕЛО, бел. ред.), барабанистът ДЖЕЙ БЕЛРОУЗ (РОБЪРТ ПЛАНТ) и китаристът ЗАК ДОУВС (THE LAST SHADOW PUPPETS). Те наистина бяха страхотни. Но след края на записите, отново се върнах към моята си банда за турнетата. Тук искам да кажа, че това са НАЙ-ГОТИНИТЕ ХОРА! Невероятни музиканти, които освен това изглеждат страхотно – наистина страхотно!

КАКВА ЩЕ БЪДЕ ПРОГРАМАТА ВИ В ПЛОВДИВ – САМО ОТ НОВИЯ АЛБУМ ИЛИ ЩЕ ИМА ВСЕ ПАК И ПО-СТАРИ ХИТОВЕ КАТО ‘IT’SGOOD TO BE ALIVE’, ‘JOHNNY GOT A BOOM BOOM’ И Т.Н.?

Да, правим някои от по-старите парчета, носвирим предимно новите песни. И това е съвсем нормално – когато си направил нов албум – искаш него. Не е особено здравословно да гледаш непрекъснато само назад. Е, искам хората да са напълно доволни и затова не пропускам и старите хитове – така всички са щастливи.

ЩЕ ВИДИМ ЛИ НЯКОГА НА ЖИВО ИЛИ В НЯКОЙ ОТ СЛЕДВАЩИТЕ АЛБУМИ – ПОВЕЧЕ ОТ ВАШАТА ПЪНК СЪЩНОСТ?

Нямам представа какво предстои. Единствените ми планове са – да нямам никакви планове. Сигурна съм, че някога ще изскочи – той си е вътре в мен. Разцепвам сцената на живо почти всяка вечер. И не мисля, че твоят пънк дух може някога да те напусне. Когато композирам – не следвам никакви правила и това ми дава усещането за свобода.

МОЖЕ БИ, ЗАЩОТО СТЕ ИРЛАНДКА…

Може би…Но, нали така или иначе, това е ПЪНК-ът – да няма правила.

снимка: ПР

ТАКА Е! ЛИЧНО АЗ, НАИСТИНА ХАРЕСВАМ ПОВЕЧЕ НОВИЯ ВИ СТИЛ И СТАЙЛИНГ… И ВСЕ ПАК – ОНАЗИ РЕТРО, ВИНТИДЖ АТМОСФЕРА НА ПРЕДИШНИТЕ ВИ АЛБУМИ СЪЩО БЕШЕ ЯКА – ИМАШЕ НЕЩО ОТ ДУХА НА ‘PEAKY BLINDERS’ SPIRIT…И В ТАЗИ ВРЪЗКА – КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ВИ ФИЛМ ИЛИ СЕРИАЛ В МОМЕНТА?

Е, нали знаете, че в момента в ‘Peaky Blinders’ използват едно парче от новия ми албум – ‘The Longing’? Пускат го всяка седмица…или през седмица…

ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОВА Е ЛЮБИМИЯТ ВИ СЕРИАЛ? ИЛИ ПЪК НАПРОТИВ, ОЗНАЧАВА?

О, харесва ми, страхотен е! Жестоко е, че ползват една от моите песни! А също така гледам и ‘The Last Man on Earth’. Адски е смешен! Това е любимият ми сериал в момента – ‘The Last Man on Earth’ – много се забавлявам.

ВИЕ СТЕ НЕВЕРОЯТНО ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДАЩА, А СЪЩО И, ОЧЕВИДНО, МНОГО СТРАСТНА ЖЕНА. МНОГО НЕЩА СТАНАХА ИЗВЕСТНИ ЗА НАСИЛИЕТО И СЕКСУАЛНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ В КИНОТО. В СЪЩОТО ВРЕМЕ, НИЩО ПОДОБНО НЕ ДОЙДЕ ОТ СВЕТА НА МУЗИКАТА…ЗАЩО?

Господи, нямам представа…В интерес на истината, музикалният бизнес се отнесе към мен наистина добре.Никога не съм била притеснявана по този начин. Но, всъщност, аз не работя за никого. Действам сама за себе си – сама съм си шеф. Имам си моя собствена група, бизнесът си е мой и изобщо, ръководя сама делата си, така че – всичко е наред. Може би, когато работиш за някой друг е по-различно…Всички мъже, с които ме е срещала работата, винаги са били много точни и са се отнасяли с мен с уважение, както и аз към тях.

В същото време има, доза сексизъм, когато някой постави под съмнение моята интелигентност или способността ми сама да си пиша песните. Това не идва от хора, с които свиря, по-скоро има разни журналисти, които питат – „Верно ли сама си пишеш парчетата?“ или „Кой ти помага да композираш?“.

Това е адски обидно. Наистина….Нали знаете, че аз сама продуцирах първите си два албума, а също така се надявам да започна да продуцирам албуми и на други хора. Към това ме тласна самият ТИ БОУН БЪРНЕТ – „Добре се справяш – защо не продуцираш други музиканти???“ И това им даде повод да се замисля, защо наистина не са чак толкова често срещани продуценти-жени! Трябва да призная, че напоследък виждам все повече и повече мацки, които работят на концертите – като звукови инженери или осветители – и това според мен е великолепно!

СПОРЕД МЕН, ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИДОТСКИ ТЕЛЕВИЗИОННИ ШОУПРОГРАМИ ЗА МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ СЪЩО ИЗКРИВЯВАТ СМИСЪЛА – ЩО Е ТОВА МУЗИКАТА…

Е, псоред мен, телевизионните състезания са свързани повече с ТВ, отколкото със самата музика. Защото музиката е изкуство, а в тези ТВ програми не виждам никакво изкуство. Те си просто забавление, но в него няма изкуство.

ИМАЛО ЛИ Е МОМЕНТИ, В КОИТО СТЕ СЪЖАЛЯВАЛИ ЗА ИЗБОРА СИ ДА ПРОМЕНИТЕ ФАМИЛИЯТА СИ НА МЕЙ СЛЕД ИЗБИРАНЕТО НА ТЕРЕЗА МЕЙ ЗА МИНИСТЪР ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ?

А, хахахаха, не, аз нямам нищо общо с нея – само това мога да кажа. В същото време, трябва да съжаляваме всеки, който трябва да свърши тежката работа около ‘БРЕКЗИТ’. Защото, това вероятно е една от най-лошата идеи, които някое правителство в историята е приело да следва.

ВИЕ СТЕ ИРЛАНДКА, НО ЖИВЕЕТЕ В АНГЛИЯ…НАЯСНО ЛИ СТЕ ВЕЧЕ С ПОСЛЕДСТИВЯТА, КОИТО ЩЕ ВИ УДАРЯТ В ЧИСТО ЛИЧЕН ПЛАН СЛЕД ТОЗИ, ТАКА НАРАЧЕН ‘БРЕКЗИТ’?

Да, знам. Всичко това е много кофти – дори нямам представа дали ще мога да остана да живея тук. В Англия съм от 20 години, но сега нещата стават доста негостоприемни за такива като мен. Но аз съм допринасяла за тази страна, плащам данъци. ‘БРЕКЗИТ е ужасна идея. В душата и сърцето си аз ще си остана ирландка, завинаги, и съм много притеснена за това, което ще последва ‘БРЕКЗИТ в Северна Ирландия. Там от известно време имаме мир, но с ‘БРЕКЗИТ се задават нови тежки времена и проблеми. И това всеки го знае.

СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ ЩЕ ИМАТЕ ЩЕ ИМАТЕ СЪВМЕСТЕН КОНЦЕРТ С ДЖАК САВОРЕТИ В ИТАЛИЯ – В РИМ. ОНЗИ ДЕН НАПИСАХТЕ ВЪВ FACEBOOK – „ЩЕ ПЕЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В РИМ, А ПЪРВИЯТ ПЪТ, КОГАТО БЯХ В ИТАЛИЯ – ПАПАТА – ЙОАН ПАВЕЛ 2-И МЕ ЦЕЛУНА“…КАКВА Е ТАЗИ ИСТОРИЯ???

Ами, когато бях на около 8 години, цялото ни семейство много пътуваше – баща ми ни водеше на къмпинг из целия свят. В онзи момент бяхме отишли в Италия и отидохме да видим Папата. Бяхме на площада – той спря колата си… излезе… и от цялата тълпа взе МЕН в ръце – целуна ме по бузата и ме върна на родителите ми. Много интересна случка…

ЖЕСТОКО!!! ИДВА ЛИ ЛИ СТЕ В БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА?

Не, не съм, а отдавна искам. Разни мои приятели, които са били в България са ми казвали, че е чудесно и ще си изкарам великолепно. А и снимките на Античния театър, които ми изпратихте, ме оставиха без дъх!

КОЕ Е ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ИЗНИКВА В ГЛАВАТА ВИ, КАТО ЧУЕТЕ ‘БЪЛГАРИЯ’?

ТОПЛИ ХОЛА! Всички българи, с които съм се запознавала досега, винаги са били много топли и ми напомняха за нас – ирландците. С това, че имат страст и топлина.

ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ СВЕТЪТ, В КОЙТО ЖИВЕЕМ, ТОТАЛНО СЕ ПРЕЦАКА…МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ МУЗИКАТА МОЖЕ ДА ГО СПАСИ?

Със сигурност вярвам, че музиката може да помогне. Това е добър начин да осъществиш връзка с чувствата си. Повечето мои познати музиканти и хора свързани с музиката по прнцип, са съзидателни хори с отворени съзнания. Самата аз вярвам в хората и в човечеството. Няма съмнение, че когато отидеш на концерт и видиш как хората забравят за проблемите си, както и с кой съсед точно не са искали да си говорят преди това – нещата придобиват смисъл. Нещото, което обединява всички тези хора в залата или под открито небе пред сцената, е любовта.

Виждаме толкова много хора днес, които носят своята любов и радост на концертите. Всичките тези благотворителни събития също са показателни – хора събират пари, за други хора в нужда. Музиката е великолепен начин да обедини всички нас! Да, музиката може да бъде само нещо положително…

КОЛКО ДОБРЕ КАЗАНО!

Концертът на ИМЕЛДА МЕЙ в Античния театър в Пловдив на 9 юни се организира се от радио ТАНГРА МЕГА РОК в рамките на световния музикален форум Sounds of The Ages 2018.

Билетите са с изключително достъпни цени от ще откриете ексклузивно в системата на EpayGO и на всички каси на Easypay в страната.

Има дори с цени от 30 и 40 лв, а най-добрите места са по 60 и 80 лв

Хлапета до 10 години (включително) ще бъдат пускани без билет, но придружени от своите родители.

Със съдействието на община Пловдив.

Продължете понататък

Горещо