Открийте ни и в

Кино

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА с премиера на Разпети петък

MIKA

публикувано

на

Режисьорският дебют на небезизвестния Алекс Гарланд (Плажът, 28 дни по-късно, Съдия Дред, Прoектът Sunshine) EX MACHINA: Бог от машината се впуска в задълбочено изследване на божественото начало, поставяйки редица етични въпроси, които стоят все по-близо пред човешкия род. Филмът неслучайно излиза на голям екран в България точно на 10 април – Разпети петък. Изящно заснетата лента провокира философски размисъл относно какво прави хората хора, какви биха били правата на машините с изкуствен интелект, какъв би бил изходът от съревнованието на хората с технологиите.

EXM_D016_02432

Кейлъб (Домнал Глийсън), 26-годишен програмист в най-голямата интернет търсачка в света (от ранга на Google), печели конкурс, за да прекара седмица в отдалечена база, собственост на уединения изпълнителен директор Нейтън (Оскар Айзък). При пристигането си Кейлъб разбира, че е избран да бъде човешкият компонент при провеждането на тест на Тюринг с първия създаден изкуствен интелект в света, поместен в тялото на красивия робот Ава (Алисия Викандер). Дали Ава ще премине теста е въпрос за нейното оцеляване, а със задълбочаването на отношенията между тримата изплуват неочаквани и опасни истини, емоции и мотиви, които са на път да ги разрушат не само психически. Имаме ли право да решаваме съдбата на изкуствения интелект, кое програмира хората, къде лежи границата между машините и хората и хората и боговете, какво се случва с данните, които интернет компаниите ежедневно събират за всеки един от нас са едва част от темите, в които филмът задълбава.

EXM_D018_02822

Алекс Гарланд добива световна слава още 26-годишен с романа „Плажът“ (екранизиран няколко години по-късно по негов сценарий с Леонардо ди Каприо в главната роля). Сценарист е още на филмите 28 дни по-късно, Проектът Sunshine, Съдия Дред и др. За него EX MACHINA: Бог от машината е изцяло авторски проект – написва сценария по своята идея, режисира, проектира робота и участва във всеки етап от създаването му. В ролите ще видим Алисия Викандер („Седмият син“, „Ана Каренина“), Оскар Айзък („Истинският Люин Дейвис“) и Домнал Глийсън („Въпрос на време“, „Несломен“, „Хари Потър и Даровете на смъртта“). Оскар Айзък и Домнал Глийсън участват заедно и в предстоящия „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА е в кината на 10 април, Разпети петък.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 2 седмици

Acronis пуска ключова нова версия на решението си за виртуализиране на компютърни системи и киберзащита на периферни устройства – Acronis Cyber Infrastructure 3.0

Tехнологиипреди 2 седмици

С апликацията E-SOS проследяваме в реално време новия опит за рекорд на Кирил Николов-Дизела

Горещо