Открийте ни и в

Култура

IETM София 2014 завърши успешно и с поглед към бъдещето

MIKA

публикувано

на

В рамките на събитието в България пристигнаха над 300 чуждестранни професионалисти, които се срещнаха с над 300 свои колеги от България – културни мениджъри, директори на театри, актьори, музиканти, художници, писатели, поети и др.

В 8 помещения на НДК и над 30 други локации в града те обменяха опит и знания, обсъждаха бъдещи колаборации, забавляваха се заедно и опознаваха българските сценични изкуства в богата артистична и паралелна програма с 24 представления (8 на държавни и общински театри и 16 спектакъла от ACT Фестивал за свободен театър 2014), плюс допълнителни акции, инсталации и пърформанси.

Програмата на IETM София включваше множество работни групи, тренировъчни обучения, презентации, кръгли маси и вдъхновяващ обмен на идеи и опит.

Един от акцентите беше тридневната работна група „Твоето собствено място – открий го, управлявай го, развий го“. В нея над 60 български артисти и арт мениджъри и техни чуждестранни колеги се запознаха с местата в София, които предстои да получат инвестиции и да бъдат развити като културни пространства. След това бяха представени успешни модели за управление и развитие на подобни центрове в Словения, Словакия, Албания, Румъния, Финландия, Франция и Германия. Във финалния ден участниците обсъждаха конкретни политики в тази посока, а вчера на специална среща между ръководителите на работната група от международни експерти и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова бяха представени препоръки и стратегии за създаване и поддържане на подобни пространства в града.

Сред вече постигнатите резултати от срещата са международни проекти, започнати идейно по време на IETM, покани и повишен интерес към българските артистични продукти, съставяне на наръчник с конкретни решения на проекта, започнат в Монпелие и продължен с работна група в София на тема „Как е възможен културният обмен в ситуация на икономическо неравенство“.
Любопитни техники за измерване на стойността на културните продукти бяха представени в панела „Отвъд цифрите”, а Тревър Дейвис – един от съветниците на София в напреварата за културна столица на Европа – представи примери за това как изкуството може да променя локални общности.

За първи път в историята на IETM Пленарната среща по основната тема „Space for Change/ Пространство за промяна” бе излъчвана пряко онлайн със свободен достъп за зрители от цял свят. В своите изложения основните лектори – Хенк Оостерлинг и Райна Гаврилова споделиха изключително интересния си опит, изследвания и визия за променената и все по-важна роля на изкуството в съвременното общество и изграждането на по-хуманно бъдеще. Пълните им изложения можете да гледате тук: http://www.streamer.bg/bg/460/filmpage-go

Освен краткосрочните резултати от международната среща, се очаква тепърва да се развиват и дългосрочни взаимоотношения между различните компании и професионалисти, артисти и фестивални директори, културни организации и институции.

Най-важният резултат беше, че с всички активности и неформални срещи IETM София започна процес на приобщаване на българската артистична общност към най-добрите световни съвременни модели и в изпълнителските изкуства.

По този начин влиянието на събитието тепърва ще се отразява, ако българските артисти и професионалисти съумеят да приложат наученото, да провокират участие и заинтересованост в своята публика и институциите, да се превърнат в действащи „агенти на промяната”.

Организатори на Международна среща за съвременни изкуства IETM София са: IETM Brussels, АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация “Бюро култура” и Фондация „Арт офис“.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, Dnevnik.bg, Darik Radio, INVESTOR, Jazz FM, списание Мениджър, Expert.bg, Actualno.com, Sofialive.bg, Kafene.bg, Mymir.bg, Aztantsuvam.com и Stand.bg.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се финансира от Министерство на културата на Република България и Столична община – Столична програма “Култура” и Столична програма „Европа“ на Столична община за 2014 година и Културен календар на Столична община за 2014 година.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо