Открийте ни и в

Култура

КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ: „Добрата песен просто е добра – когато човек я слуша, той чува себе си“

КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ: "Добрата песен просто е добра – когато човек я слуша, той чува себе си"Група „Кайно Йесно Слонце“ е едно от българските участия на IV Международен арт форум и етнофолк фестивал „БезГраници“, който ще се проведе тази година между 13 и 15 септември в Курортен комплекс „Албена“.  Очакват се в Албена да гостуват и известни етнофолк групи от Финландия, Франция, Египет, Русия, Малта, Швеция, Словения, Унгария и много други.  „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ“ е член на музикална арт мрежа Скендерман.

Етноембиент групата „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ“е една от най-успешните родни музикални групи. Сред едно от най-скорошните им постижения е фурорът, който предизвикаха в Украйна на общоградския европейски празник „Денят на Европа“.

Имаме удоволствието да разговаряме с музикантите на „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ“ за вдъхновението и упоритите стъпки към успеха по повод тяхното участие в IV Международен арт форум и етнофолк фестивал „БезГраници“.

MIKA

публикувано

на

КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ: "Добрата песен просто е добра – когато човек я слуша, той чува себе си"Група „Кайно Йесно Слонце“ е едно от българските участия на IV Международен арт форум и етнофолк фестивал „БезГраници“, който ще се проведе тази година между 13 и 15 септември в Курортен комплекс „Албена“.  Очакват се в Албена да гостуват и известни етнофолк групи от Финландия, Франция, Египет, Русия, Малта, Швеция, Словения, Унгария и много други.  „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ“ е член на музикална арт мрежа Скендерман.

Етноембиент групата „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ“е една от най-успешните родни музикални групи. Сред едно от най-скорошните им постижения е фурорът, който предизвикаха в Украйна на общоградския европейски празник „Денят на Европа“.

Имаме удоволствието да разговаряме с музикантите на „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ“ за вдъхновението и упоритите стъпки към успеха по повод тяхното участие в IV Международен арт форум и етнофолк фестивал „БезГраници“.

Здравейте, банда! За първи път представяме група „ КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ” на страниците на нашето списание. Представете се за читателите ни и ни разкажете кои са група „ КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ”?  Как се събрахте? Кой на какъв инструмент свири?

Здравейте! Групата съществува отдавна, започнала е като страничен проект на Веско Митев от Исихия, и в началото е била само Веско и различни гости. През групата от 2004та насам са минали много и най-различни музиканти, които и сега продължават да развиват собствените си проекти, през 2009 се събрахме в състав Веско Митев – кавали, гайда, дудук и вокал, Тони Хоро – перкусии и Петър Делчев – тамбура и други струнни. През 2010 към нас се присъедини Алекс Цветанов, който и преди е работил с групата, но сега се занимава с програминг и перкусия, а от пролетта на тази година и Юлия Узунова, която свири на ханг и клавишни.

Как избрахте музиката за свое признание?

Всички сме започнали да свирим по различно време – Юлия, Алекс и Петър – от читалищните школи, Веско е учил от различни хора, а Тони е повече или по-малко самоук. Музиката, обаче е нещо, което което не дава мира на човек – веднъж като започнеш трудно се спира… Разбира се, контактът с публиката по време на концертите е нещо то, заради което най-вече продължаваме.

Какво се крие зад името на групата „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ”?

Това е завършващата строфа от една родопска песен – „Възпело е пиле“, която обработвахме. До сега сме направили 4 обработки и мисля, че ще продължим. Прочее – ще я изсвирим на фестивала Без Граници тази година.

Кои са хората, повлияли най-много върху вас по отделно и като група? И защо?

О, в различни периоди – Веско и аз (Петър) в началото на 2000-те бяме много възхитени от македонската етно сцена – групи като Анастасия, DD Synthesis и Фолтин бяха нещо революционно за нашите ширини. Разбира се, Peter Gabriel и Dead Can Dance, а по-късно  и други по-малко известни групи и артисти. Иначе до ден днешен Петър харесва и слуша класика, а Алекс харесва, слуша и композира електронна музика. Веско и Тони са навлезли доста дълбоко във фолкора, а Юлия като че ли още експериментира. Май от всичко, което се върти около нас, пропускаме само чалгата.

КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ: "Добрата песен просто е добра – когато човек я слуша, той чува себе си"

Как разбирате кога едно парче се получава?

Всеки път е различно – има песни които сме сглобявали за 15мин, има такива с които се борим от както сме се събрали като група, и все още не смятаме, че това е финалната им форма. Когато дадена песен „се получава“ това се усеща от всички – и от нас като музиканти и от публиката.

Как минава един ден в репетиционната на “КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ”?

Хъм… цял ден не сме изкарвали в репетиционната поне от година. Обичайно през деня всички сме на работа – за съжаление с този тип музика, поне в България, човек не може да се издържа и да живее само като музикант.  Обичайно се събираме вечер, ако се подготвяме за концерт – започваме с пресвирване на старите песни. Ако имаме време – започваме да обработваме новите идеи. Обичайно в края на репетицията всеки има записано на диктофон или на телефона си някакви фрагменти, по които да работи. Скоро преслушвахме стари записи и намерихме стари записи на две песни, които в сегашния си вид нямат нищо общо с първоначалната идея (дори основната тема) от която сме започнали.

Какво според вас прави едно парче добро? А един добър концерт?

Добрата песен просто е добра – когато човек я слуша, той чува себе си. Такива песни човек си спомня и по-късно, понякога си ги тананика, понякога просто се сеща за тях без конкретен повод. Концертите пък носят собствена атмосфера. Истината е, че публиката прави концерта добър – когато усетим, че публиката наистина слуша и отговаря, ние също даваме повече от себе си, като процесът не е съвсем съзнателен.

Каква е публиката в България? Разкажете ни интересна случка с фенове!

Публиката в България е много благодатна, хората реагират на това, което се случва на сцената, а и слушат музиката, дори когато концертът е в заведение, а много от тях танцуват. Преди време имахме една интересна случка, която не е точно с фенове, но се отнася до тях… След края на концерт в заведение, в което свирим сравнително редовно, мениджърът на заведението дойде и ни каза „много харесвам вашата публика – след тях никога няма счупени чаши“.

Как бихте определили стила на „КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ” с три думи?

Импровизация, ембиънт и етно. И трите са доста изтъркани и не значат нещо съвсем определено, но така или иначе етикетите рядко описват напълно съдържанието.

Работите ли върху нови парчета и проекти?

Вече втора година отлагаме записи за нов албум, надяваме се, че тази есен ще успеем да запишем новите композиции.

Повече за бандата и актуална информация за предстоящите им участия можете да откриете на официалната им страница във Facebook: https://www.facebook.com/kaynoyesnoslonce

{youtube}BmXCmUfVzTo|600|400{/youtube}

Снимки: КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Кино

Анри Кулев с наградата на София на Столична община

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Художникът, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални и документални филми и почетен професор на Нов български университет проф. Анри Кулев получи Наградата на София на Столична община.

Артистът беше удостоен с отличието за принос към изкуството на киното на церемония по откриване на 24-тия “София филм фест”.

„Аз съм от онези стари режисьори, които продължават да смятат, че киното е изкуство и че за това изкуство трябва да се полагат много грижи. Колкото и да е масово забавление, то все пак възпитава. Мен ми се иска да се прави едно умно и талантливо кино, каквото и да значат тези думи“, обяви от сцената почетният професор и преподавател в НБУ.

Филмът на проф. Анри Кулев „Имало едно време война“ намери специално място в програмата на 24-тото издание на „София филм фест“. Филмът е по сценарий на Влади Киров и разказва за Сръбско-българската война от 1885 година – историческо време, което за първи път е обект на внимание в българското кино. В главните роли в „Имало една война“ са Луиза Григорова-Макариев и Севар Иванов. В актьорския състав влизат също Любомир Петкашев, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Самуел Финци, Цветан Алексиев, Емил Котев, Здравко Москов. Във филма участват и много чуждестранни актьори, сред които и Бен Крос.

През 2019 година проф. Анри Кулев отбеляза своя 70-годишен юбилей. Увенча го с първа книга – албум с еротични рисунки ”Ориент Sexpress”. Двуезичното издание на Нов български университет включва над 300 илюстрации, а премиерата бе съпътствана от изложба с над 50 оригинални рисунки от сборника.

Анимационните филми, които проф. Анри Кулев създава, са носители на редица международни награди. Сценографията му съпътства най-добрите спектакли на театралния режисьор Димитър Гочев в Германия.

От 1993 година Анри Кулев е професор по анимационна режисура и основател на катедрата по анимация в НБУ. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна. Прави самостоятелни изложби – графика, анимационни ескизи и живопис в Анеси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна. Носител е на всички престижни национални награди за кино – Златна роза, Златен ритон, Златна ракла, Златен клас и други.

С огромния си талант и невероятната си работоспособност Анри Кулев създава своите светове навсякъде – в анимацията и живописта, в графиката и карикатурата, в киното и театъра и не на последно място – в преподаването и общуването с младите.

Преподавателската работа в Нов български университет заема особено място в пътя на проф. Анри Кулев. Той преподава анимационна режисура на студентите, вгражда трайно своя опит и чувствителност в техните работи.

Продължете понататък

Култура

„Смъртта на писателя“ от П. Д. Джеймс – смъртоносна песен

MIKA

публикувано

на

от

Любимата по цял свят поредица от класическата авторка на криминални загадки П. Д. Джеймс продължава с трета книга – „Смъртта на писателя“.

Излезе третата книга на британката П. Д. Джеймс („Убийството на прислужницата“, „Загадката на клиника „Стийн“) – „Смъртта на писателя“, където инспектор Адам Далглиш се сблъсква с нов хитроумен убиец и заплетената му примка. Нови парчета от пъзела изскачат с отгръщането на страниците, а духът на класическия британски детективски роман предизвиква читателя да разреши загадката заедно с инспектора.

Главен инспектор Адам Далглиш се подготвя за отдавна заслужен отдих на брега на морето. Той си представя дълги разходки по брулените от вятъра плажове и уюта на стария семеен котидж, където може да се наслади на чаша чай пред припукващата камина.

За съжаление, всякаква надежда за спокойствие е разбита на парчета от жестоко убийство. Авторът на криминални загадки Морис Ситън, често прекарвал времето си в уединение в местността, е намерен брутално убит при необичайни обстоятелства и това поставя началото на бясна надпревара с истината.

Далглиш е завлечен на дъното на ново и зловещо разследване. А ключът към мистерията може би се корени в самите романи на убития писател.

Първият роман на П. Д. Джеймс„Убийството на прислужницата“ (ИК „Сиела“), променя пейзажа на британската криминална литература и веднага нарежда Джеймс до други класици в жанра като Агата Кристи. Кариерата ѝ на автор на детективски загадки ѝ носи Ордена на Британската империя за постижения в литературата и най-високата награда на Асоциацията на писателите криминалисти – Диамантен кинжал.

„Смъртта на писателя“ поднася на читателите съвършената мистерия в духа на Луиз Пени, Агата Кристи и Лий Чайлд, в която границите между литература и действителност се размиват, а истината може да възтържествува само в ръцете на неповторимия инспектор Адам Далглиш.

Продължете понататък
Музикапреди 4 седмици

Американски продуценти ще споделят безплатно опит в България

Lifestyleпреди 3 седмици

А1 спечели две награди за „Продукт на годината 2020“

Обществопреди 4 седмици

Онлайн премиера на необикновената пиеса на Рич Орлоф „Забавно като патерица“

Кинопреди 4 седмици

Джавада Филм обявява селекция за продуциране на независими игрални и документални проекти

EDMпреди 3 седмици

CACAO BEACH (пре)ОТКРИВА 2020!

Културапреди 3 седмици

„Отнесени от вихъра“ в ново естетско издание

Телевизияпреди 4 седмици

„Ябълко и Луки“ се завръщат с нови епизоди по Cartoon Network

Кинопреди 3 седмици

„Преди да кажеш Да“ и „Проблемът с Ди Ди“ – хитовите филмови предложения на FilmBox този четвъртък

Tехнологиипреди 3 седмици

Ефектът на COVID-19 върху света на маркетинга: ключови промени и водещи тенденции

Tехнологиипреди 3 седмици

Новият таблет Prestigio Q Pro идва във VIVACOM

Горещо