Открийте ни и в

Събития

Local Food Design – първото изложение за дизайн на занаятчийски храни в рамките на ONE DESIGN WEEK 2016

MIKA

публикувано

на

Първото по рода си изложение за дизайн на местни и биологични храни Local Food Design 2016 ще се проведе от 17 до 19 юни в Пловдив. Събитието, част от отворената програма на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, което ще се проведе  в кв. „Капана“ отваря темата за специфичния подход при предлагането на храни от малки местни производители и органични продукти. По време на изложението 12 производителя ще представят авторските си дизайнерски решения в няколко сегмента:  хляб, сладкарски изделия, конфитюри, мед и лютеници, крафт бира и вино, както и дизайн от село – категория, която ще обхване всички останали храни и напитки. Участниците в Local Food Design са „пионерите“ в областта на местни занаятчийски храни и напитки – един бързо развиващ се пазар, към който интересът постоянно расте.

Сред участниците ще има фермери, пчелар, кулинарни ателиета и домашни пивовари. Най-добрите ще получат награди Best Local Food Design 2016 за съответната категория.

Събитието се организира от Фондация „ЛокалФууд.бг” – основател на новата мрежа за мести храни LocalFood.bg , която подпомага стартирането и развитието на микропредприятията в областа на устойчивото земеделие и производство на храни. То е част от  фестивала One Design Week в Пловдив от 10 до 19 юни и се осъществява с  подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Добрите храни, които наричаме местни, селски, фермерски, занаятчийски (крафт), автентични, устойчиви или биологични, през последните години предизвикват засилен интерес и търсене, след като обществото ни започна да осъзнава техните предимства. За разлика от другите европейски държави, в България развитието на дребното предприемачество , което би помогнало много за производството им, е подтиснато от десетилетия. Първоначално производството им е национализирано и окрупнено след 1947 г., а днес виждаме все повече традиции, погълнати от натиска на масовото и липсата на разнообразие в глобалната икономика.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“960″]13177045_1363258187024657_6959638457390249186_n[/media-credit]

Традиционни български храни са на изчезване и днес сред нищожен брой селски общности могат да бъдат открити само вкусовете им. Като автентични търговски продукти те са почти напълно заличени.

Настоящото законодателство в България изритва в ъгъла усилията да се възстановят тези производства и да излязат достойно на пазара. Държавните регулации диктуват следване на промишлени стандарти във всеки етап – от производство до дистрибуция, което унифицира и вкуса, и вида им. Промишлен е отпечатъка им и върху външното оформление и дизайн.

И все пак – искрицата за промяна е запалена и обществото ни търси пробив на статуквото. Фермерските пазари, които през последните две години дебютираха в големите градове на страната, положиха основите на нов тип комуникация, производства и предлагане на добрите храни. С радост виждаме как първите смели авторски концепции за местни храни вече са там, издържани не само като качество на вложените земеделски съставки, но също и като продуктово оформление и адекватна маркетинговата стратегия.

Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България, и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

13076931_692809650858479_2481436317845852938_n

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама
Lifestyleпреди един ден

СОФИЯ ПРИВЕТСТВА НОВИЯ CHIVAS XV

Музикапреди един ден

Идва Night Shadow – български прог рок на световно ниво! Даниел Елисеев представя първия си авторски албум с промоция в Sofia Live Club на 8 ноември

Музикапреди един ден

Mind Trips с вокалист Алекс Раева представят с концерт новия албум “My”

Телевизияпреди един ден

“Фрактура” ще направи премиера на новите клипове на Trivium, Byzantine, Behemoth и Disturbed.

Музикапреди един ден

Нов роял „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ специално за концерта на 20 октомври

Спортпреди един ден

38 двойки взеха участие в първия ОББ тенис турнир

Музикапреди един ден

Лили Иванова представя три нови песни на концертите си в НДК

Културапреди един ден

Бестселърът „Малки пожари навсякъде“ от Селест Инг вече и на български

Класическапреди един ден

На 19/10 излиза новият албум на 2CELLOS – ,„Let There Be Cello“

Музикапреди един ден

Три концерта в „Октомврийските джаз вечери“ на КНИГАТА

Горещо