Открийте ни и в

Lifestyle

Logiscool вече са достъпни за всички български деца чрез онлайн уроци

MIKA

публикувано

на

През последните седмици светът наблюдава безспорно най-мащабната миграция на образованието към онлайн технологии, при това осъществена за броени дни и седмици. Международната верига школи по програмиране Logiscool се оказа в центъра на този процес със своите стотици учебни центрове по света и десетки хиляди деца и юноши, които само допреди седмици бяха в нейните класни стаи. С въвеждането на извънредно положение в редица държави постепенно всички тези школи, влкючително и българската, трябваше да преминат към онлайн обучение. Десетки хиляди ученици очакваха решение, за да могат да продължат своето обучение по програмиране, което би им донесло повече възможности и по-добри перспективи за тяхната бъдеща реализация.

Как Logiscool се справи с кризата?

По ред причини унгарската компанията се оказа подготвена за кризата. На първо място тя разполага със собствена онлайн обучителна платформа и множество дигитални материали, които бяха в основата на бързата миграция към виртуално обучение. Освен това нейната мрежа от школи на няколко континента, включително и Азия, ѝ позволи чрез своите местни партньори да проследи от първа ръка как се развива епидемията и да се подготви своевременно за преминаване към онлайн образование.

„Да, ние се преместихме в домовете на децата и юношите чрез онлайн пространството, но този преход изискваше много работа дори и от нас“ – посочва д-р Анита Брейер, основател на Logiscool.

Важна роля изигра оптимизирането на съществуващите инструменти като онлайн портала MyLogiscool, разработен за школниците в учебните центрове. Този интерфейс съществуваше и досега, но той не бе използван за провеждане на часове, а за изграждане на общност. В рамките на няколко дни обаче през него станаха достъпни 1200 нови видеоклипа с инструкции, а за школниците бе създадена и възможност за онлайн сесии.

„На първо място, благодарение на нашия франчайз подход, системата бе изградена за една седмица. Свикнали сме да гарантираме, че всички наши материали могат да се разпространяват във всички страни, без да губят качество. Това се оказа особено полезно при криза. Друг важен повратен момент бе създаването на лекота в общуването. Само по този начин развитието може да бъде непрекъснато” – добавя още д-р Анита Брейер.

В крайна сметка резултатът е една изцяло нова обучителна услуга Logiscool LIVE! –  курсове по програмиране за деца и юноши, предоставяна изцяло по интернет. Онлайн интерактивните уроци продължават 90 минути и се водят от досегашните млади ИТ инструктори на Logiscool. В едно обучение участват до осем школника, за да може инструкторът да обръща достатъчно внимание на всички тях. Обучаващите се получават и множество допълнителни материали в своите акаунти в платформата MyLogiscool, включително видео уроци и други образователни ресурси. Пренасяйки се в комфорта на домовете, обученията на Logiscool запазват своя фокус върху ученето чрез забавление и стимулирането на креативността на младежите. Живият контакт е заменен от видеовръзка в реално време. В момента текат безплатни Logiscool LIVE! онлайн Демо Сесии, в които може да се запознаете в подробности със тази форма на обучение. Регистрацията за тези Демо Сесии е на: https://www.logiscool.com/bg/apply/live/open-days. 

За повече информация за родителите на деца 2-8ми клас тук >>https://www.logiscool.com/bg/live-kids и за родителите на юноши 8-12ти клас тук » https://www.logiscool.com/bg/live-teens.

Достъпно за ученици от цяла България

Друго важно предимство е и разширеният географски обхват – в обученията Logiscool LIVE!, провеждани от българската школа, вече могат да се включат ученици от цяла България, както и българчета, живеещи в чужбина. Вече са на лице и първите положителни отзиви от обучаващите се, които възприемат новия онлайн формат на обучение много добре. Тази новосъздадена форма на обучение ще продължи да съществува и след прекратяване на извънредното положение и да радва децата и юношите от градовете и селата, където все още няма школи Logiscool.

Позитивните ефекти

Не на последно място, преминавайки изцяло онлайн, Logiscool успя както да гарантира непрекъсваемост на уроците за своите школници, така и да запази своя екип, гарантирайки му заетост по време на извънредното положение.

„Убедени сме, че процесът на обучение не бива да бъде прекъсван. Ако настоящата криза ни учи на нещо, то е, че в бъдеще обществото ни ще има още по-голяма нужда от подготвени млади хора, които да мислят по-креативно и да бъдат на ти с технологиите“ – споделя Николай Цонев, съосновател на Logiscool България.

„Представете си, че настоящата пандемия и свързаната с нея социална изолация се бяха случили преди двайсетина години, преди всички тези онлайн платформи да навлязат в живота ни. Социалните мрежи, чат приложенията, онлайн магазините и мобилните телефони – това са все технологии, които днес правят изолацията ни по-поносима, позволяват на много бизнеси да продължават да функционират и на всички нас да се информираме и да общуваме. Това ни дава увереност, че днес е от ключово значение учебни центрове като Logiscool да продължават да подготвят следващите млади ИТ специалисти, които да създават новото поколение технологични платформи и приложения, способни да улеснят живота ни в бъдеще“ – добавя Ива Янкова, също съосновател на Logiscool България.

Вдъхновен от положителните отзиви, екипът на Logiscool България планира да прехвърли онлайн всички досегашни формати на обучение, включително и да организира първите по рода си виртуални летни лагери по програмиране. Всички форми на обучение се предлагат и на английски, немски и други езици с цел да се включат и децата на чужденци, живеещи в България.

 

Важно е да отбележим, че всички ние от Logiscool,  вярваме във важността на личния контакт и с нетърпение очакваме децата и юношите да се завърнат в нашите школи след прекратяване на извънредното положение.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Брой 2 на „Списание за танц“ излезе от печат

MIKA

публикувано

на

от

От 26 май новият брой на единственото българско издание, посветено на изкуството на танца и танцовата култура вече е в разпространение. „Списание за танц“ излиза веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и  любителската танцова култура в България и Европа.

Водеща тема на брой 2 на „Списание за танц” е взаимодействието на танца и другите изкуства. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, пластичните изкуства, фотографията, визуалните изкуства, модата и дигитални изкуства от средата на 19. век до днес. Как изкуствата, запечатващи своите образи завинаги върху платно или снимка, се научават да улавят ефимерния танц, изчезващ след настоящия миг; защо големите музеи по света и изложенията за съвременно изкуство все по-често представят танц и пърформанс; какъв тласък в развитието на сценичните изкуства дава навлизането на изкуствения интелект и роботиката, са само част от въпросите,  получаващи многоизмерен отговор на страниците на изданието.

Новият брой предлага и първия превод на български език на есето на Зейди Смит „Танцови уроци за писатели“, в което известната авторка споделя какво могат да научат писателите за творческия процес от хореографите и танцьорите. „Списание за танц“ отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия – хореографката Мила Искренова. С критическо любопитство изданието проследява някои от най-актуалните премиери на сезона, среща читателите с изгряващи и известни имена на българската и международната танцовата сцена, поглежда към текущите дебати в хореографската практика и много други теми.

„Броят беше замислен и до голяма степен подготвен преди пандемията от вируса COVID-19. Тя хвърли света в несигурност, а културният живот застина. Изправени пред неизвестността на бъдещето, можем да сме уверени в едно – потребност от танц  и от това той да ни свързва ще остане. Може би под нови форми, с нов импулс, с нови основания, с ново осъзнаване за неговата свобода.”, споделя главният редактор Ангелина Георгиева.

За да се запознаете с пълното съдържание на брой 2, посетете сайта на изданието на dancemag.eu и последвайте „Списание за танц“ във Фейсбук и Инстаграм (@dancemageu). До 02 юни броят може да бъде поръчан онлайн от издателите (със съобщение във Фейсбук или на имейл hello@dancemag.eu) и от grishko-bg.com, или да бъде взет от магазин „Гришко“ (ул. „Шипка“ 34) на преференциална цена. След това списанието ще бъде достъпно във всички отворени обекти, изброени на сайта му.

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Продължете понататък

Lifestyle

Премиера на сезон 5 на сериала „Обадете се на Сол“ по AMC

MIKA

публикувано

на

от

Премиерата на очаквания сезон 5 на хитовия сериал на AMC „Обадете се на Сол“ ще бъде на 4-ти юни в 23:00 ч. Новият сезон ще съдържа 10 епизода, които ще се излъчват всеки четвъртък в същия час.

В премиерния пети сезон на „Обадете се на Сол“ решението на Джими Макгил да практикува право като „Сол Гудман“ създава неочаквани и силни вълни на промяна за всички в неговата орбита. Още в първия епизод, правейки бизнес като Сол Гудман, Джими развива нестандартна стратегия за печелене на клиенти, която тества толерантността на Ким към неговото ново юридическо лице.

В сериала участват Боб Оденкърк, Риа Сийхорн, Джонатан Банкс, Майкъл Мандо, Джанкарло Еспозито, Патрик Фабиан и Тони Далтон.

Изпълнителни продуценти на „Обадете се на Сол“ са Питър Гулд, Винс Гилиган, Марк Джонсън, Мелиса Бърнстийн и Томас Шнауц.

„Обадете се на Сол“ беше удостоен с наградата „Пийбоди“ за 2018 година, а четирите предшестващи сезона на сериала бяха отличени с 32 номинации за наградата „Еми“, 3 номинации „Златен глобус“, 3 награди „Избора на критиците“, 2 награди на Гилдията на сценаристите, 2 награди на Асоциацията на телевизионните критици и 3 награди на Американския филмов институт за “Телевизионни програми на годината”, както и много други номинации на Гилдията.

Продължете понататък

Горещо