Открийте ни и в

Lifestyle

“LOVE IS…” („ЛЮБОВТА Е…”)

MIKA

публикувано

на

На 14 февруари 2015 г. в Арт център „Степния вълк” на бул. „Васил Левски“ 150 бе открита обща изложба под името „Любовта е…”. Името на изложбата е вдъхновено от марката на популярните сред децата дъвки от 90-те години на миналия век с колекция от картинки, което подсказва донякъде характера на събитието. Изложбата излиза от рамката на класическите галерийни експозиции, а дистанцията между изкуството и публиката е максимално скъсена, като темата за любовта и виждането на авторите ще бъдат представени чрез различни медии- рисунка, колаж, живопис, дизайн, асамблаж, триизмерни обекти, фотография, звукова инсталация и др., и всичко това в непринудена атмосфера.

В момент на назрели политически и социални кризи тази изложба ще насочи вниманието към личността, към човека. Таланта и креативността като алтернатива на ескалиращото чувство за безнадеждност и безсилие на индивида пред глобалните задушаващи тенденции за войнственост и отчужденост.

„Не се оставяй да бъдеш жертва на времето, в което живееш. Не толкова времето ни унищожава, колкото обществото. Когато хвърлиш вината върху обществото, тогава преставаш да се обръщаш към обществото за решението. Днес има тенденция личностите да се освобождават от морална отговорност и да се разглеждат като жертва на социални обстоятелства. Ако повярваш в това плащаш с душата си. Не са мъжете тези, които ограничават жените, нито нормалните ограничават педалите, нито белите ограничават черните. Това, което ограничава хората, е липсата на характер. Това, което ограничава хората е, че те нямат скапаното търпение или въображение да играят главната роля в своя собствен филм, камо ли да го режисират.”

Том Робинс от „Бърни кълвача”

Steppenwolf Gallery

Дали думата любов днес означава това, което е означавала миналия век или през 1400 година? Дали е дъвка, която изплюваш когато спре да пуска сладкия плодов вкус или трае три години?

Тази изложба ще представи интерпретации по темата от сериозни съвременни творци, които не се страхуват да бъдат несериозни.

Участници:

Мирослав Йорданов, Весела Станоева (Moonboom), Биляна Калоянова (Moonboom), Руслан Лозев (Moonboom), Евелина Гебрева, Теодора Еленкова (Baraka), Цветалина Димитрова (Baraka), Михаил Върбанов (Baraka), Бобо Гинов (Baraka), Олег Гочев, Евелина Гебрева, Гергана Димитрова, Петя Драгомирова, Лиляна Караджова, Борис Сергинов, Станимир Божилов, Росица Рангелова, Ралица Стефанова, Кристина Савова, Михаил Балтухин-Фиксера, Иво Пецов, Ралица Георгиева, Ангела Терзиева и студенти от бакалавърска програма „Пластични изкуства“ на департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет.

Изложбата може да бъде разгледана до 14 март 2015 г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Сноубордисти от световния елит пристигат в България

MIKA

публикувано

на

от

Сноубордисти от световния елит пристигат в България, за специална безплатна демонстрация в Боровец

По покана на Българската марка Stinky Socks в България пристигат двадесет внимателни подбрани сноубордиста от техния световен отбор.

По време на техния престой на родна територия, ще имаме възможност да ги видим в действие на специално организирана безплатна демонстративна сесия в Snow Park Borosport на 27-ми януари (Събота) на плаца пред х-л Рила.

Към нашата държава са се запътили карачи от всички краища на Щатите, Канада, Австралия, Норвегия и Финландия.

Освен да ги гледаме на живо, ще имаме възможност и да покараме заедно, да се запознаем с всеки един от тях, че дори и да сме на парти с тях на афтърпартито с DJ Pussy Ctrl, Jana & Bumbo.

Освен всичко покрай сноуборда на 27.01 от Stinky заедно с Canon са организирали специален фотографски курс за action и сноуборд форография с Danny Kern. Фотограф, който работи с най-големите световни сноуборд медии като Snowboarder Magazine, Transworld Snowboarding както и Японското списание Free Run Mag.

В България ще пристигнат имена като Erik Leon, Nick Dirks, Marcus Rand (Yawgoons), Jake Schaible, Andrew Brewer, Joonas Eloranta, Jessi Blackwell, Jeffy Gabrick и още много.

Повече информация можете да намерите на Facebook събитието тук. (https://www.facebook.com/events/157544251539796/)

Продължете понататък

Lifestyle

NASEKOMO: BG финалиста в глобалния конкурс Chivas Venture

MIKA

публикувано

на

от

снимка:  ПР

NASEKOMO е българският финалист в глобалния конкурс за бизнеси с кауза – Chivas Venture 2018 с общ награден фонд от 1 млн. щ. д., чрез който всяка година се подкрепят иновативни компании, използващи силата на предприемачеството, за да променят средата около себе си към по-добро. Българският стартъп, които ще представи страната ни на финала на състезанието, развива социално отговорен бизнес, базиран на технология за превръщане на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекоми.

NASEKOMO бяха избрани да продължат към световния финал след няколко етапа, като в последния се състезаваха с още три стартиращи социално отговорни бизнеси –Checkpoint Cardio, AGNON и Jamba.

Компанията ще се присъедини към 28-те финалисти от цял свят, които първоначално ще преминат през бизнес акселераторска програма в Оксфорд, а след това ще получат възможност да представят проектите си в рамките на водещия технологичен фестивал TNW Conference в Амстердам през май 2018 г. Там амбициозните предприемачи, ще се състезават за място в челната петица, за да получат своя шанс да убедят международното жури, включващо инвеститори, предприемачи и представители на медиите, че заслужават част от наградния фонд от 1 млн.щ.д.

Националният победител

Проектът на NASEKOMO, базиран на концепцията за кръговата икономика, развива технология, която превръща органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на Black Soldier fly. В дейността си компанията използва способността на насекомите да рециклират органични отпадъци и да ги превръщат бързо и ефективно в протеини, които могат да служат за изхранване на различни видове животни. Ларвите на насекомите се хранят с отпадъците и натрупват протеинова биомаса. След обработка, биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето.

Така по един напълно естествен начин, екипът адресира едновременно два проблема: от една страна натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха и от друга – растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси – обработваема земя, вода и рибен запас. Произведените от NASEKOMO протеини подпомагат и животновъдите, тъй като са по-достъпен начин за фермерите да изхранват своите животни.

„Създадохме NASEKOMO, защото дълбоко вярваме, че много от най-значимите проблеми пред обществото ни имат своите решения, които не изискват огромни бюджети, а по-скоро иновативно и нестандартно мислене. Технологията за извличане на протеини, която развиваме, е доказателство за това. И фактът, че толкова значима инициатива като Chivas Venture открои нашия проект сред десетки други ни показва, че сме на прав път. Това ни дава увереност, че и други хора споделят нашата визия за свят, в който всеки от нас носи отговорност и може да помогне на планетата ни.“ – коментира победата в местното издание Олга Марсенак, съ-основател на компанията.

На 4 април 2018 г., малко преди финала на Chivas Venture 2018, ще стартира и триседмично онлайн гласуване, на базата на което 250 хил. щ. д. от общия награден фонд ще бъдат разпредели между проектите с най-много гласове. На големия финал на състезанието през май 2018 г. международното жури ще определи между кои финалисти ще се разпредели останалата част от наградния фонд.

Допълнитена информация за конкурса: http://www.venture.bg/

Продължете понататък

Горещо