Открийте ни и в

Интервю

Oratnitza и Merudia: „Младият музикант има шанс в България“

MIKA

публикувано

на

Време е за един много шумен рожден ден, защото групите „Оратница“ и „Мерудия“ навършват заедно пълнолетие (10+8) и ще го отпразнуват с общ концерт в клуб *MIXTAPE 5* на 4 ноември от 21:00 ч. Освен това страхотно събитие, двете банди са част и от Fusion Tour 2017 заедно с “Kottarashky & The Rain Dogs” и “BALKAN kHANs” feat. SkilleR.

Въпреки, че натоварената си програма,  Веселин Йовчев (вокал и китара в „Мерудия“), Ася Пинчева (вокал в „Мерудия“ и „Оратница“) и Дияна Василева (вокал в „Оратница) ни отговориха на няколко бързи въпроса.

Предстои ви съвместно завземане на сцената на *MIXTAPE 5* . Какво сте ни приготвили по повод общото пълнолетие?

Веселин Йовчев (вокал и китара в „Мерудия“): Освен традиционното, също и няколко парчета заедно с двете групи, както и представленията на Cirque de la LyuLin и The Groovin’ Pipers.

Ася Пинчева(вокал в „Мерудия“ и „Оратница“): За 4.11. сме подготвили много и различи изненади за нашата публика. Убедена съм, че всички, които заповядат да празнуват с нас, ще се уверят лично!

В момента сте и заедно на турне. Разкажете ни интересна случка от „Fusion Tour 2017“

Веселин Йовчев (вокал и китара в „Мерудия“): В Казанлък се появи една българо-германска двойка, които твърдяха, че живеят в Германия и са пристигнали специално за концерта ни. Други твърдяха, че са пътували 90 км., за да дойдат. Имахме близка среща с луд и агресивен човек, поръчвахме неща, които не фигурират в менюто (с успех), Християн леко си счупи главата в един полилей в Търново…

Ася Пинчева(вокал в „Мерудия“ и „Оратница“): Концертът ни с Мерудия в родния ми град Казанлък беше голяма изненада за мен! Хората толкова много ни харесаха, че след като изсвирихме всичките си парчета, повторихме песен от сета („Сто двайс‘ три Иракли“). Лично на мен това ми се случва за пръв път и бях много щастлива.

Ако музиката отразява живота, какъв ще бъде живота на бъдещето?

Веселин Йовчев (вокал и китара в „Мерудия“): Като музиката на настоящето, вероятно.

Има ли шанс младият музикант в България?

Ася (вокал в „Мерудия“ и „Оратница“): Мисля, че всеки музикант има шанс, но в България, нещата винаги стават по трудния начин. Според мен талантът и добре свършената работа понякога не са толкова важни, колкото късметът и това да си на правилното място в точния момент.

Дияна Василева (вокал в „Оратница): Категорично младият музикант има шанс в България. Въпрос на гледна точка е как усеща и пречупва през себе си музиката, която представя на хората.

Коя е вашата собствена любима песен? Защо?

Веселин Йовчев (вокал и китара в „Мерудия“): Ако става дума за парче на Мерудия, на първо четене се сещам за „Дим“. Затруднявам се да обясня защо харесвам дадена песен. Просто я харесвам.

Ася Пинчева(вокал в „Мерудия“ и „Оратница“):Не бих казала, че имам само една любима песен. Те са много и винаги зависят от настроението ми!

Кои качества са ви помагали най-много през годините? А кои са ви спирали?

Дияна Василева (вокал в „Оратница): Едно от най-важните качества е това човек да докосва хората с музиката си, да бъде индивидуален. Когато човек прави музика от сърце никое качество не може да го спре.J

Кои са най-ценните съвети, които сте получавали някога? А кои са най-ценните съвети, които сте давали?

Ася Пинчева(вокал в „Мерудия“ и „Оратница“): Най-ценният съвет, който съм получавала някога е от моите родители. Независимо колко сцени покоря по света и колко известна стана някой ден, никога да не забравям откъде съм тръгнала и важните за мен хора. J Смело мога да кажа, че най-ценният съвет, който съм давала е: „Никога да нямаш очаквания!“ Лично на мен този съвет ми е помогнал в много ситуации.

Дияна Василева (вокал в „Оратница): Всички съвети, които сме получавали са ценни и градивни. Най-важен съвет – сценично поведение. Не обичам да давам съвети.

Ако пътуването във времето беше възможно, къде бихте отишли? Защо?

Ася Пинчева(вокал в „Мерудия“ и „Оратница“):Човек не трябва да съжалява за нищо в живота си, но ако пътуването във времето беше възможно, бих искала да преживея някои неща по различен начин и да променя грешно взети решения.

Веселин Йовчев (вокал и китара в „Мерудия“):Сигурно в някой момент, в който съм допуснал грешка, за да я поправя.

Ако можеше да сте супер герои, кои бихте били и каква суперсила бихте притежавали?

Веселин Йовчев (вокал и китара в „Мерудия“):Супер силата да съм себе си. Супер мен.

Разделяйки се с талантливите музиканти, бързаме да ви напомним, че Happy BassDay предстои. Датата е 04.11, а билети можете да намерите в мрежата на Ticketlogic, Магазин “На Тъмно”, Книжарници “Booktrading”, “Fastpay”, “Office 1 Superstore”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Диета, спорт и нови тeхнологии връщат фигурата и самочувствието ни 

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Препоръките на кинезитерапевта Цветелина Бижева след дългата изолация 

Цветелина Бижева работи като кинезитерапевт в столичната клиника Persona. Тя е докторант към НСА, катедра  „Кинезитерапия и рехабилитация“ и състезател по водна топка към WSV Basel, Швейцария.

Ето и нейните съвети как да влезем бързо във форма след изолацията:

Какви са последиците за тялото ни след дългото стоене у дома?

Стоенето вкъщи продължително време води от една страна до обездвижване, а от друга до учеличаване количеството на приета храна. Намалената двигателна активност в комбинация с увеличения прием на храна води до нарушение в енергийния баланс – невъзможност да се изразходи енергията, която приемаме. Следователно една от най-вероятните последици от стоенето вкъщи два месеца е наднорменото тегло. За спортистите, дори за онези, за които спортът е хоби, но тренират редовно, лишението от тренировките би довело до загуба на спортна форма, намаляване на издръжливостта, силата, тонуса на мускулатурата и т.н.

Някои хора спортуват, други не стават от дивана по време на изолацията. Какви травми могат да си докарат всяка от двете групи?

Полезно е да се спортува, но трябва да се притежава известна двигателна култура, за да се предотвратят травми и контузии. Спортистите знаят как да се предвазват. Травми могат да си докарат хората, които преди не са се занимавали със спорт и сега за пръв път решават да правят нещо вкъщи, и то без инструктор. При тях има голяма вероятност от наранявания като навяхване или разтежение. Затова се необходими основни познания за загрявка на тялото преди по-голямо натоварване, както и за правилното изпълнение на всяко упражнение от гледна точка на изходно положение, посока на съпротивление, правилен захват на гири и ластици и др. При хората, прекарващи целия ден на дивана пред телевизора, има опасност от продължително заемане на неправилна позиция на тялото, което може да доведе до поява на болки в ставите, или дискомфорт, най-често в областта на шията и кръста.

Работата у дома пред таблета – как да предотвратим схващания? Къде най-често възникват те, какви упражнения да правим у дома?

Дългото време, прекарано пред компютъра често, води до поява на болки и дискомфорт в шийния и лумбалния дял, често страда и раменият пояс. Обострят се някой ставни проблеми, стари травми или хронични заболявания като плексити и др. Съветите към хора със седящи професии е често раздвижване или извършване на няколко упражнения на всеки час по време работния ден. Биха могли да правят кратки разходки в стаята, или упражнения за горната част на тялото, докато са седнали – по няколко кръгови движения в рамените стави, няколко завъртания или наклони с главата. След края на работния ден могат също да практикуват и някакъв спорт.  Например упражнения в домашна обстановка – лицеви опори и коремни преси, пилатес, йога или упражнения с швейцарска топка, гирички, терабан ластици и подобни. Всеки вид движение е полезно.

Как  да бъде осъществен по-леко прехода от застоял към активен живот? 

Целта на всички ни е да се върнем към нивото си на активност от преди тези два месеца. Но това трябва да стане постепенно, тъй като по принцип всички до някаква степен сме загубили форма за това време. Редно е сега да започнем с по-малко натоварване и по-ниска интензивност отколкото преди. Поне на първо време можем да намалим броя на тренировките или тяхната продължителност, докато организмът ни се приспособи след дългото обездвижване.

Вече можем да спортуваме на открито. Кои са най-подходящите спортове?

Това е строго индивидуално. Най-подходящият спорт е този, който ни доставя удоволствие. Дали ще бъде джогинг или каране на велосипед и ролери, игра на тенис, волейбол или плуване, всичко е полезно. Дори обикновена разходка в парка или в планината също е здравословна.

Специално за децата, които учат онлайн. Как и колко да се движат?

Дистанционното обучение е нещо ново за нас. То кара децата да стоят седнали на стол пред мониторите от сутринта до ранния следобяд. Редно е след приключване на учебните занятия децата да излизат навън да се разхождат, спортуват и да играят на чист въздух поне един час, ако може и повече.

Ако сме качили няколко килограма какво съветвате да се направи?

Да се намали приема на храна и постепенно да се увеличи  двигателната активност.

На прага на лятото сме, как да влезем във форма за един месец?

Малко трудно се влиза във форма за един месец, аз предпочитам да се започне по-от рано и нещата да станат постепенно. Влизането във форма е свързано с правилно хранене, правилна двигателна програма и използването на допълнителни козметични процедури, които да помогнат оформянето и изглаждането на телата ни. Но при всички случай не трябва да се разчита само на едно от изброените неща.

Кои нови технологии ни помагат да оформим добра фигура? Разкажете за тях.

Що се отнася до оформяне на мускулатурата, несъмнено са необходими физически упражнения. За стягане и изглаждане обаче има определени технологии, които могат да помогнат. Най-известната технология у нас е радиочестота (радиочестотен лифтинг). Има различни варианти на тази технология, вградена в различни апарати. Използват се и технологии с вакуум. Съществува един апарат Venus Legacy, в който са комбинирани и двете технологии – радиочестота и вакуум, което съществено съкращава времето, необходимо за третиране на определената зона и води до по-бързо постигане на желаните резултати. Друга нова технология е Ендосферата, която представлява комбинация от микровибрацията и микрокомпресията. Тази технология, в допълнение към лекия натиск от страна на терапевта, извършва дълбокотъканен масаж, който има 5 основни ползи: дренира, подобрява кръвообращението, обезболява, реструктурира и повишава мускулния тонус. Различните технологии могат да бъдат прилагани както поотделно, така и в комбинация, според нуждите и желанията на всеки клиент. Те водят до разнасяне на мастните натрупвания под формата на целулит, тонизират мускулатурата и в резултат на това се подобрява общия вид на тялото.

Моделът за красота се сменя. Сега е на мода фит тялото, който е не само ген, но и усърдни тренировки. Възможно ли е с новите процедури да постигнем този модел? 

Какъвто и ген да носим, всеки от нас има нужда от поддържане на фигурата, все пак годините и гравитацията не прощават на никого. Естествено, усърдните тренировки водят до по-добър външен вид, по-стегната мускулатура, по-симетрично тяло, но все пак състоянието и гладкостта на кожата могат да бъдат подпомогнати с някой от споменатите модерни технологии.

Продължете понататък

Интервю

Васил Петров: „Аполония е дълга традиция, но винаги те предизвиква да направиш нещо ново“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Васил Петров изпълни популярни рок и поп песни от 80-те и 90-те години на миналия век в суинг джаз аранжимент на 34-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония 2018. Проектът Rock Swings бe съвместен с Военния биг бенд на Стара Загора, който е част от духовия оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада с диригент кап. Цветомир Василев. Към военната формация принадлежат и младите фънкари от Overground Brass Band.

След това зашеметяващо изпълнение на авторски аранжименти в различен акомпанимент на биг бенд и щрайх на хитове на Metallica, Стинг, Soundgarden, AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin и др., имахме удоволствието да се срещнем и да разговаряме с невероятният Васил Петров.

Здравейте! Тази година отново силно развълнувахте публиката на ежегодния фестивал Празници на изкуствата Аполония. Как се почувствахте отново в Созопол и на сцената на Аполония?

Kакто обикновено, чудесно. Аполония е дълга традиция, но винаги те предизвиква да направиш нещо ново.

Имали сте участия на редица места, както в България, така и в чужбина. Къде е мястото, където имате най-добри спомени и където бихте искали да се завърнете за концерт?

Почти навсякъде, където съм бил. Очарованията са различни.

снимка: ПР

Кои са музикантите, с които с най-голямо удоволствие работите?

Това са най-добрите български музиканти, с които, слава Богу, имам удоволствието да работя – Заберски-младши, Стунджи Янкулов и много други (без да се обиждат тези, които не споменавам). Чест е да работя и с музиканти извън България, разбира се.

Коя е музиката, която изпълнявате с най-голяма любов?

Талантливата.

Мислили ли сте с какво друго щяхте да се занимавате, ако не беше музиката и пеенето?

Харесвам почти всички останали изкуства, като приоритет ми е живописта без да подценявам киното, театъра и литературата. Бих се занимавал и с някоя прозаична професия, като например автомонтьор, за какъвто съм учил навремето.

На тазгодишното издание на Аполония представихте най-новия Ви музикален проект ROCK SWINGS в колаборация с Военния бигбенд на Стара Загора. Ще ни разкажете ли с няколко думи за концерта Ви и за емоциите, преживени на сцената?

…. И щрайх-квартет София. Беше вълнуващо, защото за първи път се сблъсквам с така направени рок и поп стандарти. В същото време, ме беше страх да не сбъркам нещо в сложно направените аранжименти. Орекстърът акомпанира, както и солира забележително. Адмирации за инструменталистите-солисти – Вальо Геров, Венци Благоев, Станислав Арабаджиев и много други.

Как се роди идеята за проекта ROCK SWINGS?

Тя е изцяло на диригента на Старозагорския Военен Биг Бенд – кап. Цветомир Василев. Имаше сериозна селекция, както и дискусия впоследствие кои песни да присъстват и кои не, но накрая постигнахме консенсус.

снимка: ПР

Труд и талант стигат ли, за да станеш успешен музикант и изпълнител?

Заедно с добър мениджмънт, да.

БГ публиката проявява значителен интерес към джаз и суинг интерпретации на съвременни музикални хитове. Ще чуем ли някои от тях във Ваше изпълнение?

Последните ми проекти са свързани именно с това.

На 12 ноември тази година предстои второто издание на „СИНАТРА:ВЕГАС“. Бихте ли разказали какви изненади подготвяте?

Ако ви разкажа няма да има толкова изненади, но все пак мога да кажа, че спектакълът търпи развитие, както по отношение на репертоара, така и по отношение на дълбочината, пищността на шоуто, хореографията и театралността. Във второто издание специални гости са Брус Джонсън (САЩ), Михаела Филева и още един гост, който предстои да обявя скоро. За дизайна на новите костюмите на балета се грижи Кремена Халваджиян, а хореограф е Алекс Енева. Режисьори са Румен Григоров и Алекс Борназ.

Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Повече информация за програмата на Аполония можете да намерите на: https://www.apollonia.bg/

И на Facebook страницата на Фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

Въпросите за МИКА подготви Дамян Симонски.

Продължете понататък

Горещо