Открийте ни и в

Интервю

Oratnitza и Merudia: “Младият музикант има шанс в България”

MIKA

публикувано

на

Време е за един много шумен рожден ден, защото групите „Оратница“ и „Мерудия“ навършват заедно пълнолетие (10+8) и ще го отпразнуват с общ концерт в клуб *MIXTAPE 5* на 4 ноември от 21:00 ч. Освен това страхотно събитие, двете банди са част и от Fusion Tour 2017 заедно с “Kottarashky & The Rain Dogs” и “BALKAN kHANs” feat. SkilleR.

Въпреки, че натоварената си програма,  Веселин Йовчев (вокал и китара в “Мерудия”), Ася Пинчева (вокал в “Мерудия” и “Оратница”) и Дияна Василева (вокал в “Оратница) ни отговориха на няколко бързи въпроса.

Предстои ви съвместно завземане на сцената на *MIXTAPE 5* . Какво сте ни приготвили по повод общото пълнолетие?

Веселин Йовчев (вокал и китара в “Мерудия”): Освен традиционното, също и няколко парчета заедно с двете групи, както и представленията на Cirque de la LyuLin и The Groovin’ Pipers.

Ася Пинчева(вокал в “Мерудия” и “Оратница”): За 4.11. сме подготвили много и различи изненади за нашата публика. Убедена съм, че всички, които заповядат да празнуват с нас, ще се уверят лично!

В момента сте и заедно на турне. Разкажете ни интересна случка от „Fusion Tour 2017“

Веселин Йовчев (вокал и китара в “Мерудия”): В Казанлък се появи една българо-германска двойка, които твърдяха, че живеят в Германия и са пристигнали специално за концерта ни. Други твърдяха, че са пътували 90 км., за да дойдат. Имахме близка среща с луд и агресивен човек, поръчвахме неща, които не фигурират в менюто (с успех), Християн леко си счупи главата в един полилей в Търново…

Ася Пинчева(вокал в “Мерудия” и “Оратница”): Концертът ни с Мерудия в родния ми град Казанлък беше голяма изненада за мен! Хората толкова много ни харесаха, че след като изсвирихме всичките си парчета, повторихме песен от сета („Сто двайс‘ три Иракли“). Лично на мен това ми се случва за пръв път и бях много щастлива.

Ако музиката отразява живота, какъв ще бъде живота на бъдещето?

Веселин Йовчев (вокал и китара в “Мерудия”): Като музиката на настоящето, вероятно.

Има ли шанс младият музикант в България?

Ася (вокал в “Мерудия” и “Оратница”): Мисля, че всеки музикант има шанс, но в България, нещата винаги стават по трудния начин. Според мен талантът и добре свършената работа понякога не са толкова важни, колкото късметът и това да си на правилното място в точния момент.

Дияна Василева (вокал в “Оратница): Категорично младият музикант има шанс в България. Въпрос на гледна точка е как усеща и пречупва през себе си музиката, която представя на хората.

Коя е вашата собствена любима песен? Защо?

Веселин Йовчев (вокал и китара в “Мерудия”): Ако става дума за парче на Мерудия, на първо четене се сещам за “Дим”. Затруднявам се да обясня защо харесвам дадена песен. Просто я харесвам.

Ася Пинчева(вокал в “Мерудия” и “Оратница”):Не бих казала, че имам само една любима песен. Те са много и винаги зависят от настроението ми!

Кои качества са ви помагали най-много през годините? А кои са ви спирали?

Дияна Василева (вокал в “Оратница): Едно от най-важните качества е това човек да докосва хората с музиката си, да бъде индивидуален. Когато човек прави музика от сърце никое качество не може да го спре.J

Кои са най-ценните съвети, които сте получавали някога? А кои са най-ценните съвети, които сте давали?

Ася Пинчева(вокал в “Мерудия” и “Оратница”): Най-ценният съвет, който съм получавала някога е от моите родители. Независимо колко сцени покоря по света и колко известна стана някой ден, никога да не забравям откъде съм тръгнала и важните за мен хора. J Смело мога да кажа, че най-ценният съвет, който съм давала е: “Никога да нямаш очаквания!” Лично на мен този съвет ми е помогнал в много ситуации.

Дияна Василева (вокал в “Оратница): Всички съвети, които сме получавали са ценни и градивни. Най-важен съвет – сценично поведение. Не обичам да давам съвети.

Ако пътуването във времето беше възможно, къде бихте отишли? Защо?

Ася Пинчева(вокал в “Мерудия” и “Оратница”):Човек не трябва да съжалява за нищо в живота си, но ако пътуването във времето беше възможно, бих искала да преживея някои неща по различен начин и да променя грешно взети решения.

Веселин Йовчев (вокал и китара в “Мерудия”):Сигурно в някой момент, в който съм допуснал грешка, за да я поправя.

Ако можеше да сте супер герои, кои бихте били и каква суперсила бихте притежавали?

Веселин Йовчев (вокал и китара в “Мерудия”):Супер силата да съм себе си. Супер мен.

Разделяйки се с талантливите музиканти, бързаме да ви напомним, че Happy BassDay предстои. Датата е 04.11, а билети можете да намерите в мрежата на Ticketlogic, Магазин “На Тъмно”, Книжарници “Booktrading”, “Fastpay”, “Office 1 Superstore”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Интервю

Ophan разказват за Wacken в интервю с PartyTr1p Br0s и Фрактура

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Миналата неделя Фрактура и PartyTr1p Br0s ви срещнаха с Ophan. За да разберете повече гледайте пълната версия на интервюто в канала на PartyTr1p Br0s в Youtube.

Целта на съвместната инициатива на Фрактура и PartyTr1p Br0s е да запознае публиката с изпълнителите, които творят на българската алтернативна и рок сцена. Акцентът в интервютата е върху личността, светогледа и размислите на дадения артист.

Интервютата в предаването „Фрактура“ се излъчват по телевизия Diema всяка седмица в неделя от 24:00 ч. и с повторение в петък от 00:30 ч.

PartyTr1p Br0s цели подпомагане и популяризиране на родни изпълнители, и e част от компанията за международен аутсорсинг на видео и аудио продукции Brain Stock Footage House.

Абонирайте се за канала на PartyTr1p Br0s в Youtube и харесайте страницата във Facebook, за да научавате последните новини.

 

 

 

Продължете понататък

Интервю

„Лот Лориен“ записва новия си магичен албум

MIKA

публикувано

на

от

фотография: личен архив „Лот Лориен“,
колаж: „Скендерман“.

„Лот Лориен“ едва ли има нужда от представяне в България, но все пак за тези които не са запознати, ето какво казва за групата известния британски музикален експерт Трев Тийсдъл: „Винаги е удоволствие за мен да чуя, че „Лот Лориен“ имат нов музикален материал, защото въпреки промените в състава през годините, винаги музиката им е била на висота и в нея има…..магия!

Името на групата произлиза от „Властелинът на пръстените“, а нейния музикален пейзаж се базира на основата на фолклора и поражда асоциации с произведението на Толкин.  Групата основана преди 22 години в България съчетава английски и български фолклор, класика, етно, рок и джаз инструментариум. Извървяла е дълъг път с много участия в ТВ и радио предавания, фестивали, албуми и турнета. Водена от китариста и композитор Кирил Георгиев, „Лот Лориен“ може да се гордее с последната си музикална продукция и въпреки, че вече е базирана във Великобритания в Леамингтън, не е по-малко впечатляваща.

Новият мултикултурен състав включва китарист, композитор и лидер – Кирил Георгиев от България, Адам Юревич – класическа китара от Полша, свирещ и на испанска, електрическа и бас китари. Неговите влияния са от различни стилове на велики музиканти като Роланд Диенс, Пако де Лусия, Франк Запа, Диджей Кръш.  Джейк Уилсън – вокал – британски фолк рок китарист и композитор повлиян от Ричард Томпсън, свири собствена музика и има в биографията си сътрудничество с бившия член на легендарната брит група „Феърпорт Кънвеншън“: цигуларя Дейв Сърбрик, който описва Джейк като един от най-добрите съвременни китаристи и автори на песни…..И на края изглежда, че „Лот Лориен“ отново са на линия и създават тяхната собствена магия отново!“

Новият проект на групата се казва„Лот Лориен с Джейк Уилсън“ и в момента се записва нов албум (започнат през март 2017), който трябва да бъде готов до края на 2018 година.  През май 2017 , излезе пилотния сингъл „Дъ кийпър“.  С „Лот Лориен и Джейк Уилсън“ разговаря Румяна Тенева. Интервюто е реализирано със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“.

Как бихте описали на кратко музикалния стил на групата?
Джейк:  Като интересен хибрид между британска фолклорна песен и лирика с „източно-европейски“ музикални аранжименти.

Има ли връзка между Вашето творчество, текстове, музика и Вашата родна страна?

Джейк:  Абсолютно! Музикалните аранжименти направени от Кирил и Адам имат много силно източно-европейски аромат, но текстовете които използваме са основно британски фолклорни песни, които пренаписах и ги изпълних с моя  характерен английски глас.

Кое обединява членовете на групата?

Джейк: Обединява ни любовта към фолклорната музика от други страни и  желанието да направим песни, които носят послание и съчетават традиционност и иновативност.

Какво ви вдъхновява?

Джейк: Вдъхновяват ме зашеметяващите музикални аранжименти на Кирил и Адам и страстта да се разкажат истории запазени в британските фолклорни песни по един нов и завладяващ начин.

Адам: Голямо вдъхновение имам от свободата която Кирил и Джейк ми дават по време на звукозаписни сесии, аранжиране и смесване. Мога да експериментирам докато се записва и се отварям напълно когато правя своите китарни аранжименти. Прекрасните композиции на Кирил са двигател помагащ за идването на интересни идеи. Много вдъхновяващо и полезно е и сътрудничеството с Анчо Пенчев (мастеринг инжeнер) който ни помага да направим финалния звук в нашите записи.

Обичате ли да пътувате?

Джейк: Да. Въпреки, че не съм бил още в България, посещавал съм много интересни и различни страни по света включително Антарктика, където изпълнявах песни композирани в памет на полярния изследовател Капитан Робърт Скот и членовете на неговата експедиция. (за повече инфо, можете да посетите http://www.jakewilsonmusic.com )

Моля разкажете ни нещо интересно във връзка с бъдещия нов албум.

Джейк: Всеки от нас свири на различен тип китара – с метални струни (Кирил), класическа (Адам) и резонаторна (моята) – така, че нашия звук като трио е много различен и нестандартен.

Какво обединява членовете на Вашата група?

Адам: Според мен основното нещо което ни обединява е отношението ни към музиката. Всеки един от нас е изцяло отдаден да направи най-добрия музикален материал. Няма граници или националности.  Когато работим заедно ние се уважаваме един друг и приемаме различното мнение, така, че ние дискутираме (анализираме) в голяма дълбочина всички детайли относно сола, вокали, аранжименти и т.н. и никога не позволяваме на нашето его да влияе по негативен начин на нашата музика, а напротив насочваме го в правилната посока за да правим най-доброто за нея.

Кирил, Вие сте един от съоснователите на международния арт форум „БезГраници“ и участник в предходни издания. Как изкуството помага за премахване на граници в света и между хората?

Кирил: „БезГраници“ се утвърди на международната сцена като едно ярко събитие, което успя да сплоти сериозен кръг от съмишленици, готови да работят за популяризирането на различни некомерсиални течения в музиката и визуалните изкуства. През изминалите години форума надрасна стартовото си ниво, успя значително да се развие и преди всичко да се запази (през всички икономически и културни турбуленции през последните 15 години). Това е огромен кредит за неговите организатори. В действителност група „Лот Лориен с Джейк Уилсън“  въплъщава идеите дали името и генерирали появата на Международния арт форум „БезГраници“. Нашият проект не би бил възможен без идеята за Обединена Европа и е добър пример за съвместна работа на музиканти от различни националности водени от идеята, че изкуството е универсален език за общуване.  „Лот Лориен с Джейк Уилсън“ развива идеята за фолклорна смес, заложена още в предишните албуми на групата, но сега акцентът е поставен върху британския фолклор. Ние запазваме традиционните текстове, но създаваме нова (оригинална) музика. Така песните носят своето послание, но имат ново и непознато звучене.

Кирил, моля разкажете и за новите членове на групата, и новата музикална посока на развитие.

За мен е удоволствие, чест и привилегия да работя с Адам Юревич и Джейк Уилсън (във формата на „Лот Лориен” и „Лот Лориен с Джейк Уилсън“”). Те са  музиканти с огромен талант и професионализъм. Носители са на оригинални и креативни идеи. Съвместната ни студийна работа е като едно фантастично пътуване, в което ние откриваме непознати музикални хоризонти.  Адам е отговорен за записването, смесването и музикалното продуциране на проекта, а същевременно е  креативна сила не само в „Лот Лориен“, но и в набиращата популярност британска формация „Джаба Картел“. С идването си Джейк даде  ново лице на формацията. Той не само издигна до неочаквано високо равнище вокалните партии и хармонии, но също така промени и звука на групата със звученето на резонаторната си китара. Често се шегуваме, че нашият музикален стил може да бъде определен като Източноевропейски британски фолк фюжън с испански елементи.

Решихме да се свържем с британския музикален експерт  Трев Тийсдъл и да му зададем един въпрос свързан с групата. Ето какво го попитахме и какво отговори той: „ Какво мислите за съществуването на такава британска фолк група като „Лот Лориен“ (която е рожба на глобализма)  в същото време когато има силно анти-глобалистично течение във Великобритания (като Брекзит например)?“

Трев Тийсдъл: Да бъда честен, когато слушам „Лот Лориен“ не си мисля за политически или социални концепции като глобализъм или анти-глобализъм. Музиката ме вкарва в друг свят на фолклорните легенди и митологията. Тя говори сама за себе си. Ако започна да мисля за подобни концепции ще се развали магията! Както и да пропада политиката, каквито и последствия да има, в края на краищата ако хората приемат креативния дух и го изразят независимо от коя култура са вдъхновени – тогава няма разделение.  Всичко е свързано с един и същ импулс – да се направи нещо прекрасно в света, нуждаещ се от това. Аз много харесвам това, че „Лот Лориен“ не виждат бариери създавайки изкуство, така те включват различни  палитри в тяхната музика безпроблемно. Това обогатява звука и душата! „Лот Лориен“ излизат извън обсега на стереотипите и показват как обикновените хора, както музикантите, могат да живеят заедно и да създават магия заедно вместо конфликти!

Продължете понататък

Горещо