Открийте ни и в

Tехнологии

SAMSUNG показа, че технологиите обогатяват живота у дома

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Тазгодишното издание на ежегодното проучване на Samsung Techonomic Index 2015, представено днес, представлява най-задълбоченото изследване за това как българите взаимодействат с технологиите. Проучването се провежда за втора поредна година и вече обхваща 18[i] европейски държави, разкривайки навиците и поведението на хората при използване на редица електроуреди и устройства.

Новото проучване показва, че българският дом на 2015 г. се е превърнал в нещо много повече от обикновено място, в което се храним, почиваме си и спим. Това е центърът на нашата лична културна вселена – работно място, място за обучение и забавление, където се свързваме с нашите близки и приятели и черпим вдъхновение от света около нас. Технологиите обогатяват това изживяване и при среден брой от 20[ii]устройства, притежавани от едно домакинство, което е повече от средното за Европа – 19 устртойства, пътят към по-интелигентни домове не показва признаци на затихване.

Инвестициите за дигитално образование растат, докато времето, прекарано в игри на мобилните устройства, намалява

  • 79%[iii]от респондентите лично използват образователно съдържание, сравнено с 65%, които ползват игри или приложения за забавление
  • 61%[iv]от домакинствата са платили за достъп до образователно съдържание през последния месец, в сравнение с 46%, които са платили за игри или приложения за забавление

Технологиите дават възможност на българите да разширят своето поле за образование и обучение. Месечно домакинствата харчат повече за образователни материали (19.40 лв.), отколкото за игри за мобилни устройства (14.83 лв.) и материали за забавление като книги (15.18 лв.), сваляне на филми (14.16 лв.) и сваляне на музика (14.04 лв.)[v]. В един стандартен ден 35%[vi] от участниците в проучването прекарват средно поне час, посветени на образователен материал.

Култура при поръчване на съдържание on demand

  • 30%[vii]от домакинствата в България са платили през последния месец за достъп до филми онлайн, сравнено с 24% от домакинствата в Европа.
  • Един на всеки четирима българи (27%[viii]) плаща за дигитални книги, списания и т.н., сравнено с един от всеки петима европейци (21%).
  • 91.6%[ix] от българите участват в дейности в социалните мрежи, в сравнение със74.5% средно за Европа.

През последните 12 месеца се наблюдава значително увеличение в консумацията на мобилен 4G и употребата на свързан с интернет хардуер като смарт телевизори и таблети. Това нарастване на достъпа до по-добра интернет свързаност ни дава възможност да разширим своето познание, да се научим на нови неща, да изследваме различни изкуства и да научаваме повече за различни култури – и на всичко това можем да се насладим от удобството и комфорта на собствения си дом.

Oт информативните и често образователни презентации в TED Talks до онлайн езикови курсове и YouTube видеа от типа „как да“, българските домакинства все повече търсят информация онлайн, за да задоволят своята жажда за знание и да откриват нови неща. Почти три четвърти (72%[x]) от българите редовно гледат онлайн телевизия, филми или видео съдържание, сравнено с 54% от европейците. Дигиталните книги и публикации също са популярни, като почти половината от българите (43%[xi]) избират да ги четат поне веднъж седмично.

Днес разполагаме с безкрайни възможности, буквално на върха на пръстите си. Продължаващото доминиране на социалните мрежи означава, че нашето ежедневие у дома е по-социално свързано от когато и да било. Потенциалът на Интернет на нещата също ще нарасне, тъй като начина, по който използваме своите интернет свързани уреди и устройства, непрекъснато се развива.

Обратно към телевизията – гледаме по 4 ч. и 8 мин.[xii] всеки ден

  • Българите прекарват най-много време пред телевизора – 4 ч. и 8 мин. – повече от всички европейци, които гледат телевизия средно по 3 ч. и 7 мин.
  • Гледаме повече телевизия (4 ч. и 8 мин.), отколкото използваме лаптопи (3 ч. и 44 мин.)[xiii]
  • 64%[xiv]от българите редовно свалят тв съдържание

Всеки втори (48%)[xv] използват своя телефон/таблет/PC или лаптоп, за да гледат телевизия, докато са в движение

Изненадващо, независимо от широката употреба на смартфони, таблети и други устройства за забавление, телевизията все още е предпочитаният избор за българите, за да гледат различно съдържание от вкъщи. За българските семейства гледането на телевизия, докато качват или разглеждат съдържание във Facebook, се е превърнало в нещо нормално.

Време за домакинстване

  • Времето, прекарано в използване на готварски електроуреди, е обикновено 1 ч. и 41 мин.[xvi]дневно, сравнено с 1 ч. и 6 мин. средно за Европа
  • 55%[xvii]от потребителите използват уреди за почистване всеки ден в сравнение с 46% от европейците

Разпространението на кулинарни канали и предавания, нашумелите известни готвачи и нарастващия брой кулинарни блогъри доведоха до демократизация на готвенето. Богатството от налично съдържание, което ни помага да се справяме с различни кулинарни предизвикателства, показва нарастващия апетит на хората към експериментиране с нови съставки и техники. При това не само при специални поводи – 89% от българите използват своите готварски електроуреди всеки ден.

„Днес домовете ни са центъра на нашата културна вселена. Показателното увеличаване на дигиталните медии, по-качествено съдържание и по-голям брой устройства носи след себе си толкова много възможности. Нарастването на глобалната свързаност означава, че ние всъщност изживяваме период на безпрецедентни промени. Имаме възможността да изследваме света, да се образоваме и да обогатяваме житейския си опит директно от своя дом“, коментира Христофор Петков, Samsung Electronics България.

[i]Lightspeed GMI са интервюирали 18 000 души на възраст над 16 г. чрез онлайн панели в Австрия, Белгия, България, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Румъния и Великобритания (1000 души във всеки пазар). Данните са претеглени спрямо националния профил по пол и възраст на всяка държава. Интервютата са извършени онлайн в периода 21 април – 18 май 2015 г. Lightspeed GMI осъществиха работата на терен, докато Blue Rubicon извършиха анализа и подготвиха докладите.
[ii]Средният брой устройства, притежаван от едно домакинство на респондентите в проучването е 19.99. В това число се включват следните устройства: мобилен телефон, таблет, PC/лаптоп, принтер, фотоапарат, телевизор, видео плейър, готварска печка, прахосмукачка, игрова конзола, аудио/ Hi-Fi система.
[iii]78.5% от всички респонденти осъществяват достъп до образователно съдържание през своя мобилен телефон, таблет, PC/лаптоп;
[iv]61.10% от домакинствата, които през последния месец са платили за достъп до съдържание или услуги, са платили за достъп до образователно съдържание.
[v]Средни стойности, изчислени като средна стойност на сумата, изразходвана през изминалия месец, в който съдържанието или услугата, са били закупени.
[vi]35% от тези, които осъществяват достъп до образователно съдържание, го правят обичайно поне за един час на ден.
[vii]30.42% от домакинствата в България са платили през последния месец за достъп до филми онлайн.
[viii]27.46% от потребителите са платили през последния месец за достъп до дигитални книги, списания и т.н.
[ix]91.6% от респондентите лично използват своя мобилен телефон/ таблет/ PC/ лаптоп за достъп до социални мрежи
[x]72% от респондентите гледат онлайн телевизия, филми или видео съдържание поне веднъж в седмицата.
[xi] 43% от респондентите осъществяват достъп до дигитални книги или списания поне веднъж седмично.
[xii]Респондентите прекарват по 4ч. и 8 мин. в гледане на телевизия всеки ден.4ч. и 8 мин е средна стойност за времето, което респондентите прекарват в гледане на телевизия, когато гледат.
[xiii]Респондентите използват лаптоп/ PC Средно по 3 ч. и 44 мин. на ден, когато използват.
[xiv]63.60% от респондентите свалят тв съдържание, филми или видео поне веднъж в седмицата.
[xv]48% от респондентите използват своя телефон/таблет/PC или лаптоп, за да гледат телевизия, докато са в движение (по време на полет със самолет, пътуване с влак, пътуване до работното място и т.н.).
[xvi]1 ч. и 41 мин. е средното време, което респондентите обичайно прекарват, използвайки готварски електроуреди, когато го правят. Готварските електроуреди включват готварска печка (фурна, котлон) и микровълнова печка.
[xvii]55% от респондентите заявяват, че използват уреди за почистване всеки ден.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 1 седмица

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 1 седмица

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Lifestyleпреди 1 седмица

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

Acronis пуска ключова нова версия на решението си за виртуализиране на компютърни системи и киберзащита на периферни устройства – Acronis Cyber Infrastructure 3.0

Tехнологиипреди 2 седмици

С апликацията E-SOS проследяваме в реално време новия опит за рекорд на Кирил Николов-Дизела

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Горещо