Открийте ни и в

Общество

Shell отваря първия си LNG обект в Полша

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Първият търговски обект на Shell за зареждане на камиони с втечнен природен газ (LNG) отвори врати в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в югозападна Полша. Откриването на комплекса е още една стъпка, която компанията предприема за постигането на целта си за декарбонизиране на транспорта в Европа. Станцията край Вроцлав е един от 39-те LNG обекта на Shell, които в момента се изграждат в рамките на проекта BioLNG EuroNet Consortium. Той обединява основни играчи в сектора да създадат LNG коридор за камиони, които се движат на синьо гориво, простиращ се от Испания до Полша. В рамките на тази инициатива в Полша ще бъдат изградени 8 комплекса за втечнен природен газ. 

Амбицията на Shell е бизнесът ѝ да бъде с нулеви нетни емисии до 2050, или дори в по-кратък срок, в унисон с нуждите на обществото и клиентите. Като част от това, компанията инвестира в нисковъглеродни горива, включително природен газ.

„Щастлив съм, че откриваме нашия първи LNG обект в Полша, който позволява на клиентите ни да карат камионите си на нисковъглероден втечнен природен газ. Проучванията потвърждават, че LNG може да допринесе за намаляване на местните емисии на отработени газове и на емисиите на парникови газове в глобален мащаб. Това може да доведе до подобряване на качеството на въздуха в нашите градове. В бъдеще газът ще бъде своеобразен партньор на възобновяемите енергийни източници при осигуряването на енергия и ще е от съществено значение за задоволяване на нарастващото търсене на енергия. Нещо повече, развитието на LNG може да допринесе значително за подобряването на конкурентоспособността на полския тежкотоварен сектор, а и на цялата полска икономика, тъй като страната запазва позицията си на абсолютен лидер в автомобилния транспорт в Европа“, каза Пьотр Дживок, изпълнителен директор на Shell Полша.

Първият обект за втечнен природен газ на Shell в Полша се намира в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в района на ключовия полски транспортен и логистичен хъб по важен европейски транспортен коридор, близо до магистрали A4 и S8. Комплексът е с капацитет 31,5 тона газ и така могат да се зареждат между 120 и 150 камиона дневно. Той също така предлага богата гама от други продукти и услуги, както и всички необходими удобства за шофьорите, включително паркинг за камиони и душове.

Новооткритият полски обект е 21-вата станция за LNG на Shell в Европа. Останалите са разположени в Белгия, Франция, Турция, Холандия, Испания и Германия. В момента в Полша има над 20 компании, които разполагат с Shell LNG карти и могат да зареждат автопарковете си с втечнен природен газ на всички станции на компанията в Европа.

Планира се следващите LNG обекти в Полша да бъдат построени в Швиецко и Познан, а в последствие и на други локации.

Къде стои България?

Използването на LNG за транспорта тепърва навлиза в България. Необходима е съответната регулаторна рамка и по-значими допълнителни държавни стимули към вече въведеното намаление от 50% на българските пътни такси за камиони на втечнен природен газ. Това ще позволи на страната ни да бъде включена в картата на транспортните коридори за LNG за превозвачи, решили да се възползват от предимствата на това гориво за тежкотоварния транспорт. В момента няколко български превозвача са част от глобалната декарбонизация, като използват горивна карта Shell LNG и зареждат втечнен природен газ от обекти Shell извън България, разположени в Европа.

Предимствата на LNG за тежкотоварни превози

Очаква се нарастващото търсене на енергия за транспорта да продължи. Понастоящем секторът е отговорен за около една четвърт от глобалните емисии на въглероден диоксид. Затова е необходимо по-широко прилагане на по-чисти енергийни източници за тежкотоварния транспорт. В момента LNG е най-чистата алтернатива на дизела в тежкотоварните превози. Развитието на втечнен природен газ може да допринесе за намаляването на емисиите на парникови газове през целия жизнен цикъл на тежкотоварните камиони (well-to-wheel) с до 22% в сравнение с конвенционалния дизел днес. Междувременно Shell работи активно върху усъвършенстването на веригата на доставки за био LNG, за да намали още повече тези емисии.

Превозните средства, които се движат с втечнен природен газ, също могат да се захранват и от биометан. Той е химически и физически идентичен с метана в природния газ и с този, произведен от органични отпадъци. Биометанът може да се използва директно за LNG камиони. Той предлага значителни предимства на автопарковете, следващи модела hub-and-spoke (система от връзки, чиято подредба наподобява гума със спици – съществува един хъб, от който се изпращат доставки до по-малки локации и целият трафик минава по „спиците“), и с инфраструктура за зареждане на гориво в близост до производствени бази на биометан.

Друго важно предимство е, че двигателите, които работят с втечнен природен газ, спомагат за намаляване на шума с близо 50% в сравнение с тежкотоварните дизелови двигатели. По този начин се подобряват условията за шофьорите и се оптимизира използването на автопарка в зони с ниско шумово замърсяване. Заради по-ниските нива на шума LNG камионите са изключително подходящи за доставки до магазини в жилищни райони извън пиковите часове – рано сутрин или късно вечер.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

„Слушай и спечели“ с VIVACOM и TIDAL

MIKA

публикувано

на

от

До 30 октомври VIVACOM и TIDAL организират кампанията „Слушай и спечели“ за най-активните потребители на музикалната стрийминг платформа. За да се включат в играта, потребителите трябва да изслушат плейлиста „Слушай и спечели“ и да попълнят формата за участие до 30 октомври.

В кампанията могат да се включат всички клиенти на VIVACOM, които имат в тарифния си план безплатен абонамент за TIDAL. Участниците в играта могат да спечелят лична видео среща с Поли Генова и разписани от певицата тениска и копие от последния й албум, тениска на 100 KILA с негов автограф или 3 комплекта с шапка, мешка и безжични слушалки JAYS m-Seven True Wireless.

Победителите ще бъдат изтеглени на лотариен принцип и имената им ще бъдат обявени на 04.11.2020. До края на годината предстоят още игри „Слушай и спечели“ в TIDAL, с които потребителите ще могат да спечелят много и различни награди.

TIDAL e музикална платформа, която разполага с богат каталог от песни и албуми на водещи български и световни изпълнители. Тя предоставя на потребителите възможността да слушат над 60 милиона песни с високо качество, както онлайн, така и офлайн, без паузи за реклами и да се насладят на ексклузивно съдържание като концерти на живо. Платформата е създадена от артистите JAY-Z, Beyoncé, Rihanna, Calvin Harris и други с основната цел да свързва фенове и изпълнители по цял свят чрез уникални преживявания като лайв концерти в “TIDAL X“ и специално създадени плейлисти от световноизвестни музикални звезди.

Продължете понататък

Общество

Този октомври бъдете нащрек за „Кухия човек“

MIKA

публикувано

на

от

Този Хелоуин откриваме ужасяващата истина за Кухия човек. Създаден по едноименната, изключително популярна серия от комикси на Кълън Бън и Ванеса Р. Дел Рей за Boom! Studios, Кухия човек е страховит свръхестествен трилър, който е решен в най-добрите традиции на жанра, но в същото време смело излиза от калъпа на до болка познатите ни формули и клишета. Филмът предлага смразяващо кръвта изживяване с богато тематично разнообразие и вълнуваща история, в центъра на която лежи мистерията на Кухия човек.

След като група тийнейджъри от американския Среден Запад изчезват мистериозно, местните хора приписват деянието на Кухия човек – страховито същество от популярна градска легенда. Във случая е въвлечен бившият полицай Джеймс Ласомбра (Джеймс Бадж Дейл), който все още не е преодолял травмата от трагичната смърт на съпругата и сина си. Докато се опитва да намери някакъв смисъл и връзка в отделните истории, той се натъква на тайна група, която се опитва да призове ужасяващо мистично създание. Много скоро животът на Джеймс попада в смъртна опасност, а истината за Кухия човек заплашва да разруши разума му.

Сценарист и режисьор на Кухия човек е Дейвид Прайър (AM1200), а продуценти са Рос Ричи (Два патлака) и Стивън Кристи (City Lights). В ролите освен Джеймс Бадж Дейл (Железният човек 3, От другата страна) са Марин Айрланд, Стивън Рут, Рон Канада, Робърт Арамайо, Джоел Кортни и Саша Фролова.

Бъдете нащрек за Кухия човек от 23 октомври само в кината.

Продължете понататък

Горещо