Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Компании

Somenso кани на семинар в борба с burn-out синдрома

MIKA

публикувано

на

Близо 50 на сто от служителите без управленски функции са изложени на риск от „професионално прегаряне“

Специалистите без управленски функции са изложени на най-голям риск от „прегаряне“, или така наречения burn-out. Според изследване на burn-out синдрома, проведено от водещи психолози консултанти на фирма Соменсо ЕООД, 43% от анкетираните, които имат признаци на „професионално прегаряне“, са именно от групата на специалистите без управленски функции, следвани от представителите на мениджмънта, чиято група възлиза на 25 на сто.

„Дестабилизиращата организационна среда, лошото управление, непосилното работно натоварване, неадекватното заплащане, липсата на социална подкрепа и на морално признание, невъзможността за участие при вземането на важни решения, постоянният страх от възможни санкции или изпълнението на еднообразна, монотонна и безперспективна дейност са сред ключовите фактори, водещи до професионално прегаряне“, коментира Силвия Куманова, управляващ партньор в Соменсо ЕООД.

Жените са три пъти повече предразположени към burn-out, отколкото мъжете, а на най-висок риск от проява на симптома “прегаряне”са изложени хората между 26 и 35 години (48% от анкетираните), последвани от участниците между 36 и 50 години (30 на сто).

При развитие на синдрома на професионалното прегаряне са изразени три вида симптоми – емоционални, физиологични и ментални (поведенчески). Физиологическите варират от коронарни заболявания и хипертония до незначителни смущения в съня и храносмилането. Емоционалните обхващат широк кръг от психични реакции и се изразяват предимно в нарушения на процесите на мислене, възприятие, внимание и др. А поведенческите включват увеличаване употребата на цигари, алкохол, кафе и различни лекарствени препарати.

„Като най-важни начини за справяне с burn-out синдрома бих посочила поемането на активна отговорност за кариерата и живота, отделяне на необходимото внимание към основните нужди на тялото, развитие на интереси извън работното място и не на последно място – търсене и намиране на баланс в живота“, съветва психолог Силвия Куманова.

Казуси от практиката и начини как да се справим ефективно със стреса и burn-out синдрома ще бъдат показани по време на практическото обучение, организирано от Соменсо ЕООД, на 8 февруари в Конферентен център Капитал Форт, зала Ню Йорк, от 14.30 ч.

Изследването на burn-out синдрома е проведено през лятото на 2017 г., като в него са взели участие 750 човека, 26% от които мъже и 74% жени. Тестът е заимстван от немска практика за превенция и възстановяване на burn-out, разработена от д-р Щтрасер, и допълнена с въпроси от случаите на burn-out, описани от основоположника на теорията Ханс Селие.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Компании

Бизнес консултантите продължават да са сред най-търсените кадри

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

ERP Academy и Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) създадоха магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“, провокирани от факта, че в България има редица университети, които подготвят програмисти, но  няма нито една специалност, насочена към процеса на внедряване на системи за управление на бизнеса. Сфера, в която специалистите трябва да разбират както от софтуерни технологии, така и от счетоводство и финанси, управление на бизнес процеси и много други области.

Магистърската програма е първата по рода си в България, която подготвя изключително търсените и ценени консултанти по бизнес софтуер. С нея студентите се реализират не като програмисти, а като специалисти по внедряване, продажба и поддръжка на висок клас решения за управление на бизнеса – професии, които стават все по-търсени в световен мащаб. Програмата е с икономическа насоченост, но се фокусира върху това как информационните технологии помагат за укрепването на модерни предприятия, които се стремят да постигнат своите стратегически приоритети чрез използването на нови технологии.

Освен задължителните теоретични знания и практически умения, свързани с управлението на сложни системи за управление на бизнеса, студентите получават и задължителните за всеки добър бизнес консултант съвети, свързани с бизнес комуникациите. Курсът се води от  доц. д-р Даниела Илиева-Колева – професионален консултант по бизнес етикет и международен протокол. Нейният профил включва богат опит в бизнес комуникацията, интеркултурна комуникация и презентационни умения. По време на курса студентите научават не само успешни техники за комуникация и въздействие, а и безценните знания и умения, свързани с по-добро разбиране на човешката природа, на начина, по който функционира мозъкът и причинно-следствената връзка между анатомични и когнитивни процеси.

Магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ залага силно идеята на западния модел на преподаване, като от студентите се изискват решаването на реални бизнес казуси и участие в ролеви игри. Програмата включва обучение по някои от най-перспективните сфери на бизнес софтуера като системите от клас ERP, CRM, BPM (Business Process Management), бизнес анализите и управлението на големи масиви от данни, обединените комуникации (unified communications), мобилните приложения, Internet of Things (Интернет на нещата), бизнес комуникациите и други. По време на обучението си студентите получават възможност за изява на своите умения, а тези от тях, които се представят най-добре получават предложение за реализация в компаниите, партньори на магистратурата.

Продължете понататък

Компании

Avon подкрепя ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие

MIKA

публикувано

на

от

Avon България е компания, която никога не се е страхувала да говори срещу домашното насилие. Напротив, екипът ни в България вече 7 години се бори срещу този наболял за страната проблем чрез благотворителната кампания „Говори открито срещу домашното насилие“.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, или позната още като Истанбулската конвенция е изцяло насочена към задължаване на държавата ни да предприеме отдавна чакани мерки за справяне с насилието над жени и е естествена стъпка в борбата на множество организации в България срещу домашното насилие. Затова Avon България застава твърдо зад нея и подкрепя организациите, които с години се борят за ратифицирането й, в това число и нашия партньор „Алианс за защита от насилието, основано на пола“.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие – физическо, психическо, финансово или социално. За съжаление, в повечето ситуации насилието остава скрито за страничния наблюдател, а жертвата – без реален шанс за решение. Затова през годините Avon дари 125 000 лв. на своя партньор в борбата „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. Средствата използвахме за осигуряване на психологическа, юридическа и социална помощ на жени, жертви на насилие, през 2014 г. подпомогнахме откриването на първия кризисен център в Димитровград, а тази година ще открием първата денонощна гореща телефонна линия, обслужвана от специалисти.

В над 135-годишната история на Avon, мисията ни винаги е била да се борим за благополучието, щастието и здравето на жените и да им осигурим възможността да бъдат независими, приемайки ролите, които сами избират за себе си – на майка, на специалист в професионален план, на социално активна жена. Вярваме обаче, че само общите усилия на обществото ни могат да доведат до дългосрочно решение на проблема. Важно е заедно да осигурим това по-добро бъдеще, изпълнено с безкрайни възможности за всички жени в България. За да го направим обаче имаме нужда от действащи мерки, релевантни на ситуацията в България, които не само могат да предпазят жертвите от техните насилници, но и ще им осигурят подслон под формата на достатъчно на брой кризисни центрове спрямо мащаба на проблема в страната ни.

Екипът ни изказва увереността си, че обществото ни няма да затвори очите си пред този наболял проблем и ще подкрепи Истанбулската конвенция, за да започнем заедно да градим едно по-добро утре за всички жени, жертви на насилие. Всеки, който иска да я подкрепи, може да го направи като подпише официалната петиция за нейното ратифициране: https://www.change.org/

Продължете понататък

Горещо