Открийте ни и в

Компании

Somenso кани на семинар в борба с burn-out синдрома

MIKA

публикувано

на

Близо 50 на сто от служителите без управленски функции са изложени на риск от „професионално прегаряне“

Специалистите без управленски функции са изложени на най-голям риск от „прегаряне“, или така наречения burn-out. Според изследване на burn-out синдрома, проведено от водещи психолози консултанти на фирма Соменсо ЕООД, 43% от анкетираните, които имат признаци на „професионално прегаряне“, са именно от групата на специалистите без управленски функции, следвани от представителите на мениджмънта, чиято група възлиза на 25 на сто.

„Дестабилизиращата организационна среда, лошото управление, непосилното работно натоварване, неадекватното заплащане, липсата на социална подкрепа и на морално признание, невъзможността за участие при вземането на важни решения, постоянният страх от възможни санкции или изпълнението на еднообразна, монотонна и безперспективна дейност са сред ключовите фактори, водещи до професионално прегаряне“, коментира Силвия Куманова, управляващ партньор в Соменсо ЕООД.

Жените са три пъти повече предразположени към burn-out, отколкото мъжете, а на най-висок риск от проява на симптома “прегаряне”са изложени хората между 26 и 35 години (48% от анкетираните), последвани от участниците между 36 и 50 години (30 на сто).

При развитие на синдрома на професионалното прегаряне са изразени три вида симптоми – емоционални, физиологични и ментални (поведенчески). Физиологическите варират от коронарни заболявания и хипертония до незначителни смущения в съня и храносмилането. Емоционалните обхващат широк кръг от психични реакции и се изразяват предимно в нарушения на процесите на мислене, възприятие, внимание и др. А поведенческите включват увеличаване употребата на цигари, алкохол, кафе и различни лекарствени препарати.

„Като най-важни начини за справяне с burn-out синдрома бих посочила поемането на активна отговорност за кариерата и живота, отделяне на необходимото внимание към основните нужди на тялото, развитие на интереси извън работното място и не на последно място – търсене и намиране на баланс в живота“, съветва психолог Силвия Куманова.

Казуси от практиката и начини как да се справим ефективно със стреса и burn-out синдрома ще бъдат показани по време на практическото обучение, организирано от Соменсо ЕООД, на 8 февруари в Конферентен център Капитал Форт, зала Ню Йорк, от 14.30 ч.

Изследването на burn-out синдрома е проведено през лятото на 2017 г., като в него са взели участие 750 човека, 26% от които мъже и 74% жени. Тестът е заимстван от немска практика за превенция и възстановяване на burn-out, разработена от д-р Щтрасер, и допълнена с въпроси от случаите на burn-out, описани от основоположника на теорията Ханс Селие.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Фестивалпреди 6 дни

Най-големите звезди на българския хип-хоп ще взривят сцената на HELL ENERGY Fest

Обществопреди 3 седмици

Рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за цяла година

Поппреди 3 седмици

Ясен Григоров е режисьор на видеото към новия сингъл на Алек Кирев

Tехнологиипреди 2 месеца

DataArt обяви пускането на SkinCareAI – мобилно приложение, откриващо ранни признаци на меланом

Tехнологиипреди 2 месеца

Нови удобства за клиентите на VIVACOM в обновения online магазин

Tехнологиипреди 2 месеца

ГАЛИНКА ЧАВДАРОВА, психолог и логопед в Люлин, в безплатно видео обучение за АУТИЗМА

Tехнологиипреди 2 месеца

Acronis и Advantech подписват глобално споразумение за дистрибуция за по-високо ниво на IoT киберзащита

Tехнологиипреди 2 месеца

Логопед в Люлин за деца, а кабинетът е само за игри!

Lifestyleпреди 2 месеца

ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

Lifestyleпреди 2 месеца

НАД 20 НОВИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ПАЗАРА

Горещо