Открийте ни и в

Компании

Somenso кани на семинар в борба с burn-out синдрома

MIKA

публикувано

на

Близо 50 на сто от служителите без управленски функции са изложени на риск от „професионално прегаряне“

Специалистите без управленски функции са изложени на най-голям риск от „прегаряне“, или така наречения burn-out. Според изследване на burn-out синдрома, проведено от водещи психолози консултанти на фирма Соменсо ЕООД, 43% от анкетираните, които имат признаци на „професионално прегаряне“, са именно от групата на специалистите без управленски функции, следвани от представителите на мениджмънта, чиято група възлиза на 25 на сто.

„Дестабилизиращата организационна среда, лошото управление, непосилното работно натоварване, неадекватното заплащане, липсата на социална подкрепа и на морално признание, невъзможността за участие при вземането на важни решения, постоянният страх от възможни санкции или изпълнението на еднообразна, монотонна и безперспективна дейност са сред ключовите фактори, водещи до професионално прегаряне“, коментира Силвия Куманова, управляващ партньор в Соменсо ЕООД.

Жените са три пъти повече предразположени към burn-out, отколкото мъжете, а на най-висок риск от проява на симптома “прегаряне”са изложени хората между 26 и 35 години (48% от анкетираните), последвани от участниците между 36 и 50 години (30 на сто).

При развитие на синдрома на професионалното прегаряне са изразени три вида симптоми – емоционални, физиологични и ментални (поведенчески). Физиологическите варират от коронарни заболявания и хипертония до незначителни смущения в съня и храносмилането. Емоционалните обхващат широк кръг от психични реакции и се изразяват предимно в нарушения на процесите на мислене, възприятие, внимание и др. А поведенческите включват увеличаване употребата на цигари, алкохол, кафе и различни лекарствени препарати.

„Като най-важни начини за справяне с burn-out синдрома бих посочила поемането на активна отговорност за кариерата и живота, отделяне на необходимото внимание към основните нужди на тялото, развитие на интереси извън работното място и не на последно място – търсене и намиране на баланс в живота“, съветва психолог Силвия Куманова.

Казуси от практиката и начини как да се справим ефективно със стреса и burn-out синдрома ще бъдат показани по време на практическото обучение, организирано от Соменсо ЕООД, на 8 февруари в Конферентен център Капитал Форт, зала Ню Йорк, от 14.30 ч.

Изследването на burn-out синдрома е проведено през лятото на 2017 г., като в него са взели участие 750 човека, 26% от които мъже и 74% жени. Тестът е заимстван от немска практика за превенция и възстановяване на burn-out, разработена от д-р Щтрасер, и допълнена с въпроси от случаите на burn-out, описани от основоположника на теорията Ханс Селие.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 3 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 3 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Lifestyleпреди 3 седмици

Последен шанс за участие в конкурса за мобилна фотография Huawei InFocus Awards с награда 10 хиляди евро

Културапреди 3 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 3 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Tехнологиипреди 3 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Lifestyleпреди 3 седмици

Лидл България те предизвиква да споделиш твоето мнение

Горещо