Открийте ни и в

Култура

TEDxBG 2014 се задава с амбициозна програма

TEDxBGПредприемачество, наука, технологии, дизайн, активизъм, човешки права, изкуство. Лектори във всички тези области ще се опитат да вдъхновят в един ден – 18 май, 1100 човека в Зала България в рамките на TEDxBG 2014 – най-голямата конференция за споделяне на идеи в България.

През 2014 TEDxBG се провежда за пета поредна година като едно от най-големите TEDx европейски събития. Лекторите на TEDxBG 2014 ще бъдат над 20. Те са избрани като хора, които имат потенциала да отключат промяна и положителни процеси в развитието на обществото и страната ни, които са иновативни и прогресивни, предават идеите си с вдъхновение и могат да мотивират публиката. Това са познати в публичното пространство лица и такива, избрани след отворена покана за кастинг, на който екипът зад събитието успя да се срещне с хора, които не са „очевидният избор“ и да стигне до идеи, които иначе биха останали скрити за широката публика.

MIKA

публикувано

на

TEDxBGПредприемачество, наука, технологии, дизайн, активизъм, човешки права, изкуство. Лектори във всички тези области ще се опитат да вдъхновят в един ден – 18 май, 1100 човека в Зала България в рамките на TEDxBG 2014 – най-голямата конференция за споделяне на идеи в България.

През 2014 TEDxBG се провежда за пета поредна година като едно от най-големите TEDx европейски събития. Лекторите на TEDxBG 2014 ще бъдат над 20. Те са избрани като хора, които имат потенциала да отключат промяна и положителни процеси в развитието на обществото и страната ни, които са иновативни и прогресивни, предават идеите си с вдъхновение и могат да мотивират публиката. Това са познати в публичното пространство лица и такива, избрани след отворена покана за кастинг, на който екипът зад събитието успя да се срещне с хора, които не са „очевидният избор“ и да стигне до идеи, които иначе биха останали скрити за широката публика.

От няколко дни на сайта могат да бъдат закупени няколко типа билети за конференцията, сред които и спонсорски билет с дарение за каузата. В продажба са последните 150 билета. Както в предишните четири издания TEDxBG ще се излъчва едновременно със симулкаст в няколко от най-големите градове на България в рамките на мини-събития.

Сред официално обявените досега лектори са активистът на тема разхищение на храна Тристрам Стюарт, артистът Недко Солаков, консултантът по устойчиво развитие Апостол Дянков, предприемачът Любомир Ноков, адвокатът по човешки права Валерия Иларева, журналистът Росен Босев, активистът Боян Юруков, юристът Стоян Ставру, рекламистът Йордан Жечев. Андрония Попова от Насекомикс ще се появи на сцената със специална изненада, а другото силно изпълнение е поверено на Пистамашина. Още 10 имена на лектори ще бъдат обявени скоро на http://tedxbg.org/.

{youtube}-j-th0xt_Y4{/youtube}

В галерията и фоайетата на Зала България на 18 май ще бъде представена и изложба на над 20 визуални артисти и графични дизайнери, поканени от организаторите да творят по темата Модерен абсурд. Това е темата, под която са обединени някои от форматите в рамките на конференцията тази година и която ще предизвика публиката. С хаштаг #modernabsurdity във Фейсбук и в Туитър могат да се споделят идеи, статуси и снимки от заобикалящата ни среда и социалния живот, които ще бъдат показани в деня на събитието.

Паралелната програма на конфернцията тази година включва две партита за гостите на TEDxBG с участието на DENA, Stefan Goldman, KiNK и други; филм фест със селекция от продуцентите от Agitprop; доброволчески събития, организирани от TimeHeroes.Org в деня преди конференцията – 17 май. В съботата преди форума ще се проведе и Диско супа – инициатива на един от лекторите на TEDxBG 2014 – Тристрам Стюарт. Стюарт е британски активист, който се бори с факта, че милиони хора по света гладуват, докато около ⅓ от храната в глобален мащаб се изхвърля от заведенията и големите хранителни вериги. Целта на събитието е да обърне внимание на този проблем, като събере хора, които ще помогнат за приготвянето на супа от храни с изтичащ срок на годност. Седмица след събитието ще се проведе и TEDx BG Film Festival с програма, селектирана от Agitprop.

В рамките на форума тази година не само ще бъдат споделяни позитивни идеи, но и ще бъде реализирана една. Генералният партньор на събитието ABSOLUT търси идея, която може да промени света около нас. Може да е арт проект, ап, инсталация, кулинарна експлозия, събитие, всичко. Всички идеи ще се събират във Facebook и Twitter с #ABSOLUTIDEA, както и на специална инсталация на мястото на събитието, като в конкурса могат да участват само присъстващите на форума. Специално жури на ABSOLUT ще избере най-добрата, която ще получи 5000 лв. за реализацията си.

Вече 25 години световноизвестния форум за споделяне на идеи TED дава възможност на световноизвестни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят идеите си със света за 18 минути. Сред презентаторите на TED са били Бил Гейтс, Ал Гор, Джейн Гудал, Сергей Брин, Джеймс Камерън, Боно и дузина нобелови лауреати. В духа на разпространяването на стойностни идеи, TED създаде програмата TEDx.

 

TEDx са местни, самоинициирани събития, сходни с TED, където x=самостоятелно организирано TED събитие. През 2010 година TEDxBG бе първото събитие от подобен вид, правено в България. На TEDxBG публиката гледа комбинация от записен TED видео материал и известни български презентатори на живо, подбрани по начин, който да разпали смислена дискусия и да разкрие нови връзки между различни културнозначими теми от областите на наукатa, изкуството, технологията, журналистиката, дизайна и устойчивото развитие. В България вече редовно се организират и други TEDx конференции от TEDx ентусиасти. Някои от тях саTEDxNBU, TEDxAUBG иTEDxMladostWomen.

TEDxBG се реализира благодарение на все повече и верни последователи през годините и на партьорите, които инвестират в случването му: Absolut, Superhosting, HTC, Sofia Tech Park, Telerik и други. Събитието е изцяло non-profit концепция и нито участниците, нито организаторите получават хонорари за труда си.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

„Кеят на злото“ – кримитрилър роман за разбунтувалия се юноша

MIKA

публикувано

на

от

„Кеят на злото“(изд. Кръг), класическият роман на Греъм Грийн от 1938 г. за вечната битка между доброто и злото, продължава да пленява и днес читатели по цял свят. В своя над осемдесетгодишен живот едно от най-успешните заглавия на Грийн е било адаптирано три пъти за театър (1942, 1943 и 2018 г.), веднъж като мюзикъл през 2004-та и два пъти за голям екран през 1947-а и 2010-а – показателно за актуалността на посланията и сюжета. Днес издателство „Кръг“ публикува романа отново на български език 25 години след единственото му излизане у нас. Преводът отново е на Владимир Германов, а корицата на Дамян Дамянов.

Трилърът ни въвежда в подземния свят през 30-те години в Брайтън, Англия. Бавно и брутално разбулва чистия образ на злото, въплътен в антигероя Пинки, тийнейджър социопат и прохождащ мафиот. Седемнайсетгодишният бос на мафията е безпощаден към жертвите си, едновременно обсебен и отвратен от човешките взаимоотношения и секса. Стряскащо достоверен и свиреп образ на Пинки изгражда британската кинолегенда Ричард Атънбъро в първия филм от 1947-а. Именно този антигерой, символ на разбунтувалия се юноша, дава сила на романа, която резонира до днес. Той предвещава възхода на култа към младостта през втората част на XX в.

Уилям Голдинг (авторът на „Повелителят на мухите“) нарича Грийн „върховен летописец на човешкото съзнание и тревожност от ХХ в.“. Спряган за Нобелова награда за литература през 1966-а и 1967-а Грийн създава 25 романа за 67-те години, в които твори. Печели одобрението на критиците още с първата си прозаическа творба „Човекът отвътре„, която излиза, когато е само на 25. В своите книги английският писател засяга морални и политически проблеми от съвременния свят, често през католическа перспектива. Той приема религията на Ватикана, когато е на 22, заради бъдещата си съпруга Вивиън. Религиозната тематика е толкова изявена в книгите му, че е определян повече като католически писател, отколкото като католик, който е станал писател. За самият себе си казва, че е „католически агностик“. Все пак много от заглавията му се определяни като златен стандарт в католическия роман. „Кеят на злото“ е първият от тази линия, който донася и голям търговски успех на своя автор.

Продължете понататък

Култура

Насред кризата български автор проби в Китай

MIKA

публикувано

на

от

Популярният детски автор Никола Райков подписа впечатляващ договор с голямо китайско издателство за правата върху цялото си творчество, включващо четири детски книги и две настолни игри. „Haitian Publishing House“ откупи правата и за аудио версиите на книгите.

Миналата година китайското издателство придоби правата на приказката-игра „Добросъците“, но впоследствие е взело решение да отправи оферта за всички иновативни произведения на българския автор. Настоящият договор включва и книгите „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Приказка от два свята“. Издателство възнамерява да реализира и аудио версии, които ще окомплектова с книгите посредством ISLI или QR код. „Haitian Publishing House“ откупи правата и на настолните игри „Таласъмски истории“ и „Невидим свят“, чието действие се развива във вселените на книгите.

Основано през 1984 г., издателство Haitian Publishing House оперира в икономическата зона на Шенджен и е едно от най-големите в Китай с годишна продукция от над 600 книги. Читателите го поставят в топ 10 на най-харесваните издателства в страната.

„Такива книги търся от години. Когато завърших редакторската работа по Добросъците, реших да изпратим оферти и за останалите заглавия на автора. Те не само са невероятни истории и игри, в тях човек може да усети любовта на баща, която продължава да пише приказки за своето дете. За мен е удоволствие, че те ще стигнат до китайски деца благодарение на нас“ коментира Чен Шаоянг, редакторка в китайското издателство.

Книгите и игрите на Никола Райков ще бъдат преведени директно от български език от Лин Юсян, която е завършила българистика в университета в Пекин. Очакванията са те да се появят на пазара в Китай през 2021 година.

„Финализирането на сделката се забави малко заради разразилата се епидемия от COVID-19, но важното е, че в крайна сметка издателят не се отказа, въпреки очакваната финансова криза. Смятам, че това е не само огромен личен успех, но и голямо признание за цялата българска литература“ споделя авторът Никола Райков.

Той е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, след което се завръща в родината ни. Автор е на първите по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Става най-младият носител на престижната награда „Константин Констанинов“ на Министерството на културата и е двукратен носител на „Бисерче вълшебно“ – наградата, в която самите деца гласуват за своята любима книга. Създател е и на настолните игри „Таласъмски истории“ и „Невидим свят“, които също се радват на значим интерес. Повече за творчеството на българския автор можете да научите на сайта prikazka-igra.com.

Продължете понататък

Горещо