Открийте ни и в

Lifestyle

Visa ви съветва как да се защитите от киберпрестъпността

MIKA

публикувано

на

снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Онлайн пазаруването предоставя безброй възможности за покупка на продукти от всякакви магазини по всяко време като се възползвате от комфорта и безопасността на собствените ви домове. Виртуалният свят предоставя и нови начини да разговаряме лице в лице с близките си, дори и от разстояние, и да се информираме от много повече източници от когато и да било. Но това, че сте онлайн, също означава, че сте точно там, където измамниците и киберпрестъпниците искат да бъдем.

Що се отнася до разплащанията с Visa, се работи в тясно сътрудничество с банките, за да се защититят картодържателите от измами. Компанията не само използва сложна технология, за да провери кой използва картата, но също така и изкуствен интелект за откриване на необичайни разплащания и предотвратяване на измами. Благодарение на това само през миналата година бяха избегнати злоупотреби на стойност 25 милиарда долара.

Киберпрестъпниците и измамниците не се фокусират само върху разплащанията с карти – те действат нашироко, използват различни тактики и се показват в различни роли. Често се представят за медицински и благотворителни организации или финансови институции, като се свързват директно с вас по телефона, чрез текстово съобщение и имейл.

Visa ви дава няколко съвета, които ще ви помогнат да се защитите, докато пазарувате, четете и общувате повече онлайн:

1. Не споделяйте чувствителна информация с непознати: В реалния свят не бихте споделяли конфиденциална информация или да давате пари на всеки, който почука на вратата ви. Същата концепция и безопасност се прилага и онлайн: не споделяйте информация и не превеждайте пари, освен ако не сте 100% сигурни, че познавате и се доверявате на получателя. Никой няма право под какъвто и да е легитимен начин да ви моли да споделяте данни за кредитни карти или чувствителна лична информация чрез имейл или текстово съобщение. Не споделяйте паролите си с никого.

2. Проверете с кого говорите и поемете контрола: Ако някой дойде на вратата ви и твърди, че работи в правителствена институция или във вашата банка, преди да го поканите най-вероятно бихте поискали да видите някаква форма на доказателство. Същото важи в онлайн пространството. Повечето финансови институции или държавни агенции не ви се обаждат директно по телефона. Внимавайте и при исканията за дарения от непознати източници. Вземете имена и информация от лицето, което ви се обажда, или потърсете благотворителната организация, която се свързва с вас, за да проверите дали съществуват и са законни.

Добър навик е да се опитате да използвате различна форма на комуникация от онази, която е приложена, за да се свържат с вас. Например, ако получите имейл, който изисква банкова информация, не отговаряйте, а вместо това се обадете директно на банката си, за да проверите дали е имейлът е достоверен. Ако имате имейл с линк, дори от организация, която познавате, не кликвайте върху него, а отидете директно на уебсайта. Тази обичайна практика ви дава възможността да поемете контрола върху общуването и е по-вероятно така да избегнете измами.

3. Не оставяйте вратата си отключена: Технологичните компании работят усилено за защита на вашето оборудване и за да се уверят, че някой трудно би се възползвал от уязвимостите. Винаги актуализирайте софтуера на устройствата си, когато това бъде предложено от производителя, и използвайте най-новата технология за сигурност, за да сте сигурни, че блокирате киберпрестъпниците, където и когато е възможно.

4. Прегледайте, преди да кликнете: Ако не познавате компанията или лицето, което ви изпраща имейл или текстово съобщение, недейте да кликате върху линковете или да изтегляте файлове и не споделяйте нищо от тях с приятелите и семейството си, освен ако не сте сигурни, че е безопасно. Друг трик е да задържите курсора върху имейла или върху линка с мишката, без да натискате бутоните. По този начин ще се разкрие уебсайтът, към който всъщност ви отвежда връзката. Това ви позволява да проверите дали ви води до легитимния уебсайт или някъде другаде.

5. Обърнете внимание на подробностите: Много измами с имейл или текстови съобщения са с правописни или печатни грешки. Но още по-важно е да обърнете специално внимание на дребните различия в имейл адреса на изпращача или в линковете. Например „ecommerce.com“ не е същото като „e-commerce.com“ Ако смятате, че текстът изглежда неправилно написан или ако имейлът или линковете изглеждат неправилни, това може да е измама.

6. Търпението е добродетел: Киберпрестъпниците или измамниците не искат да ви дадат време, за да разберете, че лъжат. Те могат да създадат усещане за неотложност – да ви поставят строги срокове или да оказват натиск върху вас. По същия начин, ако някое търговско предложение звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така. Каквото и да е искането или предложената ви възможност, винаги отделете време и се погрижете, за да проверите внимателно.

7. Проверете дали магазинът е безопасен: В реалния свят е лесно да разберете дали магазин или сграда изглеждат подозрително или опасно. В онлайн света е много по-сложно – фалшивите уебсайтове могат да изглеждат много истински. Един от триковете е да погледнете името на уебсайта и да проверите дали започва с „https: //“. „S“ в края показва, че е сигурна връзка.

Киберпрестъпниците са умни и разполагат с модерна технология, но те разчитат на човешката грешка, за да получат това, което искат. Като следвате тези обикновени съвети и отделяте време и грижи за проверка на източниците, те имат много по-малък шанс да ви измамят.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air предлага 100 000 места до Дортмунд само за 9.99 евро*

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа и водещият авиопревозвач в България, днес предлага специална промоционална цена от едва 9.99 евро* за полетите си от и до Дортмунд. Местата в продажба на тази цена са 100 000, а отстъпката е валидна за всички полети от и до немския град без ограничения за периода на пътуване. Към днешна дата Wizz Air предлага удобни полети до Дортмунд от две български летища – София и Варна. Възползвайки се от настоящата оферта на авиокомпанията, клиентите не само ще изберат да летят на изгодна цена, но и ще подкрепят отговорното и екологично пътуване на борда на най-зелената флотилия в Европа**.

Дортмунд, осмият по големина град в Германия, е разположен в провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Той често е наричан нейна „зелена столица“, тъй като парковете и зелените площи заемат половината град. Дортмунд е жив и динамичен, и често подценяван като туристическа дестинация. Но градът има много какво да предложи. Независимо, че е индустриален район, той разполага с прекрасни театри и културни центрове, разнообразие от удивителни музеи, красиви градини и паркове, и е домакин на едни от най-посещаваните коледни базари в Европа. Градът също така изкушава с възможностите за шопинг, които предлага, както и с добрата бира и футбола.

Част от забележителностите на Дортмунд, които задължително трябва да видите, включват: красивия площад Алте маркт, величествената църква „Св. Рейнолди“ (най-старата в града), кулата Адлертурм, парка Вестфален с неговите цветни алеи, прекрасни фонтани и рози във всякакви цветове, Сградата на операта и театъра, десетки музеи включително Музеят-пивоварна, в който можете да научите всичко за бирата, както и един от най-добрите футболни стадиони в Европа – Вестфален. Главната улица Вестенхелвег пък е идеалното място за шопинг и потапяне в местната атмосфера. И докато сте в града, това което не бива да забравяте е задължително да опитате любимата напитка на цяла Германия, а именно традиционната немска бира, както и страхотния немски сладкиш щолен, който ще подслади престоя и впечатленията ви от града на 100%.

Когато и да решите да пътувате до Дортмунд, сега е моментът за резервация на wizzair.com. Специалната оферта от само 9.99 евро за полети от и до немския град е валидна единствено днес, така че българските клиенти имат време до полунощ да се възползват и да подарят на себе си или на близките си едно чудесно приключение. Wizz Air препоръчва на клиентите да добавят WIZZ Flex към резервацията си, ако не са сигурни за периода на пътуване или маршрута – така ще могат да бъдат спокойни, че ако обстоятелствата се променят и решат да пътуват на друга дата или до друга дестинация, могат да променят своята резервация без допълнителни такси. Използването на тази услуга, която е допълнителна защита, ще даде спокойствието, от което пътниците се нуждаят през сегашните несигурни времена.

Wizz Air също любезно напомня на всички свои пътници да се запознаят с новите засилени хигиенни мерки, които авиокомпанията въведе, за да гарантира здравето и безопасността на своите клиенти и екипаж. Като част от тези нови протоколи, по време на целия полет се изисква както кабинният екипаж, така и пътниците да носят маски за лице, а екипажът също трябва да носи ръкавици. Следвайки стриктен график, самолетите на Wizz Air се подлагат на дезинфекция чрез иновативно антивирусно решение след всеки полет и на пълна дезинфекция всяка нощ. Дезинфекциращи кърпички се предоставят на всеки клиент при качване на самолета, списанията на борда са премахнати и пътниците са насърчавани да извършват всички покупки в самолета чрез безконтактно плащане. От тях се изисква да следват мерките за физическа дистанция, въведени от местните здравни власти, и са насърчавани да правят резервацията си изцяло онлайн (вкл. чекиране, закупуване на багаж или на WIZZ priority), за да се сведе до минимум всеки възможен физически контакт на летището.

Андраш Радо, мениджър Корпоративни комуникации в Wizz Air, коментира: „Щастливи сме днес да предложим страхотната оферта от 9.99 евро* за полетите ни до Дортмунд. Градът е един от най-зелените в Европа, което го прави особено красив през лятото, така че призоваваме клиентите да се възползват от тази чудесна промоционална цена и да направят своите резервации още сега на wizzair.com. Приятелски настроеният ни български екипаж с нетърпение очаква да ви посрещне на борда на един от самолетите ни! Нашите засилени мерки за безопасност пък ще ви осигурят възможно най-безопасните условия на борда на най-зелената флотилия** в Европа. Избирайки Wizz Air вие не само ще получите изгодни цени, но и ще подкрепите отговорното и екологично летене, гарантирано от нашите модерни самолети.“

*Еднопосочна цена, включваща такса за администриране. Включен е един ръчен багаж (макс. 40х 30х20 см). Багажът на колелца и всеки брой чекиран багаж подлежат на допълнителни такси. Цената важи само за резервации, направени на wizzair.com или мобилното приложение на WIZZ. Посоченият брой места (100 000) за 9.99 евро важи на 9 юли 2020 г. за полетите от и до Дортмунд.
**Емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air са най-ниските през финансовата 2019 г. сред европейските авиокомпании (57.2 гр/км/пътник).

Продължете понататък

Lifestyle

Лятно училище в НБУ! Нова възможност за вашите деца

MIKA

публикувано

на

от

Преподаватели от Нов български университет и външни лектори отварят виртуално вратите на знанието за всички ученици от 8 до 12 клас. В рамките на четири седмици – от 13 юли до 07 август 2020 г., поредица от онлайн занятия ще въведат младежите в света на рекламата, графичния дизайн, дигиталния маркетинг, туризма, предприемачеството, финансите, информационните технологии.

 На живо, във виртуална среда, участниците ще се обучават как да отстояват и продават идеите си, как да управляват проекти, да разказват истории в маркетинга и рекламата, да разработят туристически пакет, да разбират и управляват финанси, ИТ курсове и как да се подготвят за бъдеща кариера.

 Целта на проекта е участниците да развиват различни ключови умения, да прилагат знанията си в реални ситуации, да се запознаят с възможностите за обучение на НБУ и … да се забавляват.

 Занятията (уъркшопи) ще са с продължителност от 45 минути за 1 учебен час, разпределени в сутрешни и ранно следобедни сесии, с фокус върху ключови умения с ценно приложение и подготовка за бъдещето. Обученията ще се провеждат в електронната обучителна платформа на Училището за професионално и продължаващо обучение при НБУ: https://lll.nbu.bg

 Пълна програма по седмици и повече информация можете да намерите тук: https://teenschool.nbu.tzarsimeon.bg/

 Участниците ще получат сертификат от НБУ с указаните курсове и обучения, през които са преминали.

 Лятно училище в НБУ е проект на Училището за професионално и продължаващо обучение при НБУ и Училище „Цар Симеон Велики“, гр. София.

Продължете понататък

Горещо