Connect with us

Кино

Абу Симбел, Париж, Конкистадорите и Кралици, променили света по VIASAT HISTORY

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Queens That Changed the World HATSHEPSUT IMG 20230302 WA0019

снимка: © Abacus

Този декември Viasat History прави пътешествие във времето от древен Египет, през ерата на викингите и завоеванията на конкистадорите до мистерията на изгубения дворец в Париж и кралиците на Англия и Египет.

„Кралици, променили света“, която ще дебютира по Viasat History на 12 декември, ще разкрие истинските истории на шест емблематични владетелки: Елизабет I; забравената кралица Анна Стюарт; кралицата на цяла империя, Виктория; кралицата, която щяла да бъде крал – Хатшепсут; кралицата-бунтовник, Елеонор Аквитанска и кралицата-воин, Будика!

Премиерата на „Конкистадорите: възход и падение“ в шест части е на 8 декември от 22:00 часа, а на филма в две части „Салме: погребалните кораби на древните викинги“ – на 3 декември от 22:00 часа.

На Коледа – 25 и 26 декември от 13:15 часа – се настройте се за омайваща доза египтология! Станете свидетели на историята с маратон тематични филми като „Да разгадаеш Сакара“, „Тайната гробница на Клеопатра“ и „Изгубената египетска пирамида“. Не пропускайте премиерите на забележителните документални филми „Пирамидата в Гиза: стремеж към звездите“ и „Абу Симбел: нилските гиганти“.

Advertisement

Кралици, променили света

Премиера от вторник 12 декември в 22:00 ч.

 Толкова дълго смятани за второстепенни в истории, доминирани от мъже, някои кралици са имали необикновена власт и са управлявали по начини, които далеч са надминавали тези на мъжките им „колеги“. В този сериал разбираме какво е движело тези жени, как са утвърждавали авторитета си и разкриваме времена, когато да си жена понякога е имало своите предимства. Проследяваме възхода към властта на всяка кралица и изследваме нейното царуване. С анализи от историци, академици и психолози ще разграничим предизвикателствата, пред които са били изправени, и ще открием уникалния подход на всеки монарх към властта, като същевременно ще разберем по-широки теми, като променящата се позиция на жените в обществото и какво е означавало да бъдеш „нежният пол“.

Конкистадорите: възход и падение

Advertisement

Премиера от петък 8 декември в 22:00 ч.

Годината 1492 бележи началото на почти един век на брутално испанско завоюване на Америка и началото на „Епохата на конкистадорите“; безмилостното и насилствено придобиване на огромни части от Новия свят от хора като Колумб и Кортес ще доведе до падането на могъщите цивилизации на ацтеките и инките и смъртта на милиони местни хора поради потисничество, поробване и смъртоносни болести. Популярната култура описва конкистадорите като смели християнски пионери, но променящите се разбирания представят в по-тъмни краски историята за техния възход и падение, изградена върху немислими жестокости и подхранвана от ненаситна и ослепяваща жажда за злато, власт и слава.

Салме: погребалните кораби на древните викинги

Премиера в неделя 3 декември от 22:00 ч.

През 2008 г. група строителни работници, полагащи кабели за близко училище в Сарема, Естония, случайно откриват първия от два кораба от ерата на викингите; корабите съдържат човешки кости и изобилие от погребални предмети. Вниманието на международната изследователска общност скоро се насочва към тях; кои са хората в тези гробове, кой ги е погребал и какво се е случило там преди 1300 години? Археолозите търсят отговори на тези въпроси през последните 13 години. С достъп до водещи археолози и драматични реконструкции, ние разкриваме мистерията зад тези два преоткрити кораба, която би могла да промени нашето разбиране за Европа от ерата на викингите.

Advertisement

Абу Симбел: нилските гиганти

Понеделник 25 декември в 13:30 ч.

Преди повече от 3000 г. Рамзес II започва изграждането на два колосални храма, посветени на фараона и на съпругата му Нефертари. Работниците проникват на дълбочина 55 метра в сърцето на хълм с изглед към Нил и създават гигантски камери с колони, високи най-малко 10 метра. Статуите на фараона, седнал на трон, са високи 20 метра, а фасадата на този храм се противопоставя на всички норми по онова време; как е бил възможен такъв подвиг и как египтяните са организирали и управлявали такъв проект на 1500 километра от делтата на Нил? Архитекти, археолози и съвременни инженери намират отговорите на тези въпроси в друго колосално предизвикателство: демонтирането камък по камък на конструкцията, за да я спасят от покачващото се ниво на Нил.

Continue Reading
Advertisement