Connect with us

Кино

Австралийски търсачи на злато с нов 8-ми сезон по Viasat EXPLORE

Avatar

Публикувано

на

снимка: Viasat Explore

Златната треска в Австралия и в Централна и Източна Европа

От 7 август Viasat Explore посреща новия сезон на любимите „Австралийски търсачи на злато“ – всеки понеделник в 22:00 часа. За да отбележим премиерата, задълбаваме в сравнение на историята на злато-добива в Австралия и по-близката ни Централна и Източна Европа.

Как и кога е открито злато за пръв път?

В Австралия, първото злато е открито през 1851 година в Батхърст, Нов Южен Уелс, запалвайки искрата на австралийската „Златна треска“. Стотици хиляди копачи от останалите части на Австралия, както и от Великобритания, Полша, Германия и дори от Калифорния се впускат в търсена на късмета си и предефинират националната идентичност на Австралия.

Advertisement

Същевременно в Централна и Източна Европа златодобивът има по-дълга история, достигаща до времето на неолита. Тя достига първия си пик през времето на Римската империя, като миньорската дейност продължава и по време на Средните векове и Ренесанса. Известни злато-добивни райони са Трансилвания в северозападната част на Румъния и Бохемия – район на територията на Чехия.

Как се разпределят залежите на злато между континентите?

Австралия е голям производител на злато през цялата си история, с големи, богати залежи, открити по време на „златните трески“, особено във Виктория и Западна Австралия; с района на Калгурли – „Златната миля“ – се добиват значителни количества.

Централна и Източна Европа не са широко известни със значителна злато-добивна дейност в сравнение с други места като Австралия, Африка или части от Северна и Южна Америка. При все това регионът има дълга история в добива на злато, някои страни имат ограничени залежи и се фокусират върху по-малки находища с високо качество и минна дейност с по-малък мащаб.

Advertisement

Страните, които исторически са известни със златни залежи са Румъния (районът Рошиа Монтана), България (мината Челопеч и Крумовград), Сърбия (горна зона Чукару Пеки), Унгария (регионът Банат) и Словакия (Кремница).

Как се различават минните техники между отделните региони?

По време на Австралийските „златни трески“, по-голямата част от минния добив е чрез използване на алувиални миньорски техники. Миньорите използват прости прийоми като промиване с тасове и шлюзови кутии, за да отделят златните частици. С напредването на златната треска започват да се използват по-напреднали технологии като шахти за дълбок добив и хидравлично извличане.

В Централна и Източна Европа исторически използваните техники варират в зависимост от геологическите условия. Подземните миньорски методи като добив на дрейф и шахтовия добив са широко разпространени. Освен това се използват и методи като добив от разсипи, който включва извличане на злато от алувиални находища.

Как златодобивът се отразява на населеността?

Advertisement

В Австралия притегателната сила на златото по време на „златните трески“ изиграва значителна роля в развитието на страната, като води до това миньорските селища бързо да се трансформират в оживени градове.

В Централна и Източна Европа злато-добивът има значително влияния върху миньорските градчета и региони, които претърпяват икономически бум в периодите на активен злато-добив.

Какво знаем за добива на злато по света?

Злато-добивът продължава да е значителна индустрия в Австралия – тя е един от световните лидери в добива на ценния метал, със значителна минна дейност в Западна Австралия, Куинсленд и Нов Южен Уелс.

Добивът на злато в Централна и Източна Европа има възходи и спадове през годините. Докато миньорската дейност продължава в някои държави, като Сърбия, Северна Македония и България, като цяло общата продукция е значително намаляла.

Advertisement

Ако имате „треска за злато“, тогава по Viasat Explore можете да гледате съвсем новия осми сезон на „Австралийски търсачи на злато“, премиера в понеделник, 7. август от 22:00 часа.

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин.

Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG и на YouTube канала на Viasat World Bulgaria.

Continue Reading
Advertisement