Connect with us

Култура

Агустина Бастерика разтърси света с романа си „Деликатесен труп“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

В своя стряскащ роман „Деликатесен труп“, авторката Агустина Бастерика преосмисля сюжетните линии на канибалите и антиутопията, за да даде нов поглед над капитализма, емпатията и климатичната катастрофа

Безмилостна антиутопия, колкото брутална и алегорична, толкова фина и реалистична, една визия за бъдеще, в което човекът е бил поставен на изпитание и не е успял да съхрани ценностите си. Именно това е действителността, с която ни среща авторката Агустина Бастерика в романа си „Деликатесен труп“, който е публикуван в България от издателство РИВА.

Романът „Деликатесен труп“ преминава през време, когато животните за първи път са заразени с мистериозен вирус, който ги прави негодни за консумация. Тогава световните лидери въвеждат „преходния“ период, в който хората се отглеждат за месо – „специално месо“. Оневинени от закони, правила и разпоредби, хората са прекрачили границите на цивилизованото и допустимото. Няма изкупление или спасение, защото няма осъзнаване на греха и вината.

„През целия ми живот много неща ме възмущаваха и се опитах да говоря за тях в романа. Но никога не мисля за последствията, когато пиша. За читателите дори не мисля. Просто се опитвам да напиша най-доброто, което мога да напиша. Иска ми се читателите да задават въпроси, да се чувстват мобилизирани. Ние всички сме деца на капитализма, който е перверзна система, система, която ни учи да бъдем арогантни по отношение на другите: други животни, други хора. Идеята за романа дойде при посещението ми в литературна работилница. Когато вървях натам, минах покрай месарница и всичко, което можех да видя, бяха тела на животни, висящи там. Помислих си: „Защо това да не са човешки трупове? Все пак ние сме животни, ние сме плът“. И така се зароди идеята за романа, в който се преплитат много теми, свързани с човешките ценности“, коментира Агустина Бастерика за списание „Dazed and Confused“.

Advertisement

Докато глобалната пандемия бушува, човек може да се обърне към литературата, за да се опита да отговори или да разплете някои от големите екзистенциални въпроси, които го задушават. Накъде отива човешката раса? Накъде ще ни отведе дивият, капризен капитализъм по време на криза? В „Деликатесен труп“ Агустина Бастерика ни дава опустошителен поглед към едно ужасяващо близко бъдеще. В него индустриализираният канибализъм определя всекидневния живот. Читателите обаче не бива да правят асоциация с филмите със зомбита и канибалските карикатури, тъй като романът „Деликатесен труп“ предлага нещо по-разголващо душата.

Агустина Бастерика е родена в Буенос Айрес през 1974 г. Завършила е университета на Алабама в Бирмингам по специалността изкуство. Печели първа награда от общината на град Буенос Айрес в категорията „Непубликувана история 2004/2005“ и първа награда в 37-ия конкурс за латиноамерикански истории „Едмундо Валадес“ (Пуебла, Мексико, 2009). През 2013 г. публикува романа Matar a la niña (Убий момичето), а през 2016 г. сборника с разкази Antes del encuentro feroz (Преди жестоката среща). През 2017 г. публикува „Деликатесен труп“. Последният й роман е Diecinueve garras y un pájaro oscuro (Деветнадесет нокътя и една черна птица). Бастерика работи като културен организатор и куратор.

Създадено през 1990 г., РИВА е едно от първите частни издателства в България. Неговата тематична програма е ориентирана към историята, философията, обществените науки, художествената литература от български и чуждестранни автори, гръцката и латинската епиграфика, музикологията. РИВА публикува световни и български писатели, трудове на учени и изследователи с международен престиж.

Continue Reading
Advertisement