Connect with us

Кино

„Аз, капитан“ вече е кината

Avatar

Публикувано

на

io capitano 4 0x450 1
снимка: ПР
От 26 април, в кината – филмът, удостоен със „Сребърен лъв“ за режисура от фестивала във Венция,  както и с наградата  за изгряващ актьор на Сейду Сар.  „Аз, капитан“ е една съвременна героична сага, която разказва вдъхновяваща история за триумфа в постигането на смела мечта, като залага на реализъм, доблестни приятели и малко вълшебство!

Филмът на Матео Гароне всъщност не е за миграционната криза, въпреки че тази тема е в основата му. Италианският режисьор е наясно, че други преди него са разказвали в най-малки подробности за пътуването на мигранти, опитващи се да напуснат Африка, за които Европейския съюз се е превърнал в новото Ел Дорадо. Гароне завърта историята си около разказа за инициацията на срамежлив и наивен тийнейджър и израстването му в отговорен и смел възрастен. Аз, Капитан е нещо като модерната „Одисея“, една съвременна героична сага, и подобно на древните герои младият Сейдиду разчита на доблестни другари, за да преодолее ужасни изпитания и да се изправи срещу много истински чудовища.

В кината от 26 април, разпространява Бета Филм с подкрепата на програма „Творческа Европа – МЕДИА” и на ИА Национален филмов център.

„Аз, капитан“/ Io Capitano

Италия-Белгия, 2023, 121′

Advertisement

Режисьор:  Матео Гароне

В ролите:  Сейду Сар, Мустафа Фол, Ахмед Хишем Якуби, Афиф Бен Бадра, Исака Савадого

Избрани награди и номинации: 

Венеция – „Сребърен лъв“ за режисура, наградата “Марчело Мастрояни за изгряващ актьор на Сейду Сар

Сан Себастиан – Наградата на публиката за най-добър европейски филм

Advertisement

Номинация за „Оскар” в категорията за най-добър международен филм

Continue Reading
Advertisement