Открийте ни и в

Lifestyle

Айвън в разтърсващо интервю за провала на Златния Орфей

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Айвън в разтърсващо интервю за провала на Златния Орфей пред Nbox разказва за алчността и корупцията, които съсипаха благородната идея на Генови.

Иван Иванов – Айвън е зодия Скорпион. По образование е юрист, създател и дългогодишен продуцент на първия мъжки балет Максимус. Водещ, изпълнител и танцьор. През последните 15 години е работил в България и зад граница с известни имена от българската музикална сцена – Маргарита Хранова, Кичка Бодурова, балет Тодес (Русия). От няколко години разширява дейността си с формиране на модерна трупа.
Водещият му проект е шоуто “Тропиканос” със звездата Алфредо Торес. Двамата участваха в конкурса “Бургас и морето”. Имат записани няколко сингъла, а видеоклипът на песента им “Няма спиране” е с предстоящ дебют през новия сезон.
Последната новина покрай Айвън е, че е на път да оттегли одобрената си за “Златният Орфей” песен заради забраната да ползва балет. За подробности около поредния скандал на феста, който е заплашен от провал, Nbox се обърна лично към певеца.

Защо си на път да изтеглиш песента си?

Скандалът и недоразумението с моята песен са една малка част от грандиозния абсурд “възраждане на Златния Орфей”, който тресе публичното пространство и гилдията. Понеже голяма част от изпълнителите вече взеха страна от едната и от другата част на фронтовата линия – инициативен комитет срещу фондация Генко Генов, аз ще кажа само моето лично мнение – семейство Генови са добри, но наивни хора, които пазят паметта на една голяма личност в българската култура и история на музиката… Но за пореден път са се намесили характерните за последните години фактори на алчността, корупцията и схемаджийството. Това е част от девиза на нашата епоха – Да усвоим някой лев! Това превърна иначе благородната и полезната кауза, от която имат нужда всички българи, в кауза пердута. Или в история с предизвестен край.

[media-credit name=”снимка: PR” align=”aligncenter” width=”650″]АЙВЪН алфредо БУРГАС И МОРЕТО[/media-credit]Какво мислиш за организацията на Орфея?

Това, че ми обявиха как не мога да излезна на сцена с балет “Ню Екс Денс”, е част от организационния хаос и разбира се, недостигът на финанси, който обрича всичко на провал. Друг е въпросът че основната грешка в крайна сметка е на г-.жа Генова, защото само на голи обещания за спонсорство, без да има постъпили реални пари по сметката на организаторите, е несериозно да ангажираш оркестри, екипи, осветление, камери… Аранжорът на моята песен Димитър Гетов, уважавано и сериозно име в гилдията – човек, който е свирил на Златният Орфей в силните му години и помни какъв празник за хората е било това събитие, положи сериозен труд да разпише партитури за голям оркестър на песента. И този труд очакваше да бъде заплатен, но това няма да стане. Не искам да преекспонирам моя индивидуален проблем със Златният Орфей.

Песента “Единствена” така или иначе ще стигне до публиката. Но само забележете, че това е поредния опит за внасяне на нормалност в българския културен живот, който се опорочава, защото ми е трудно да повярвам, че след това, което се случи, ще може да бъде спечелен отново кредит на доверие. След провала и на българската Евровизия, това е поредния удар върху българската популярна музика и хилядите творци, които работят за нея. А те искат просто да стигнат до любовта и аплодисментите на публиката.

Какво според теб трябва да се промени в регламента и организацията?

Не регламентът и организацията, а хората трябва да се променят. В крайна сметка Златният Орфей е Библия – хората, които са го правили, все още са живи и могат да предадат опита си на младото поколение. Те са професионалисти, правещи мащабни музикални събития. Единственото, което според мен, а и всеки съвременен артист, трябва да се добави и осъвремени (все пак сме 2015 година) са елементи на съвременния шоубизнес, свързани със сценично представяне, балети, сценография, оригинално шоу към песните с технологиите на 21 век.

Доколко според теб държавата трябва да подпомага такива форуми?

Е, тук вече уцелихте болното ми място. Само по този въпрос мога да говоря с дни. Държавата не само трябва да помага на Златният Орфей и на други събития, държавата трябва да помага на всеки един талантлив артист, изпълнител, музикант и автор на песен. Всички знаят как. Всички знаят, че 25 години това не се прави. Защо – отговорът отново всички го знаят. Всяка втора песен, звучаща по българските радиостанции, трябва да бъде написана от български композитор и изпята от български изпълнител. Това трябва да се регламентира законово, със съответните актове, за да могат продуцентите на българска музика да изискват от музикалните редактори на радиата в България плейлистите ми да съдържат 50 % авторска българска музика. Разбира се отговаряща на критериите за качество на музикален продукт. Именно радиата са хитмейкъри, те са медиатор между изпълнител и публика, точно те оформят популярността или липсата на такава на съответната песен.
Основният проблем – защо това за 25 години не се случи? Защо не приеха едно изречение в закона за радио и телевизия? Защо сега правят комитети и молят политици и бизнесмени да дадат пари, за да спасим Орфеят? Защо същият този инициативен комитет не изиска от политиците да приемат тази регулационна норма, която ще повлияе пряко върху климата на българския музикален живот? Защото сме в България – единствена държава в Европа и не само, в която пресичайки границата й с автомобил, намирайки местна радиостанция, трудно можеш да разбереш къде се намираш. Британска, американска, турска, гръцка, румънска, попфолк (това не е българска музика също) и тук-там Криско, Графа и Сто кила. А отговорът на въпроса -Защо? всеки интелигентен българин знае много добре.

Докога ще останеш на морето?

Морският развлекателен шоубизнес е сезонен и затова в края на септември се прибираме в София и започваме отново да бием стената със здравите ни глави. Надявахме се, че със Златният Орфей ще я пропукаме, но уви… Има разбира се няколко изпълнители, които няма да са съгласни с мен, защото техните песни звучат в ефира и в реалити формати и може да се каже, че имат кариера. Но това не е съвсем вярно. Защото кариера на изпълнител означава концертна дейност, зали, продадени билети, стадиони, а не клубни турнета и медийно напомпване по телевизиите, за да вземем някой друг лев на банкети. Нивото на професионалния музикален бизнес в България през 2015 година в много отношения е по-ниско, отколкото през 60-те и 70 – те години, когато Емил, Васил Найденов и Лили Иванова и всички останали български попикони препълваха зали и стадиони. Тогава обаче държавата беше на мястото си. А сега сме 2015-та и всеки си заслужава съдбата. Индивидуално, като народ, като професионална гилдия. Така че -борбата продължава въпреки реалностите – винаги където има мрак, има светлина. Където има лъжа, има и истина. Където има бездуховност, има и просветление.

Какво ти предстои в най-близко време?

Аз водя една моя лична битка за създаване на мюзикълна трупа от певци, актьори и танцьори, за поставянето на мюзикълни спектакли. Правил съм вече няколко неуспешни опита (не че в Музикалния театър са много успешни) и сега ми предстои да обединя усилията на 30-ина човека. Целта е да организираме адаптиран и комерсиален за българските условия спектакъл, с който да докоснем българската публика и да я запознаем с нашата интерпретация с откъси от обичани и вечни мюзикъли – Брилянтин, Мръсни танци, Трилър.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Щрак!

Before Creating Academy организира един от най-мащабните фото конкурси у нас BECA Photo Award

MIKA

публикувано

на

от

Международно жури ще определи победителите, на които ще бъде разпределен награден фонд от над 4000 лева

Академията по фотография BECA | Before Creating Academy поставя забележително начало на годината, в която посреща вторите групи с курсисти и организира един от най-мащабните фотографски конкурси в страната – BECA Photo Award. Като жури са привлечени световно признати имена във фотографията от различни страни, които ще определят най-добрите сред участниците.

Победителят в конкурса BECA Photo Award ще получи парична награда от 2 000 лева, възможност за самостоятелна изложба, както и стипендия за обучение в Академията на стойност 560 лева.

Организаторите вярват, че проектът ще сложи страната на картата на света като място, където се работи по развитието на млади автори и където се случва качествена фотография на световно ниво. Участието в конкурса е напълно безплатно.

Инициативата се организира с изключителен ентусиазъм и внимание, за да подкрепи морално и финансово автори и да развива фотографията в България. Идеята е да се стимулират и мотивират автори да обръщат внимание на социални теми чрез визуален фотографски подход. Да се възпита у тях желание да показват своята фотография и тя да бъде видяна и оценена от правилните хора. Основна цел на организаторите е и да се популяризира тяхното творчество, което е достойно за показване във фотографски галерии не само в страната, но и по света.

Участниците ще бъдат оценявани от международни експерти по фотография, които ще изберат и победителите за BPA 2021. Официалните членове на журито Anastasia Taylor-Lind (Великобритания), Judith Prat (Испания), Raquel Benito (Испания), Надежда Чипева (България), Eduardo Momeñe (Испания), Camilo Racana (Франция), Владимир Василев (България) и Mohammed Salem (Палестина) с радост приеха поканата да оценяват в конкурса и да селектират най-добрите кандидати. Всички те са известни куратори, мениджъри на галерии, арт директори и успели фотографи с голям опит и многобройни изложби и награди.

Единственото изискване към участниците е тяхната работа да представя цялостен фотографски проект (произведение) от 10-15 кадъра, независимо дали е от документален, портретен или концептуално-художествен характер. 

Главен партньор на инициативата е международно утвърдената платформа Picter, която ще предостави удобствата на платформата си за нуждите на BPA при преодоляване на трудностите породени от пандемията от Ковид-19. В началото на месец юни след края на записванията, осемчленното жури ще има възможността да прегледа и оцени участниците онлайн през платформата на Picter, където ще се осъществи и кандидатстването за конкурса. Те ще изберат победителите на BPA за 2021 г. от предварително селектирани и публично анонсирани десет проекта. Обявяването и церемонията по награждаването на победителите ще се състои през месец юни.

Наградният фонд е на стойност над 4000лв. Печелившият проект ще стане част от самостоятелна изложба на автора.

Втората награда е ваучер за фотографска техника на стойност 1000лв., предоставена от другия главен партньор на инициативата – магазин Photosynthesis.

„Чрез създаването на тази инициатива се надяваме, освен всичко, да помогнем и в изграждането на едно фотографско общество от млади талантливи автори.“, споделят организаторите на конкурса.

Повече информация за условията за участие, наградите и журито, можете да прочетете на сайта на BECA Photo Award. 

Записванията започват на 15 март 2021 г. и продължават до 31 май 2021г.

Обявяването на финалистите, както и церемонията по награждаването, ще се случат през месец юни 2021г.

Продължете понататък

Lifestyle

Над 200 000 аудиокниги в каталога на Storytel за две години в България

MIKA

публикувано

на

от

В навечерието на втората си годишнина на българския пазар, Storytel отбелязва все по-бързо нарастващ интерес към качественото аудио съдържание у нас. Следвайки глобалната тенденция за по-голяма консумация на аудио формати, през изминалата 2020 г. потребителите на приложението са изслушали близо 2 млн. часа аудиокниги и аудиосъдържание от български и английски автори.  Впечатляващи резултати показват и първите два месеца на 2021 г., през които феновете на Stоrytel са отделили 480 000 часа за любимите си аудиокниги.

От старта на услугата в България през 2019 г., каталогът от интригуващи заглавия се обогатява ежеседмично, като към днешна дата част от него са 1850 произведения на български език и над 200 000 на английски език. Любими заглавия на българските слушатели са бестселърите “Шантарам”, “Sapiens. Кратка история на човечеството”, българската класика на Димитър Димов “Тютюн”, както и поредицата за Хари Потър, озвучени съответно от Георги Георгиев – Гого, Момчил Степанов, Симеон Владов и Силвия Петкова. 

С бързи скорости расте и българското семейство от любими разказвачи и автори на Storytel. Шведската стрийминг компания предоставя на своите потребителите ценния достъп до постоянно обновяващо се литературно аудиосъдържание на български език, като залага на любимите гласове на актьори, радио и телевизионни водещи в страната и заглавия на предпочитани български автори. Мисията на Storytel историите да бъдат достъпни до всеки, навсякъде и по всяко време подкрепят имена като Георги Господинов, Виргиния Захариева, Анна Цолова, Ники Кънчев, Георги Тошев, Линда Русева, Яна Кузова, Лидия Михова, Даниел Цочев и много други. До момента платформата работи с над 150 разказвачи. Част от голямото българско семейство на Storytel изпрати и своя персонален поздрав с любими цитати от книги към слушателите по случай втория рожден ден в България. (Видео)

През изминалата година първенството за предпочитан жанр се държи от криминалните истории. Интересно наблюдение е, че в динамиката на 2020 г. голяма част от аудиторията се е насочила към категорията “Самоусъвършенстване”. Други силни категории през 2020 г. са Романи, Класика, Биографии и Детският жанр. Последната категория, става още по-атрактивна с появата на “Хари Потър” и други детски заглавия като “Смърфовете” с гласа на Поли Генова и “Angry Birds”, прочетени от Павел Владимиров. Вдъхновени от интереса на българския слушател към книги за самоусъвършенстване, Storytel подариха на своите слушатели и подкаст на тази тема. “Голям да пораснеш” е първият подкаст на бранда, създаден от писателя и психотерапевт Мадлен Алгафари.

Аудио форматите стават все по-популярни сред глобалната публика. Те ангажират потребителите лесно, поради удобството да бъдат слушани във всеки един момент и навсякъде, и възможността да бъдат съчетани с друга активност от ежедневието, като разходка в парка, готвене или спорт. По случай 2 години Storytel в България, платформата кани бъдещите си потребители да станат част от голямото семейство със специална оферта. Специалното предложение е валидно за периода 24.02 – 28.02. Повече информация може да откриете тук.

Продължете понататък

Горещо