Открийте ни и в

Култура

Александър Габровски с първа награда в конкурса „Петя Дубарова“

публикувано

на

Александър Габровски с първа награда в конкурса „Петя Дубарова“ 137

снимка: ПР

Александър Габровски, който ще бъде част от програмата на тазгодишното издание на най-цветния фестивал – „Варна Лит“ 2021, стана носител на голямата награда „Петя Дубарова“ в 24-то издание на конкурса.

Той получи плакета на Ненчо Русев „Пролет“ и първо място в категория „Поезия“, като посвети наградата на поета и критик Владимир Трендафилов.

Това е петото му участие в конкурса, а творческият му път преминава и през двата ученически конкурса на „Варна Лит“ 2018 и 2019 г., където отново печели наградата на журито.

През 2021 г. възпитаникът на Първа езикова гимназия във Варна ще бъде участник в четвъртото издание на фестивала „Варна Лит“. На 3 юни от 16:00 ч. на Лятна сцена на Държавен Куклен театър ще се проведе представянето на „И скакалците сънуват“, а разговорът с младия поет ще води друг участник във фестивала и редактор на книгата – писателят Георги Господинов, който наскоро спечели голямата награда за Роман на годината на Национален фонд „13 века България“.

Екипът на „Варна Лит“ е горд с постиженията на своя най-млад гост-автор и му благодари, че с личния си пример придава пълен смисъл на мотото на „Варна Лит“ 2021„Герои сега“.

По традиция тази година част от фестивалните дни ще бъдат някои от най-популярните писатели, поети, актьори, журналисти и общественици. Цялата програма на фестивала вече може да откриете на www.varnalit.com.

Александър Габровски е роден във Варна през 2002г. Пише от 10-годишен и членува в литературен клуб „Касталия“. Печелил е редица национални литературни конкурси за ученици, като най-скъпи за него са първите му награди от конкурса „Петя Дубарова“ (2017, 2020), специалните награди „Стоян Михайловски“ (2018, 2019) и наградите от конкурса „Морето, морето, морето…“ Автор е на ранната стихосбирка „Истории от други светове“ (2018). През 2018/2019 г. печели национална стипендия „С усилия към звездите“ към фондация „Културни перспективи“. Там негов ментор е Георги Господинов, с когото работи над последната си стихосбирка.

Реклама