Открийте ни и в

Кино

Амбициозен проект за ролята на България в Първата световна война приканва всички да се включат

Avatar

публикувано

на

Амбициозен проект за ролята на България в Първата световна война приканва всички да се включат 141

За да отбележи 100-годишнината от включването на България в Първата световна война, екипът на списание „Българска наука“ се е нагърбил с нелеката задача да заснеме филм, с който да почете този повратен за историята на страната исторически момент, както и да припомни на българите за възобновените надежди и усилията за националното ни обединение.

Документалният филм, за който ще бъдат подготвени и субтитри на английски език, ще изследва общия ход на събитията и военните действия с помощта на най-бележитите съвременни български историци, богат архив от снимки, документи и видеокадри от епохата, а бойните действия ще бъдат онагледени от интерактивни карти.

 „Няма да позволим тази емблематична годишнина да бъде отбелязана про форма подобно на други ключови събития, защото това ще е поредният национален позор за всички нас. Трябва да си припомним обективния ход на събитията и да си направим нужните изводи. Също така ще представим нашата, българска гледна точка за случилото се пред чуждестранната аудитория, която познава предимно гледната точка на държавите-победителки, а тя рядко показва страната ни в добра светлина“, коментира Росен Теодосиев, организатор.

Проектът ще бъде разделен на 3 части с продължителност от по 1 час всяка. Първият документален филм ще е посветен на включването на България във войната и разгрома на Сърбия през 1915 г., като организаторите планират да го представят официално през октомври тази година. Втората част ще разкаже за поражението на Румъния от 1916 г. и битките на северния фронт, а третият филм ще представи тежките боеве по Солунския фронт срещу войските на Антантата, края на сраженията и последиците от войната.В края на проекта филмът ще бъде записан на диск и предоставен на всички училища в страната и чужбина с цел да предизвика интереса на българските ученици към ролята на нашата държава на международната сцена, както и да им помогне при усвояването на учебния материал, свързан с участието на България в Първата световна война.

„За съжаление, държавата пари за подобни начинания не дава. Затова се обръщаме към всички българи, които не са забравили завета на своите прадядовци отпреди 100 години, да ни помогнат да реализираме този проект, защото няма нищо по-важно от националното ни достойнство“, допълни Петър Теодосиев.

Всеки, който иска да бъде съпричастен към инициативата, може да дари средства за реализирането й чрез онлайн платформата GoFundMeна адрес http://www.gofundme.com/yf7f7f7g или по сметка в левове:

Банка: Обединена Българска Банка

IBAN: BG86UBBS80021047720930

BIC: UBBSBGSF

Сдружение „Форум Наука“ – за Българска Наука

Реклама