Connect with us

Събития

Аплодисменти за Матиас Гьорне в Париж

Avatar

Публикувано

на

GOERNE Borggreve006

Matthias Goerne ParisПрез изминалата седмица в Париж бе открита нова, изключително модерна концертна зала. На гала концерта за откриването й бе поканен световно известният немски баритон Матиас Гьорне. Заедно с френското сопрано Сабин Девией той получи аплодисменти за изпълнението си на Реквием от Габриел Форе. На откриването участваха и други популярни музиканти като цигуларят Рено Капюсон и пианистите Елен Гримо и Ланг Ланг. Сред специалните гости в публиката бе и френският президент Франсоа Оланд. Той изказа своето дълбоко възхищение от изявата на Гьорне и дори се снима с него на коктейла след гала концерта.

Успешните изяви на Матиас Гьорне продължават. След поредица концерти в Концертхаус във Виена като солист на 9-та симфония на Бетовен, тези дни той ще пее за пръв път Вотан в „Рейнско злато“ в Хонг Конг под диригентството на Йап ван Цведен. Предстои му турне с Виенската  филхармония под диригентството на Даниел Хардинг, първо изпълнение на концерт за баритон и оркестър, написан специално за него от Марк-Андре Далбавие, концерти със Симфоничния оркестър на Баварското радио, Лондонския симфоничен оркестър, Чикагския симфоничен оркестър. През лятото изпълнителят ще гостува на фестивалите в Залцбург, Люцерн, Единбург, Тангелвуд и Ню Йорк (Mostly Mozart).

Съвсем скоро и меломаните у нас ще имат уникалната възможност да се насладят на прочутия баритон в София. Заедно с пианиската Мария Принц, която лично го кани за този негов първи концерт в България, той ще изпълни за първи път у нас вокалния цикъл на Франц Шуберт „Зимен път“.


Матиас Гьорне твърди, че не се е колебал кое произведение да избере за дебюта си пред българската публика. „Когато човек пее за първи път в една страна, избира едно популярно произведение – казва Гьорне. – Такъв е случаят със „Зимен път“. Даже там, където цикълът не е добре познат, той е по-известен от другите произведения от същия жанр. Освен това става дума за творба, която още при първия контакт със сигурност ще остави най-силно и трайно впечатление.“ Уважаваният изпълнител е убеден, че подобно ще е изживяването за всички меломани на концерта му в зала „България“. „Публиката ще хареса нашия концерт на първо място заради самото произведение. Опитът, който имам, а няма друго произведение, което да съм пял по-често по целия свят, показва, че където и да се намирам, независимо от това, дали хората разбират езика, въздействието върху слушателите е директно емоционално.“

 

Билетите за концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц на цени от 15 до 50 лв могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement