Connect with us

Галерия

Артистичният проект на Християн Бакалов „Малко бъдеще“ продължава

Avatar

Публикувано

на

2016 12 09 WSB 415 Les Brigittines

снимка: PR

От 04 до 06 януари 2017, от 17:00 до 20:00 ч. в зала 4 на НДК, стартират поредица творчески работилници, водени от хореографа и изпълнител Християн Бакалов. Той е възпитаник на Държавното хореографско училище, а от 1991 г. живее и твори в чужбина – основно във Франция и Белгия. Ателието е първи етап от мащабния проект на артиста SMALL FUTURE – „Малко бъдеще“ и се провежда в рамките на инициативата на ДНК „Извинени присъствия“ за работа с ученици в гимназиална възраст, подкрепена от Национален Фонд „Култура“ към Министерство на културата. „Малко бъдеще“ има своето продължение в проекта за пърформанс-инсталация „Big Future“, който ще бъде реализиран в Белгия през месец юни.  Идеята е с участието на любители и професионални изпълнители от 8 до 88 години, независимо от физическото им състояние и професионална подготовка, да се изгради – с умелото ръководство на автора – уникален интерактивен спектакъл. В него са поканени да участват хора от всички социални и възрастови групи, без значение от физическа кондиция, хора в неравностойно положение, хора с увреждания, изобщо всички, които биха искали да преживеят нещо различно и вдъхновяващо. Силата на този проект е в събуждането на артистичния потенциал във всеки участник и превръщането му в активен съучастник в самия творчески процес и в създаването на смисъл.

Следващата поредица от работилници ще се състои между 25 и 30 септември 2017 г., с участието и на белгийските изпълнители, а премиерата на „Малко бъдеще“ ще бъде на 30 септември 2017 г. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Част от творческия замисъл на Християн Бакалов е да превърне екипа на ДНК в главни действащи лица, а самото пространство да бъде променено от въображението на участниците. Зрителят на „Малко бъдеще“ ще бъде активно въвлечен в нова и непозната творческа среда, където ще изследва непознати форми на възприятие на изкуството, далеч от ролята си на пасивен наблюдател, той ще се превърне в съучастник в спектакъла.

Християн Бакалов завършва Държавното хореографско училище – София през 1991 във випуска на Илиян Дрангажов и същата година е ангажиран в трупата на „Младия Балет на Франция” в Париж. Кариерата му на танцьор продължава в Националния хореографски център „Claude Brumachon” в Нант,  с тази трупа в продължение на 7 години реализира световни турнета в Европа, Латинска Америка, Африка и САЩ. През 1999 е поканен от „Младия балет на Франция” да постави 4 шансона, първия от които е „Au Suivant“ на Жак Брел. В периода 2000-2005 Християн Бакалов поставя за City Center – Ню Йорк, Theater de Ranelagh – Париж, Консерваторията на Сеул – Корея, Консерваторията на Лион – Франция, Френския театър в Прага,  Държавното хореографско училище – София, Балет Арабеск – София и Софийската национална Опера.

През последните 10 години, Християн Бакалов взема участие като изпълнител в пиесите на световно известни режисьори като Роберт Вилсон, Жером Бел, Ян Фабре и Иво Димчев, с които продължава да работи и в момента.

Advertisement

През 2009 година Християн Бакалов се установява в Брюксел, участва в създаването на Volksroom пространството за съвременно изкуство на Иво Димчев.

Християн Бакалов е носител на наградата на „Rayonnement de L’Opera de Paris“.  Завършил е педагогика в Националния Център за танц в Париж.

Continue Reading
Advertisement