Connect with us

Lifestyle

АртФотоФонд ще подпомага безплатно куптурни проекти

Avatar

Публикувано

на

АртФотоФонд е един от само 16-те проекта, които се конкурираха със 121 предложения и в крайна сметка се пребориха за подкрепата на новия Фонд на София за иновации в културата, съфинансиран от Столична община и от бизнес организации като Софарма АД, КРИБ, Мобилтел ЕАД, Главболгарстрой, Шарлопов Хотелс, “Метатрон МТ” ООД, Чучков Брадърс Студио ООД, Първа Частна Математическа Гимназия и индивидуални дарители. Договорите за подкрепа бяха връчени на 26 ноември 2014 г. от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-министъра на образованието Проф. Костадинов, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, изпълнителния директор на Софарма и тогава още председател на КРИБ Огнян Донев и представител на Мобилтел.

АртФотоФонд е програма за професионална фотографска подкрепа на иновативни проекти в обществена полза чрез а) тяхното фото заснемане и представяне на широката общественост по един творчески и провокативен начин, и/ли чрез б) включването на фотографското изкуство в самата творческа концепция, в случая на интердисциплинарни културни проекти.

Целта на АртФотоФонда е да подпомага визуалното представяне (чрез фотографии) и популяризиране на идеите и проектите с обществена значимост на организации и граждански инициативи от сферата на културата и изкуствата (акцент), образованието, спорта, опазването на околната среда и др.

Неправителствени организации и индивидуални лица вече могат да кандидатстват със свои проекти на сайта на фотографа Здравко Йончев. Всеки иновативен проект с идея, важна за обществото ни, кандидатствал и спечелил подкрепа от неговия АртФотоФонд, ще получи безплатно заснемане на събитието по проекта или на други пряко свързани с реализацията му дейности, нуждаещи се от арт фото услуги.

АртФотоФондът е програма на фотографа Здравко Йончев. Един от големите му самостоятелни проекти в последната година е художественото заснемане на старите минерални бани в София, последвано от няколко тематични онлайн публикации и изложба в галерията на открито пред Народния театър в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата, преминали при огромен публичен и медиен интерес. През последните години Здравко Йончев работи като фотограф и по редица други вълнуващи проекти, като например

Advertisement

Tеатралните проекти „Времето на кварките“ и “Пепеляшки ООД” на „36 маймуни – организация за съвременно алтернативно изкуство и култура“, “Танцова работилница” и “Танцуващи хлапета” на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, ”Проект „РЕ>ЛА>КС” за вдъхване на нов живот на градската среда чрез преосмисляне на места и вещи, второто издание на международния фестивал за независимо експериментално изкуство “НЕ Фест”, фото сесии за независимото ъндърграунд Радио Землянка, Фермерските пазари в София и др. Снима за списание “Наш дом”, както и за различни публични и частни събития.

Continue Reading
Advertisement