Connect with us

Lifestyle

Арт инсталация #DoingIsEverything провокира общественото внимание

Avatar

Публикувано

на

6126e29811efb651ee646ca3970436f3

снимка: ПР

Проектът по инициатива на Nespresso и изработка на Ателие Трион може да бъде видян на ключови локации в столицата

По-рано днес беше открита арт инсталацията #DoingIsEverything, представляваща съвместна работа между Nespresso и Ателие Трион. За направата му творческият колектив е използвал над 2500 вече използвани кафе капсули на швейцарския кафе производител. Жителите и гостите на София могат да я посетят на ключови локации в града през месеците април и май.

Проектът е част от дългосрочния ангажимент на Nespresso за устойчиво развитие. С него от бранда целят да насърчат потребителите да рециклират, въвличайки ги чрез ежедневни стъпки да водят устойчив начин на живот, като всеки може да доведе до позитивна промяна в света. “Зелена София“ – проект на Столична община е комуникационен партньор на артистичната инициатива. Тяхната цел е да обединяват усилията на гражданите и администрацията за устойчиво развитие на София чрез реализацията на пилотни проекти, включително в сферата на управление на отпадъците.

„Основното вярване на Nespresso e, че изработването на висококачествено кафе може да бъде едновременно изкуство и двигател на позитивна промяна – ако грижата е неизменна част във всеки детайл. Поканихме артистите от Ателие Трион да интерпретират темата #DoingIsEverything. За нас беше удоволствие да работим с творчески екип, който споделя страстта ни към устойчивост и грижата за околната среда. Арт инсталацията, която изградихме съвместно, е чудесен пример за това как можем да вдъхнем втори живот на вече използвани материали“, коментира Ванина Атанасова, бранд мениджър на Nespresso за България.

Advertisement

Арт инсталацията #DoingIsEverything представлява двулицево пано с размери височина 200 см и широчина 150 см. Конструкцията е изградена от естествени материали и преизползвани кафе капсули Nespresso, които преплитат различни аспекти от ангажимента на бранда към устойчиво развитие.
Едната страна на арт инсталацията демонстрира регенерирането на общностите, на които е поверено отговорното кафе производството, както и грижата за околната среда. Акцент в нея са 600 броя магнитни капсули с живи растения, които публиката може да вземе със себе си и да “разсади” посланието на Nespresso за устойчиво развитие. Това малко действие представя значението на малките стъпки в ежедневието ни и въвлича всеки зрител да се превърне в двигател на позитивна промяна.

Втората страна на паното е вдъхновена от жизнения цикъл на кафе капсулите Nespresso и програмата им за рециклиране, която им вдъхва „втори живот“. Това се случва на практика, тъй като бранда влага 80% рециклиран алуминий в производството си на нови капсули. Отделно от това всички кафе капсули, предадени в бутиците на бранда в световен мащаб, се рециклират. Акцент тук са артистично формованите алуминиеви капсули, които напомнят за етапите на рециклиране и безкрайните възможности за преизползване на материала.

“Всяка една кауза започва като идея – това е нейният зародиш. Ако се грижим достатъчно добре за нея с малки стъпки и внимание, тя расте, развива се и води до ползотворно въздействие върху заобикалящата среда. Отпадъчните материали имат висока стойност и потенциал за втори живот. Ресурсите, с които сме свикнали да разполагаме в ежедневието си, на практика са ограничени. Тяхното преизползване и творческо трансформиране продължава цикъла на живот на материалите и им дава нов прочит. Арт инсталацията #DoingIsEverything приканва зрителите да се превърнат в участници и да действат.  Всеки може да отнесе със себе си един малък зародиш на посланието й, а след това да върне и алуминиевата капсулата за рециклиране обратно в бутик на бранда”, споделя Илияна Стоилова, продуктов дизайнер и съосновател на Ателие Трион.

Арт инсталацията е достъпна за всички жители и гости на столицата и ще обиколи ключови локации в града. От 18-и април може да бъде посетена в Парадайс Център (ниво 0, до фонтана „Водна сцена“).

Програмата за рециклиране на кафе капсули Nespresso
Още през 2020 г. първите кафе капсули, направени от 80% рециклиран алуминий, се появиха на пазара като част от усилията на Nespresso да затвори цикъла на своето производство и да постигне кръгова икономика. До края на 2021 г. Nespresso постепенно успя да осигури рециклиран алуминий при производството на всички кафе капсули в продуктовата си линия.

Advertisement

Признавайки огромните ползи за околната среда, които рециклирането на алуминий носи, Nespresso се ангажира да улесни възможно най-много потребителите си да връщат използваните капсули за рециклиране. Понастоящем марката има над 100 000 пункта за събиране на използваните капсули в световен мащаб. От 2009 г. насам компанията утрои повече от три пъти световния си капацитет за рециклиране на използвани капсули, включително с разработването на индивидуални решения, където сътрудничеството с националните схеми за рециклиране на опаковки не е възможно. Българските потребители могат да предават използваните си Nespresso капсули в двата бутика в София, като компанията се ангажира да ги рециклира. Първата стъпка е отделянето на кафето от капсулата. Кафето се използва за компост, а капсулата бива рециклирана отделно.

Повторното използване на утайката от кафе е богат източник на енергия и може да бъде преработена в богат на хранителни вещества тор или да се използва за създаване на чиста енергия под формата на биогаз. Рециклирането на алуминий е начин той да се превърне в нови капсули или пък в други алуминиеви продукти. В този процес алуминиевите капсули се смачкват, претопяват и се използват повторно за направата на ежедневни предмети като химикалки, велосипедни рамки, компютри и много други.

Официалните магазини на Nespresso в България се намират на бул. „Черни връх“ 100, в Парадайс Център и на бул. „Ситняково“ 48, в Сердика Център. Продуктите им може да намерите и онлайн на www.nespresso.bg.

Nestlé Nespresso SA е новатор и еталон за най-висококачественото кафе в капсули. Компанията работи с повече от 122 000 фермери в 15 страни чрез своята програма AAA Sustainable Quality™ за внедряване на практики за устойчиво развитие в кафе плантациите и околната среда. През 2003 г. в сътрудничество с Rainforest Alliance и по-късно присъединилата се Fairtrade International компанията стартира програма за помагане и подобряване на добива и качеството на реколтите, като гарантира устойчиво предлагане на висококачествено кафе и спомага за подобряване поминъка на фермерите и техните общности. Централният офис на Nespresso се намира в Лозана, Швейцария. Компанията оперира в 82 страни и има над 13 900 служители. Понастоящем глобалната мрежа за търговия управлява 816 бутика за кафе.
За повече информация посетете корпоративния уеб сайт на Nespresso: www.nestle-nespresso.com.

Ателие Трион ангажира общественото внимание на тема устойчивост чрез артистично трансформиране на отпадъчни материали като представя тяхната скрита стойност и потенциал. Сформирано e през 2014 година като млад колектив от творци и дизайнери, активно практикуващи екстремни спортове на открито.

Advertisement

Преизползването на отпадъчни материали и артистичното им рециклиране е техният индивидуален принос към набиращото скорост движение за постигане на нулев отпадък. Ресурсите, с които с свикнали да разполагаме в ежедневието си, на практика са ограничени и творческото им преизползване е част от решенията на този и други екологични проблеми. Част от екипа на Ателие Трион взел участие в изработката на инсталацията са Илияна Стоилова, продуктов дизайнер и Мая Иванова, дизайнер на клиентски преживявания.

Проект „Зелена София“ стартира по инициатива на кмета на Столична община през октомври 2016 г. и е структура към „Асоциация за развитие на София“. Екипът, който стои зад проекта има две основни цели. Едната е да координира всички политики на Столична община обвързани с устойчивото развитие на града, а втората е да подготви кандидатурата на столицата за наградата на Европейската комисия „Зелена столица на Европа“.

Към настоящия момент екипът събира, структурира и анализира информация според описанията на дванадесет индикатора за устойчиво развитие, които са заложени в документите за кандидатстване в конкурса “Зелена столица на Европа”. Успоредно с това, екипът разработва и организира пилотни проекти, свързани с темите: чистота на въздуха, мобилност и третиране на отпадъците. Пример за това е платформата www.waste.sofia.bg.

Continue Reading
Advertisement