Connect with us

Lifestyle

Асоциациите в бюти бранша алармират

Avatar

Публикувано

на

Beauty Portrait Beautiful Spa

Фризьори, козметици, маникюристи и масажисти практикуват професията си без необходимата или с недостатъчна квалификация, алармират асоциациите от бюти бранша. В рамките на дискусионния форум, организиран от НАПОО (Национална агенция за професионално образование и обучение) и АМСПИКЗ (Асоциация на малките и средните предприятия от индустрията за красота и здраве) бяха очертани необходимите мерки за гарантиране на задължителна професионална квалификация на няколко нива. Само ясното дефиниране на нивата на обучението и категоричен контрол от страна на държавата могат да гарантира безопасността и здравето на потребителите, качеството на предоставяната услуга и да намалят нелоялната конкуренция, категорични са специалистите. Друг основен проблем е, че често малките обекти (с регистрация по патент) не декларират реални обороти, не плащат данъци и осигуровки и работят на занижени цени под себестойност на услугата.

От НАПОО обявиха, че са в процес на разработване на Единен регистър, в който ще бъдат вписани всички, придобили ценз в легитимните центрове за професионално обучение. Така потребителите ще могат лесно да проверят дали фризьорът или козметикът им има необходимата степен на обучение. Това ще е първата стъпка в посока на защита на клиентите и създаване на ясни правила, защото към момента все още няма изработени нормативни актове, касаещи контрола и упражняването на дейността.

Представителите на бюти бранша и държавата се обединиха около тезата, че една от най-важните стъпки в правилната посока е въвеждането на 3-та и 4-та квалификационна степен (организация и технология във фризьорски, козметични услуги, маникюр и педикюр и инструкторска дейност) в Единния професионален класификатор в направление „Фризьорски и козметични услуги“. Това дава добра възможност за развитието на кадрите, извършващи обучение, както и на техните умения и компетенции. Очаква се също да излезе Наредба към новия Закон за професионално обучение, която ще регламентира точните правила за валидиране на лицата, упражняващи тези професии без диплома.

По данни на НАПОО за 2013 г. през центровете за професионално обучение в страната по направление „Фризьорски и козметични услуги“ са преминали 5836 души. Това нарежда направлението на четвърто място по популярност на професиите. Почти всички новоквалифицирани са жени – за периода 2012 -2013 г. обучените лица са 9528, от които само 686 или 7% са мъже.

В дискусията, която се проведе в рамките на изложението Arena Professional 2014, участваха Дилян Атанасов и Аделина Любомирова от НАПОО, Емилия Динкова, изпълнителен директор на АМСПИКЗ, Милен Василев, председател на АМСПИКЗ, Цветелина Маймарова и Венцислав Петков – членове на УС на АМСПИКЗ, представители на центрове за професионално обучение (ЦПО) от цялата страна и професионалисти от бранша.

Advertisement

Пред още по-сериозни проблеми са изправени професионалистите в SPA и Wellness сферата. По време на дискусия „Обучението по масаж в България – актуални проблеми“, участниците се обединиха около следните основни тези: настоящото обучение по масаж в центровете е недостатъчно и неадекватно и това създава сериозни кадрови проблеми за индустрията. Няма ясни правила за правоспособност и е необходимо предприемането на спешни мерки за структурирането на професионалното образование не само на масажистите, но и на всички SPA специалисти. Заинтересованите страни бяха категорични, че липсата на ясни правила за правоспособността на българските масажисти води до хаос и девалвация на услугата. Те обсъдиха предстоящите стъпки по създаването на асоциация/федерация на масажистите в България, която да се стреми към извеждането на самостоятелна професия „масажист“, различна от съществуващата в момента специалност – „IV степен спортен масаж“.

В дискусията се включиха – д-р Пламен Труканов, Цветелина Маймарова – управител на ЦПО „Лидера Груп Академи“, Грета Аспарухова, преподавател по масаж в Медицинския университет в Плевен, Каролин Лекюрър, терапевт, Швейцария, Цветелин Мишовски, директор ЦПО „Develop“ и повече от 30 професионални терапевти и преподаватели от бранша.

ARENA Professional 2014 се реализира с подкрепата на Общинска банка.

Още информация можете да откриете на:
http://www.arenaofbeauty.bg/
https://www.facebook.com/ArenaNaKrasotata.Professional

Advertisement
Continue Reading
Advertisement