Connect with us

Lifestyle

„Аурубис България“ и спортен клуб „Бегач“ организират „виртуален“ индивидуален фестивал

Avatar

Публикувано

на

Aurubis Nature Fest 2 scaled

снимка: ПР

За трета поредна година „Аурубис България“ и спортен клуб „Бегач“ организират национален фестивал по планинско бягане и колоездене. В продължение на един месец, от 12 септември (събота) до 11 октомври (неделя), всеки участник ще има възможност да пробяга маршрут или да измине трасе за планинско колоездене в района на Средногорието – Златица, Пирдоп и Антон, на индивидуален принцип.

Планинският фестивал се организира за трети път и събира над 350 участници от цялата страна. През тази година, в условията на пандемия, „Аурубис България“ и спортен клуб „Бегач“ предлагат иновативен „виртуален“ модел за провеждане, с цел придържане към противоепидемичните мерки и запазване на здравето на хората. Участията ще бъдат индивидуални и ще се следят и регистрират през обща онлайн платформа.

„Фестивал сред природата с Аурубис 2020“ (Aurubis Nature Festival 2020), има за цел да популяризира Средногорието, където е разположен медодобивният завод на „Аурубис“, като място за активен отдих и туризъм, привлекателен с живописната си природа и историческите си забележителности. Стартът, финалът и маршрутите са избрани в контекста на тази идея: Златишкия метох – седалище на основан от Васил Левски революционен комитет, раннохристиянската Еленска базилика между Пирдоп и Антон, билото на Стара планина, хижа „Свищиплаз“ и хижа „Паскал“.

„Радваме се, че след изключително успешни две издания на фестивала, тази година успяхме да организираме и трето, макар и в по-различен формат. Вярвам, че то ще донесе много положителни емоции на участниците сред живописната природа и историческите забележителности на Средногорието. Пожелавам им безпроблемно преминаване по маршрутите и крепко здраве“, каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

Дължината на маршрута за бегачите е 18 км с близо 800 метра изкачване. Началото му е Златишкият метох, следва изкачване до хижа „Свищиплаз“, преход до хижа „Паскал“, спускане към местността Еленско и финал на Еленска базилика. При колоездачите дължината на трасето е 35 км като има около 1000 метра изкачване и спускане. То преминава през следните етапи: местност Еленско, село Антон, село Душанци, река Тополница, язовир Жеков вир, местността Борова гора и град Пирдоп. Трасето е подходящо за планински велосипеди и преминава през асфалтови и черни пътища, пътеки, каменисти склонове и поляни.

Advertisement

Тази година надпреварата има за цел да повдигне духа на участниците и няма състезателен характер. Желаещите да се включат в една или и в двете дисциплини могат да се регистрират тук: https://fest.begach.com. За валидно участие във „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“ се счита покрито трасе на избраната дисциплина, отчетено чрез програма за проследяване на атлети, например Strava, Runtastic, Garmin Connect, RunKeeper, както и участниците да са се заснели на специално обозначените за това места.

„Аурубис България“ АД е втората по големина компания в страната и е част от Aurubis AG – интегрирана международна група за производство на метали и най-голям преработвател на мед в света. „Аурубис“ стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за икономиката на България.

 

Continue Reading
Advertisement